Γιατί η UEFA αποφάσισε να δημιουργήσει τρίτη διασυλλογική διοργάνωση

Έχουν περάσει 19 χρόνια από τον τελικό του Μπέρμιγχαμ μεταξύ της Λάτσιο και της Μαγιόρκα για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Εκείνο το βράδυ του Μαΐου του 1999 έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την τρίτη διοργάνωση της UEFA που «έτρεχε» παράλληλα με το πάντα ελκυστικό Champions League και το Κύπελλο UEFA, τη δεύτερη διοργάνωση της Ομοσπονδίας, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Europa League.

Όπως έγινε γνωστό στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων το πρωί της Τρίτης, οι ομάδες είναι θετικές στην επαναφορά της τρίτης διασυλλογικής διοργάνωσης στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη και αυτό που απομένει είναι η έγκριση από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA για να προχωρήσει στη δημιουργία της. Όχι κατ' ανάγκη με τη μορφή που διεξαγόταν το Κύπελλο Κυπελλούχων, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι για τον τρόπο διεξαγωγής της νέας αυτής διοργάνωσης.

Η τρίτη διοργάνωση μελετάται από το 2015

Η σημερινή είδηση δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς η σκέψη αυτή υπήρχε από το 2015. Όταν ξεκινούσε δηλαδή η τριετία 2015-2018 που αφορούσε τις εμπορικές συμφωνίες και τα τηλεοπτικά πακέτα των διοργανώσεων της UEFA. Από τότε υπήρχε στο μυαλό της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των ευρωπαϊκών συλλόγων και όπως είχε συμφωνηθεί, το θέμα θα ερχόταν ξανά στην επιφάνεια το 2018 προκειμένου να έχουν διαμορφωθεί και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στην ενεργοποίησή του.
Πλέον το επόμενο βήμα έγινε και όπως φαίνεται βρισκόμαστε προ των πυλών της οριστικής έγκρισης των πλάνων από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA για την τρίτη διοργάνωση που θα  «τρέχει» μαζί με το Champions League και το Europa League από τη σεζόν 2021-2022, όταν δηλαδή θα αρχίσει και η νέα περίοδος των εμπορικών – τηλεοπτικών συμφωνιών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Τα κλειστά κλαμπ των Champions και Europa League

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η UEFA για να προχωρήσει στη δημιουργία αυτής της τρίτης διοργάνωσης καθώς φαίνεται ότι κατευθυνόμαστε πλέον σε ένα κλειστό κλαμπ αναφορικά με τις δύο δια συλλογικές διοργανώσεις της, το Champions League και το Europa League. Ήδη στην πρώτη τα εισιτήρια που εξασφαλίζουν οι ομάδες των κορυφαίων πρωταθλημάτων για τη συμμετοχή των ομάδων τους είναι περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν, δείγμα του ότι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση η UEFA θέλει να βλέπει τους κορυφαίους συλλόγους που «πουλάνε» εμπορικά περισσότερο.

Όσον αφορά τη δεύτερη, το Europa League δηλαδή, υπάρχει η σκέψη από το 2021 οι ομάδες να μειωθούν από 48 στις 32. Με λίγα λόγια η UEFA και εκεί σχεδιάζει να αναβαθμίσει τη διοργάνωση με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ισχυρών ευρωπαϊκών ομάδων που θα προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο στο ποδοσφαιρικό όσο και στο εμπορικό κομμάτι. Και αυτή η μείωση των ομάδων είναι που θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, στη δημιουργία αυτής της τρίτης διασυλλογικής διοργάνωσης που είναι στα σκαριά.

Άνοιγμα στους «μικρούς»

Έτσι, η UEFA με την κίνησή της αυτή κάνει άνοιγμα στους μικρότερους συλλόγους, τους οποίους είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια είχε παραμελήσει, εκτοπίζοντας τους με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για τη συμμετοχή στο Champions League. Αυτά τα νέα δεδομένα φυσικά και δεν άρεσαν στους ασθενέστερους οικονομικά συλλόγους διαφόρων χωρών της Ευρώπης, οι οποίοι τα προηγούμενα έτη είχαν ενισχυθεί σημαντικά από τα έσοδα της συμμετοχής στο Champions League και τα οποία βλέπουν πλέον να... χάνονται ή εν πάση περιπτώσει η απόκτησή τους να γίνεται πολύ δύσκολη. Αυτό το άνοιγμα στους «μικρούς» η UEFA, άλλωστε, το ξεκίνησε ήδη σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, αυξάνοντας τον αριθμό της συμμετοχής στα Euro σε 24.

Το ζήτημα, πλέον, που καλείται να εξετάσει η UEFA στην τρίτη διοργάνωση που θα εγκρίνει, έχει να κάνει με τον τρόπο πρόκρισης των ομάδων που θα συμμετέχουν. Θα αφορά δηλαδή κυρίως τις ομάδες που αποκλείονται από το καλοκαίρι στα προκριματικά του Champions League και του Europa League δίνοντας τους την ευκαιρία να παίξουν στην Ευρώπη και μετά τον Αύγουστο ή παράλληλα θα δώσει και επιπλέον εισιτήρια για την τρίτη αυτή διοργάνωση από τα εγχώρια πρωταθλήματα; Αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί και μένει να φανεί στις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα.

Το τηλεοπτικό πακέτο

Ένα επιπλέον στοιχείο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον έχει να κάνει και με το οικονομικό και εμπορικό κομμάτι αυτής της τρίτης διοργάνωσης της UEFA. Είναι γεγονός πως όλο το... χαρτί πάει πλέον στο Champions League και έπειτα ακολουθούν και τα έσοδα (λιγότερα φυσικά) του Europa League. Τα τηλεοπτικά δίκτυα «σφάζονται» για το Champions League με τους χορηγούς να θέλουν να διαφημιστούν εκεί και μόνο, ενώ όσοι μένουν εκτός βρίσκουν χώρο στο Europa League, το οποίο βέβαια με τα νέα δεδομένα θα αυξήσει κι άλλο την αίγλη του. Συνεπώς τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: Θα μπορέσει η UEFA να προσελκύσει ενδιαφέρον και χρήμα για την τρίτη αυτή διοργάνωση;

Το παραπάνω ερώτημα φυσικά θα απαντηθεί όταν γίνει γνωστή η μορφή της διοργάνωσης και τα ονόματα των ομάδων που θα συμμετέχουν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αναμφισβήτητα προκύπτουν αμφιβολίες για το ενδιαφέρον που θα μπορεί να προσελκύσει, όταν όλοι οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί θα συγκεντρώνονται σε Champions και Europa League. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που θα προσπαθήσει από τη μεριά της να λύσει και η UEFA, η οποία εξυπακούεται ότι δεν θα επιθυμούσε να δει μία διοργάνωσή της να μην «τραβάει» εμπορικά και είναι σίγουρο ότι θα γίνουν βήματα από την πλευρά της προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.

πηγή:gazzeta.gr

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο