Πρέπει το καλό να τριτώσει, το σερί (προκρίσεων) για να μην κόψει

Στην 24η χρονιά του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Απόλλωνας κληρώθηκε μόλις για έκτη φορά να δώσει το πρώτο παιχνίδι του εντός έδρας.

Στις προηγούμενες πέντε μέτρησε (κατά χρονική σειρά) έναν αποκλεισμό και τέσσερις προκρίσεις, ωστόσο αυτό το σερί απειλείται να διακοπεί, μετά το 1-3 από τη Ζίλινα στην ΑΕΚ Αρένα.

Δεν είναι μόνον η εικόνα των «κυανολεύκων» στο πρώτο επίσημο παιχνίδι τους ή στα δύο φιλικά προετοιμασίας στη νέα σεζόν. Είναι και η ευρωπαϊκή ιστορία τους που «συνηγορεί» υπέρ αυτής της εξέλιξης.

-Η προηγούμενη (και μέχρι την περασμένη Πέμπτη μοναδική) εντός έδρας ήττα του λεμεσιανού συλλόγου στο πρώτο παιχνίδι του σε μια ευρωπαϊκή σεζόν ήταν το 0-3 από τη Σαραγόσα, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA το 1989/90, κι έφερε αποκλεισμό, καθώς στο δεύτερο παιχνίδι οι δύο ομάδες συμβιβάστηκαν στο 1-1.

-Μετά από εντός έδρας ήττα στο πρώτο παιχνίδι ο Απόλλωνας επίσης δεν έχει πρόκριση, καθώς έχει αποκλειστεί από τη Σαραγόσα και τη Σιόν (1-3 και 2-3, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA 1994/95) σε διπλά παιχνίδια και από τη Λεχ Πόζναν σε μονό παιχνίδι (0-5), το καλοκαίρι του 2020.

-Μετά από ήττα στην πρεμιέρα τους σε μια ευρωπαϊκή σεζόν (ανεξαρτήτως έδρας) οι «κυανόλευκοι» αριθμούν τέσσερις προκρίσεις και εννέα αποκλεισμούς

-Μετά από ήττα στο πρώτο παιχνίδι τους (ανεξαρτήτως γύρου και έδρας) ο απολογισμός για τον λεμεσιανό σύλλογο είναι έξι προκρίσεις και 16 αποκλεισμοί.

Από την άλλη, στην ευρωπαϊκή ιστορία του Απόλλωνα είναι καταγεγραμμένες και δύο ανατροπές ήττας του με διαφορά δύο τερμάτων:

1.Την περίοδο 1991/92, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έχασε εκτός έδρας 2-0 από την Ουνιβερερσιτάτεα Κραϊόβα, αλλά προκρίθηκε χάρη στο 3-0 του δεύτερου αγώνα

2.Την περίοδο 1993/94, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, ηττήθηκε εκτός έδρας 2-0 από τη Βατς, αλλά πέρασε στην επόμενη φάση με το 4-0 στην παράταση στο δεύτερο παιχνίδι.

Αν τριτώσει το καλό την ερχόμενη Πέμπτη στη Σλοβακία, ο Απόλλωνας θα συνεχίσει και το σερί προκρίσεών του στον εκάστοτε γύρο, από τον οποίο αρχίζει την ευρωπαϊκή πορεία του.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο