FIFA VS UEFA: Για μια χούφτα δολάρια

Στο βάθος η FIFA και η UEFA είναι ίδιες. Οι κινήσεις τους στη σκακιέρα του ποδοσφαίρου στην ουσία τους δεν διαφέρουν. Το μόνο που αλλάζει είναι η εξουσία και οι τσέπες όπου θα πάνε τα υποτιθέμενα αυξημένα έσοδα. Ο πόλεμος μεταξύ τους «μαίνεται» με φόντο την πρόταση της FIFA για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια. Αυτό, όμως, είναι η κορυφή παγόβουνου, αν και τεράστια.

Συμφωνία και διαφωνίες

Τα τελευταία χρόνια στο μόνο που έχουν συμφωνήσει η FIFA και η UEFA είναι στην καταδίκη της δημιουργίας της European Super League (ESL). Σε όλα τα υπόλοιπα διαφωνούν. Όσον αφορά στις κινήσεις τους δεν διαφέρουν σε κυνικότητα αυτές των πρωτομαστόρων της Super League. Ας δούμε τί έχει συμβεί ή ποιες προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι εκατέρωθεν...

Η FIFA την ίδια στιγμή που καταδίκαζε τη ESL, προωθούσε στην Αφρική τη δημιουργία μιας αφρικάνικης Super League. Παράλληλα, ο πρόεδρος της, Τζάνι Ινφαντίνο, ανέφερε πως είναι βιώσιμο ν' αποκτήσουν ένα κοινό πρωτάθλημα οι Η.Π.Α., ο Καναδάς και το Μεξικό ουσιαστικά με τη συγχώνευση του MLS με την Liga MX, σ' ένα υπερπρωτάθλημα.

Η UEFA την ίδια στιγμή που καταδίκαζε την ESL, παρουσίασε ένα νέο φορμάτ Champions League με περισσότερες ομάδες και 100 παιχνίδια παραπάνω και δίχως να έχει αποφασίσει για το αν θα λαμβάνουν μέρος σύλλογοι που δεν εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους μέσω των πρωταθλημάτων τους, αλλά χάρη στην... ιστορική τους πορεία – κάτι που φυσικά αντιβαίνει με την αξιοκρατία που έλεγε πως υπερασπίζεται όταν κατακεραύνωνε την ESL.

Η πρώτη μεγάλη διαφωνία μεταξύ των δύο οργανισμών ήταν για το νέο και διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 24 ομάδες από όλες τις ηπείρους, το οποίο σύμφωνα με την UEFA θα μειώσει την αξία του Champions League. Βέβαια, η FIFA έκανε ρουά ματ προς όφελος των κλαμπ, το οποίο φαίνεται τώρα και θα φανεί καλύτερα τους επόμενους μήνες: βάζει «ταβάνι» στις προμήθειες των ατζέντηδων.

Τα κάνουν όλα για τα παιδιά

Το εντυπωσιακό είναι πως όλοι τους χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τα νέα πρότζεκτ τους. Ο Τζάνι Ινφαντίνο στην ενημέρωση των εθνικών ομοσπονδιών αφού έταξε 16 εκατομμύρια ευρώ στην καθεμία σε περίπτωση που περάσει τον Μάρτιο η πρόταση του Μουντιάλ ανά δύο χρόνια, ανέφερε: «Πρέπει να γίνει αν δεν θέλουμε να χάσουμε το ενδιαφέρον της νέας γενιάς». Για τη νέα γενιά ήθελε να κάνει και τη European Super League ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και ουσιαστικά ο ιδεολόγος του νέου φορμάτ του Champions League – πριν προδώσει τον κουμπάρο του και πρόεδρο της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν – έλεγε πως όλα γίνονται για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των νέων που στρέφεται στα e-sports και σε άλλες μορφές ψυχαγωγίας αντί του ποδοσφαίρου. Κανείς, βέβαια, δεν σκέφτηκε τί μπορεί να γίνει αν μπει χαμηλό πλαφόν στα εισιτήρια, οι σύλλογοι αρχίσουν να νοιάζονται ξανά για τις τοπικές κοινωνίες τους και οι παίκτες – ινδάλματα γίνουν και πάλι προσιτοί...

Οπότε η απάντηση προκειμένου να κερδίσουν την καρδιά της νέας γενιάς είναι περισσότερα παιχνίδια, αλλά «πιο ανταγωνιστικά», έχουν αναφέρει κατά καιρούς ο Ινφαντίνο κι ο Τσέφεριν. Βέβαια, αυτό δεν «κολλάει» με τα πειράματα της FIFA για ματς μειωμένης διάρκειας ώστε το τηλεοπτικό προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό σε μια «γενιά που δεν κάθεται να παρακολουθήσει και τα 90 λεπτά ενός αγώνα» ή τις σκέψεις της UEFA να κατασκευάσει τη δική της πλατφόρμα τύπου Netflix και να πουλάει τα τελευταία 20λεπτα των αγώνων του Champions League.

Οφθαλμός αντί οφθαλμού

Μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις στη σκακιέρα είναι πως η UEFA έχει συμμαχήσει με την CONMEBOL, την Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής. Για πρώτη φορά εδώ και πολλές 10ετίες η CONMEBOL είναι εκτός της σφαίρας επιρροής της FIFA και γι' αυτό ευθύνονται όλα όσα έχουν συμβεί μετά από το σκάνδαλο «FIFAGate». Είναι οι δύο ισχυρότερες στον κόσμο. Πάνω, δε, που ο Ινφαντίνο ενημέρωνε για τα πλάνα του για το Μουντιάλ ανά δύο χρόνια στο παρασκήνιο οι ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες περίμεναν να ακούσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κοινή διοργάνωση Nations League UEFA-CONMEBOL, ανά... δύο χρόνια. Με δεδομένο πως το Παγκόσμιο Κύπελλο το έχουν κατακτήσει είτε ευρωπαϊκές, είτε νοτιοαμερικάνικες ομάδες θα είναι ένα de facto μίνι – Μουντιάλ. Φανταστείτε ποιανού η αξία ενδεχομένως να πέσει... Κι ο Ινφαντίνο υπολογίζει πως τα δύο Μουντιάλ ανά 4ετία θα αποφέρουν έξτρα έσοδα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αμφότερες έχουν αντικρουόμενες μελέτες. Η FIFA λέει πως το κοινό θέλει ματς. Η UEFA λέει πως το κοινό θα κουραστεί με τόσες διοργανώσεις. Βέβαια, όλοι εμμέσως ασκούν πιέσεις προς τις λίγκες. Ήδη η Γαλλία αποφάσισε να μειώσει τις ομάδες της από 20 σε 18. Η Ιταλία το συζητάει πολύ σοβαρά. Η Ισπανία, όσο είναι ο Χαβιέρ Τέμπας πρόεδρος του συνεταιρισμού της La Liga ή όσο δεν το κάνει η Premier League, δεν θα το σκεφτεί.

«Δεν είμαστε ενωμένοι και μας κάνουν ό,τι θέλουν», σκέφτηκε φωναχτά ο Τόνι Κρόοζ, άσος της Ρεάλ Μαδρίτης. «Ουσιαστικά είμαστε μαριονέτες της FIFA και της UEFA», πρόσθεσε. Τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές δεν τους ρώτησε κανείς για όλα αυτά.

Τελικά, FIFA και UEFA απλά έχουν διαλέξει ένα διαφορετικό μονοπάτι, αλλά ο προορισμός είναι ίδιος: η εξουσία του ποδοσφαίρου και για μια χούφτα δολάρια παραπάνω.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο