«Το πρόβλημα βρίσκεται μέσα στον Αρχάγγελο και δεν είναι μόνον ο Ουζουνίδης»

Κόντρα στην κυρίαρχη τάση που προκρίνει/ευνοεί την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας, πρώην παράγοντας του ΑΠΟΕΛ εξέφρασε την άποψη πως η λύση δεν είναι η απομάκρυνση του προπονητή, καθώς το πρόβλημα στον Αρχάγγελο έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες.

Aναλυτικά όσα δήλωσε στον ACTIVE ο πρώην πρόεδρις του σωματείου του ΑΠΟΕΛ, Γιάννης Ιωάννου:

Ο λόγος της επικοινωνίας μας είναι η ανάρτηση που κάνατε. Τολμάτε να γράφετε και να λέτε την άποψή σας: «Εγώ είμαι ένας στρατιώτης του ΑΠΟΕΛ. Καμία σχέση η εμπλοκή μου στα διοικητικά και η ανάληψη μου της προεδρίας του σωματείου πριν χρόνια. Αγωνιώ και εγώ για την εικόνα του ΑΠΟΕΛ και αυτός ο προβληματισμός με οδηγεί σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τι βλέπετε φέτος από τον ΑΠΟΕΛ; Πού εντοπίζεται το πρόβλημα; «Τίποτα δεν βλέπω. Δεν ανταποκρίνεται η ομάδα στις προσδοκίες που είχαμε. Μια ομάδα, νωθρή, χωρίς πλάνο, έναν προπονητή που κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και όλα αυτά ξεκινούν από κακό προγραμματισμό που έγινε».

Επειδή, όμως, διατελέσατε στα διοικητικά, όταν ένας πρώην πρόεδρος γράφει «μαζέψτε τα μπογαλάκια σας και δρόμο» είναι δεοντολογικά σωστό; Είναι θεμιτό; Είναι αποδεκτό ή είναι η ένταση της στιγμής; «Μα το είπα, είναι η απογοήτευση, η θλίψη που φέρνει αυτόν τον εκνευρισμό. Το πρόβλημα στον ΑΠΟΕΛ δεν είναι η άποψη κάθε ΑΠΟΕΛίστα, αλλά το τι βλέπουμε στο γήπεδο. Το πρόβλημα πρέπει να λύσουν αυτοί που είναι εκεί. Η διοίκηση, ο προπονητής και οι παίκτες. Δώσαμε μία πίστωση χρόνου στην αρχή γιατί αργούσε ο προγραμματισμός ένεκα κάποιων γεγονότων με συμβόλαια από πέρσι, παίκτες που ήθελαν να φύγουν. Ήρθε ο αποκλεισμός από την Σλόβαν που στοίχισε αγωνιστικά, ψυχολογικά και αγωνιστικά, όμως περιμέναμε σε αυτή τη διακοπή ότι η ομάδα θα δούλευε με ηρεμία, απερίσπαστα και να εμφανιζόταν καλύτερη στον αγώνα με την Πάφο. Μας κέρδισαν χθες και έδιωξαν σήμερα τον προπονητή τους. Αγωνιζόμαστε για 45 λεπτά με παίκτη περισσότερο, να μην δημιουργείς ευκαιρίες και μετά με ένα άλλο λάθος που θύμισε το ματς με την Λίμπερετς, κάπου ξεχείλισε το ποτήρι. Η διοίκηση πρέπει να πάρει σωστές αποφάσεις, αυτή τη στιγμή. Επειδή ακούμε ότι θα φύγει ο προπονητής, εγώ λέω ότι ο προπονητής έκανε τεράστια λάθη. Λάθη από εμμονές, από λάθος τακτική, δεν ξέρω. Δεν είμαι Τάκης Αντωνίου να αναλύσω τεχνικά θέματα, αλλά εγώ λέω αν φύγει ο προπονητής θα λυθούν όλα τα προβλήματα; Εγώ λέω πως όχι. Το πρόβλημα βρίσκεται και κάπου αλλού. Βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον Αρχάγγελο».

Αυτό τώρα τι είναι; Μπηχτή σε αυτούς που κάνουν κουμάντο στον Αρχάγγελο; «Ευθύνεται και η διοίκηση και ο προπονητής και η ομάδα προγραμματισμού, διότι κάποιοι έκαναν τον προγραμματισμό. Υπήρχε ένα τιμ. Δεν ξέρω, ο Χατζηλούκας, ο Μοράις και ποιοι άλλοι είναι εκεί. Και αυτοί ευθύνονται. Δεν γίνεται μια ομάδα με 10-15 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό να μην έχει μια εμβληματική φυσιογνωμία στα αποδυτήρια να επιβάλει την πειθαρχία. Είναι κακό να βαφτίζουμε τον Μοράις σαν εμβληματική φυσιογνωμία που θα αναλάβει στο μέλλον την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Μοράις ήταν ποδοσφαιριστής, δεν είναι προπονητής. Και κακό κάνουμε να αναμασούμε το παρελθόν και να φέρνουμε λύσεις βασισμένες συναισθηματικά επειδή κάποιοι πρόσφεραν αγωνιστικά. Άλλο πράγμα ο ποδοσφαιριστής και άλλο ο προπονητής. Χρειάζεται ο ΑΠΟΕΛ μια προσωπικότητα στα αποδυτήρια που να επιβάλλεται και να εμπνέει σεβασμό. Ο Ολυμπιακός Πειραιώς για παράδειγμα έχει τον Καρεμπέ. Εμείς ποιον έχουμε τον κανέναν. Αν με ρωτάτε εμένα, πρέπει να καθαρίσει ο Αρχάγγελος. Αν είναι να διώξεις τον προπονητή και να φέρεις κάποιον άλλον, καθάρισε τον Αρχάγγελο και ξεκίνα να κτίζεις πάνω σε υγιείς βάσεις. Ο ΑΠΟΕΛ θέλει αναδόμηση, δεν είναι ντροπή να χάσεις ένα πρωτάθλημα. Δεν θα μας πει τίποτα κανένας αν χάσουμε ένα πρωτάθλημα. Να χάσουμε και ένα και δύο και τρία, αλλά να θέσουμε τις σωστές βάσεις για να οικοδομήσουμε ξανά μια μεγάλη ομάδα που να σφύζει υγεία σε όλα τα επίπεδα. Όσοι δεν αντέχουν την πίεση σημαίνει δεν ανήκουν να παίζουν στον ΑΠΟΕΛ».

Θα μπορούσες να το πεις και διαφορετικά. Να έρθουν ποδοσφαιριστές που αντέχουν την πίεση. Αυτό το πιστεύεις; «Ακράδαντα. Όσοι έρχονται στον Αρχάγγελο πρέπει να είναι δοκιμασμένοι».

Εσύ έγραψες σε ανάρτησή σου για παίκτες παλτά, νομίζουμε ήσουν υπερβολικός… «Ο ΑΠΟΕΛ έχει παίκτες με ατομική αξία που δεν την έδειξαν στα παιχνίδια μέχρι σήμερα. Λέγαμε πέρσι δεν ήταν καλός ο Πάβλοβιτς. Εγώ πιστεύω τους αδικούμε. Τους δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να μας δείξουν αν είναι καλοί ή όχι; Στο τέλος της ημέρας οι ίδιοι σκαρτάρουμε παίκτες αδιαμφισβήτητης αξίας γιατί τα προβλήματα που υπάρχουν δεν επιτρέπουν στην ομάδα να βγάλουν το πρόσωπο που πρέπει».

Άρα, διαπιστώνετε πρόβλημα λειτουργίας στο προπονητικό κέντρο του ΑΠΟΕΛ; «Ο Αρχάγγελος είναι άρρωστος. Αυτό νομίζω και ο πλέον αδαής το αντιλαμβάνεται. Εγώ λέω, θέλετε να διώξετε τον Ουζουνίδη; Να φύγει ο Ουζουνίδης, αλλά μαζί του να φύγει και όλο το περιβάλλον του. Για να είμαστε και δίκαιοι η διοίκηση κρίνεται όχι από τους οπαδούς, αλλά από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η οποιαδήποτε αλλαγή διοίκησης, αν θα γίνει, θα γίνει από τη Συνέλευση των μετόχων. Όχι από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Όμως, η διοίκηση είναι καθημερινά υπόλογη στον κόσμο για την εικόνα που εκπέμπει η ομάδα. Και αυτή η εικόνα είναι κάκιστη. Η διοίκηση καλείται να πάρει τις σωστές αποφάσεις για να τη σημερινή κατάντια του ΑΠΟΕΛ είτε διώξει είτε δεν διώξει τον προπονητή να κάνει μια ενδοσκόπηση να δει που είναι το πρόβλημα. Γιατί, σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στον Αρχάγγελο Δεν είναι δουλειά δική μου ή δουλειά οποιουδήποτε ΑΠΟΕΛίστα να μπει στα ενδότερα του Αρχαγγέλου να ανακαλύψει τα προβλήματα. Αλλάξαμε οκτώ προπονητές σε δύο χρόνια, όμως τα προβλήματα υπάρχουν».

Οι συνεχόμενες αλλαγές προπονητών και παικτών δεν παίζουν ρόλο; «Σίγουρα παίζουν ρόλο. Αλλά, ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι στον ΑΠΟΕΛ τους τελευταίους οκτώ-δέκα μήνες. Γνώριζε την ομάδα, είχε όλο τον χρόνο μπροστά του να κάνει τις εισηγήσεις του, δεν ξέρω τι έγινε με την ομάδα προγραμματισμού, όμως σίγουρα οι επιλογές δεν είναι όλες δικές του. Οι δύο τελευταίες επιλογές των Πορτογάλων (σ.σ. Ζορζ και Ζεράλδες) δεν είναι δικές του. Κάποιοι τους έφεραν να παίξουν. Εγώ έχω ακούσει ότι ο Ουζουνίδης ζήτησε αριστερό μπακ. Αριστερό μπακ δεν μας έφεραν. Μας παρουσίασαν τον Ζεράλδες ότι παίζει και δεξιά και αριστερά. Απ’ ότι φαίνεται ο άνθρωπος μόνο δεξιά παίζει. Στους τελευταίους 5-6 αγώνες με τις αλχημείες που έκανε βάζοντας τον Ενσούε αριστερά παρουσιάζει τον ΑΠΟΕΛ χωρίς ακραίους αμυντικούς».

Αυτά τα θέματα είναι τεχνικά όμως, υπάρχουν πιο ειδικοί από εμάς… «Ναι, αλλά επηρεάζουν. Ο Μερκής ήταν πέρσι ο καλύτερος μας παίκτης και δεν παίζει φέτος. Ο Σάντος; Ποιος έκανε το σκάουτινγκ; Είναι καλύτερος ο Σάντος από τους παίκτες που πληρώνουμε και δεν παίζουν; Είναι καλύτερος από τον Σάβιτς και τον Λαφράνς; Δεν το πιστεύω».

Σοκάρει η αναφορά σου ότι «ο Αρχάγγελος είναι άρρωστος». Το ξέρεις ότι η πλειονότητα του φίλαθλου κόσμου στην Κύπρο μιλάει για πρότυπο λειτουργίας, εσύ πώς βγάζεις αυτό το συμπέρασμα; «Ο Αρχάγγελος αποτελεί πρότυπο σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις του και τις ανέσεις που προσφέρει στους παίκτες. Το τι γίνεται στον Αρχάγγελο είναι αυτό που βλέπουμε στο γήπεδο. Και τι βλέπουμε; Ένα κάκιστο ΑΠΟΕΛ που διασύρεται».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο