Το μήνυμα των Γερμανών διεθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ

Mε φανέλες που έφεραν μήνυμα υποστήριξης στους μετανάστες εργαζόμενους στο Κατάρ εμφανίστηκαν οι Γερμανοί διεθνείς, πριν από την νίκη τους με 3-0 στον αγώνα με τη Ισλανδία στο Ντούισμπουργκ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Κάθε παίκτης της 11άδας φορούσε μία μαύρη φανέλα που έφερε και ένα γράμμα από τις λέξεις «Ανθρώπινα δικαιώματα» (Human rights), όπως ανέφερε το BBC.

Μία κίνηση που ακολούθησε εκείνη των παικτών της Νορβηγίας, οι οποίοι φόρεσαν φανέλες με το μήνυμα «Ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός γηπέδου», πριν αντιμετωπίσουν και νικήσουν (3-0) εκτός έδρας το Γιβραλτάρ, την Τετάρτη.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο πρόκειται να αρχίσει στο Κατάρ στις 21 Νοεμβρίου του επόμενου έτους.

«Πλησιάζει το Παγκόσμιο Κύπελλο και θα γίνουν συζητήσεις γι' αυτό» δήλωσε ο Γερμανός μέσος, Λέον Γκορέτσκα, ο οποίος σημείωσε το πρώτο γκολ των «πάντσερ» στο Ντούισμπουργκ.

«Θέλαμε να δείξουμε ότι δεν το αγνοούμε. Έχουμε μεγάλη εμβέλεια και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε ένα παράδειγμα για τις αξίες που θέλουμε να υποστηρίξουμε» πρόσθεσε.

Μετά τη διαμαρτυρία της Τετάρτης,  η FIFA έκανε γνωστό ότι η Νορβηγία δεν θα αντιμετωπίσει «πειθαρχικές διαδικασίες», προσθέτοντας ότι «πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και στη δύναμη του ποδοσφαίρου ως δύναμη για το καλό».

Μια αναφορά του Guardian τον περασμένο μήνα, σημείωσε ότι 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι έχουν πεθάνει στο Κατάρ, από τότε που ανέλαβε να διοργανώσει την τελική φάση του Μουντιάλ για το 2022.

Σε απάντηση σε αυτήν την έκθεση, η οργανωτική επιτροπή του Κατάρ τόνισε: «Λυπούμαστε βαθιά για όλες αυτές τις τραγωδίες και διερευνήσαμε κάθε περιστατικό για να διασφαλίσουμε ότι μαθαίνουμε διδάγματα. Διατηρούμε πάντα διαφάνεια σχετικά με αυτό το ζήτημα και αμφισβητούμε ανακριβείς ισχυρισμούς σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν πεθάνει στα έργα μας».

Το Κατάρ έχει κατασκευάσει επτά νέα στάδια για τη διοργάνωση του τουρνουά, το οποίο μετατέθηκε για το χειμώνα, προκειμένου να αποφευχθεί η ακραία καλοκαιρινή ζέστη της χώρας.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε με επιστολή της τη FIFA να πιέσει το Κατάρ να τιμήσει τις υποσχέσεις των εργατικών μεταρρυθμίσεων πριν από το τουρνουά.

Πηγή ΑΜΠΕ 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο