Αντίπαλος ΑΠΟΕΛ: «Ζει» 115 χρόνια, αλλά λειτουργεί 68

Η αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ η Ζρίνσκι Μόσταρ είναι μία ομάδα με ιδιάζουσα ιστορία.

Έκλεισε φέτος 115 χρόνια ζωής, αλλά πρακτικά «έζησε», λειτουργεί 68. Η εξήγηση; Στα 1945, με απόφαση του καθεστώτος Τίτο, διαλύθηκε μαζί με άλλους συλλόγους, επειδή είχε συμμετάσχει στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις του Ανεξαρτήτου κράτους της Κροατίας.

Το οποίο είχε ιδρυθεί εντός Γιουγκοσλαβίας κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου και συνεργαζόταν με την Γερμανία. Η Ζρίνσκι η οποία εκπροσωπεί το Κροατικό στοιχείο στην περιοχή του Μόσταρ, επανιδρύθηκε στα 1992 με την ανεξαρτησία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.  Φυσικά ο Πόλεμος της Βοσνίας ήταν ακόμη σε εξέλιξη, η πόλη του Μόσταρ ήταν κυριολεκτικά κομμένη στα δύο (την χώριζε στην μέση ο θρυλικός ποταμός Νερέτβα).

Το στάδιο στο οποίο αγωνίζεται η Ζρίνσκι ήταν για χρόνια η έδρα της Βέλεζ (η ομάδα του Βοσνιακού στοιχείου), το οποίο όμως βρίσκεται στην Κροατική πλευρά.  Το ντέρμπι της πόλης, έγινε για πρώτη φορά στα 2000 (έγιναν και κάποια ντέρμπι πριν το 1945), όταν έγινε το πρώτο ενιαίο πρωτάθλημα της Βοσνίας, με την συμμετοχή ομάδων από όλα τα Εθνικά γκρουπ. Το Ζρίνσκι-Βέλεζ επιλέχθηκε από το περιοδικό Four-Four-Two, ανάμεσα στα 50 κορυφαία ντέρμπι του κόσμου.  

O Λούκα Μόντριτς, αλλά και ο νυν τεχνικός της ΑΕΛ Ντούσαν Κέρκεζ έχουν φορέσει την φανέλα της. Ο πρώτος σαν δανεικός από την Ντιναμό το 2002 και ο 2ος την περίοδο 04-05

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο