Ο ρόλος ενός αθλητικού ψυχολόγου αυτή την περίοδο της πανδημίας...

Στο Ράδιο Πρώτο και στον Πολύβιο Αλεξάνδρου φιλοξενήθηκε η αθλητική ψυχολόος Θάλεια Παναγή. Τι είπε για το μέλλον των αθλητών και την κατάσταση που βιώνουν τώρα οι δύο επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Οι δηλώσεις της Θάλειας Παναγή στο Ράδιο Πρώτο:

"Τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί περισσότερο η αθλητική ψυχολογία. Αρκετοί αθλητές μας όλων των αθλητών μας, βγαίνουν εκτός Κύπρου συμμετέχουν σε αγώνες και βλέπουν πως λειτουργούν. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο. Τα τελευταία 3-4 χρόνια αυξάνεται όλο και περισσότερη η ανάγκη των υπηρεσιών μας στις ομάδες. Μπορεί να είσαι πολύ καλός τεχνικά, όμως όταν το μυαλό δεν υπακούει λόγω άγχους ή χαμηλής αυτοπεποίθησης, τότε δεν υπάρχει η μέγιστη απόδοση. Η ψυχολογία ενός αθλητή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες. Όλη αυτή η κατάσταση από τον προηγούμενο Μάρτιο έχει επηρεάσει μικρούς και μεγάλους. Πολλοί αθλητές ειδικά τώρα σε Λεμεσό και Πάφο που είναι εκτός προπονήσεων, τους επηρεάζει. Μένουν μακριά από το πρόγραμμα τους. Τα παιδιά για να εκτονωθούν είναι κολλημένα σε υπολογιστές, κινητά και τάμπλετ. Αυτό τους φέρνει άγχος, το άγνωστο το πότε θα ξεκινήσουν ξανά, δεν μπορούν να προσδιορίσουν στόχους, νιώθουν ότι χάνουν τη χρονιά. Η κολύμβηση έχει να κάνει αγώνες από τον προηγούμενο Μάρτιο, οι αθλητές χάνουν τα κίνητρα τους. Πολλοί άλλοι αθλητές στις άλλες επαρχίες κάνουν προπονήσεις και είναι δύσκολο εμείς ν' απαντήσουμε στα παιδιά. Είναι και για εμάς πρωτόγνωρο δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε. Αν συνεχιστεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου θα έχουμε άλλες ανατροπές. Αν δεν δοθούν άδειες, πολλά παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον και τη χρονιά τους. Οι ειδικοί, πρέπει ν' αντιληφθούν ότι έχουμε αθλητές σε Λεμεσό και Πάφο κάτω των 18 που διεκδικούν θέση στους Ολυμπιακούς. Θα έπρεπε να τους δοθεί ειδική άδεια. Εμάς ο ρόλος μας αυτή την περίοδο είναι στο υποστηρικτικό κομμάτι. Θέλουμε να κρατήσουμε τα παιδιά εκεί να μην χάσουν το ενδιαφέρον τους. Μιλάμε και με γονείς όχι μόνο με παιδιά".

"Αν εξαιρέσουμε τα τελευταία χρόνια της κάρτας φιλάθλου που δεν έχουμε και τόσο κόσμο στα γήπεδα, προηγουμένως φαινόταν ότι είχαμε οπαδικό εθισμό. Πήγαιναν γήπεδο για εκτόνωση. Στην Κύπρο δεν σεβόμαστε τη διαφορετικότητα".

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο