Ξένοι Διαιτητές: Αεροπορικά, φαγητό και αμοιβή πέραν των 10.000!

Μέγα θέμα και διαχρονικό η διαιτησία στο ποδόσφαιρο μας. Προκατάληψη, καχυποψία για τους «ντόπιους» που σε συνδυασμό με κακές διαιτησίες σε αρκετούς αγώνες έχουμε το αποτέλεσμα να γίνει συνήθεις φαινόμενο η κάθοδο ξένων διαιτητών.  Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της α` φάσης του πρωταθλήματος, η ΚΟΠ άρχισε την συνεργασία με διάφορες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Ως τώρα έχουν διαιτητεύσει ξένοι διαιτητές σε οκτώ αγώνες πρωταθλήματος και τρεις αγώνες κυπέλλου, σύνολο έντεκα αγώνες.

Το κεφάλαιο ξένοι διαιτητές μπορεί κάποιος να το διαχωρίσει σε πολλά υπό-κεφάλαια. Οικονομικό, κριτήρια επιλογής, το μέλλον των «ντόπιων» διαιτητών, οι ευθύνες των σωματείων, ο ρόλος της ΚΟΠ και άλλα πολλά.

Το κόστος

Σε αγώνα που ορίζεται ξένος διαιτητής με βοηθούς επίσης ξένους, το κόστος ανέρχεται από 10.000 ως 12.000 ευρώ.

1.       Αεροπορικά εισιτήρια από 3.500 ευρώ  ως 4.000 ευρώ.

2.       Αμοιβή διαιτητών από 3.000 ευρώ ως  5.000 ευρώ.

3.       Έξοδα διαμονής διαιτητών, έξοδα σίτισης, μεταφορικά έξοδα και έξοδα συνοδών.

Αν λάβουμε ότι το συνολικό ελάχιστο κόστος για έναν αγώνα είναι 10.000 ευρώ τότε το συνολικό ανέρχεται ως σήμερα στις 110.000 ευρώ και ακόμα δεν άρχισαν οι αγώνες της δεύτερης φάσης του πρωταθλήματος όπου υπάρχουν 10 αγωνιστικές.

50% η ΚΟΠ 50% τα σωματεία

Το κόστος των ξένων διαιτητών όσο αυτό και αν φτάσει,  θα επωμιστούν η ΚΟΠ και τα σωματεία. Η Ομοσπονδία θα αναλάβει την κάλυψη του 50% του συνολικού ποσού και το άλλο 50% τα σωματεία. Ωστόσο κάποια από αυτά διαφωνούν με την λύση αυτή θεωρώντας ότι δεν πρέπει να πληρώνουν τους ξένους διαιτητές . Την ίδια ώρα παράγοντες των ομάδων ζητούν από την ΚΟΠ στους αγώνες τους να υπάρχουν ξένοι διαιτητές.

Το συνολικό κόστος των ξένων διαιτητών προβληματίζει σε έντονο βαθμό την ΚΟΠ. Είναι γεγονός ότι πραγματοποιούνται αρκετές συζητήσεις μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής για το θέμα αυτό αναζητώντας την ίδια ώρα λύσεις όχι μόνο για το παρόν.

Επίσης γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με την κάθοδο ξένων διαιτητών, όπως με ποία κριτήρια επιλέγονται, με ποία κριτήρια επιλέγονται οι αγώνες που θα τοποθετηθούν, ποίος είναι ο ρόλος του Μπερνάντ Λαγιέκ αλλά και πιο είναι το αύριο του Κύπριου διαιτητή;

Οι αγώνες με ξένους διαιτητές

Η κάθοδος ξένων διαιτητών άρχισε από την 20η αγωνιστική ενώ είχαμε και σε τρεις αγώνες κυπέλλου. Οι αγώνες που έχουν τοποθετηθεί είναι οι εξής:

20η αγωνιστική

ΑΠΟΕΛ – ΑΠΟΛΛΩΝ

ΑΕΛ – ΟΜΟΝΟΙΑ

ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

21η αγωνιστική

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΛ

ΕΘΝΙΚΟΣ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ

22η αγωνιστική

ΑΕΛ – ΕΘΝΙΚΟΣ

ΑΝΟΡΘΩΣΗ – ΑΕΚ

ΑΠΟΕΛ – ΟΜΟΝΟΙΑ

ΚΥΠΕΛΛΟ

ΑΕΛ – ΑΕΚ

ΑΕΚ – ΑΕΛ

Ν.ΣΑΛΑΜΙΝΑ - ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο