Έρευνα: Τελικά κάνει δουλειά ο V.A.R. στην Κύπρο;

Με τις δύο εξ αναβολής αναμετρήσεις της 14ης αγωνιστικής έπεσε η αυλαία στο ποδοσφαιρικό 2020, το οποίο -μεταξύ άλλων- «σημαδεύτηκε» από την εισαγωγή και εφαρμογή στο κυπριακό πρωτάθλημα του Video Assistant Referee.

Η καινοτόμος τεχνολογία έκανε πρεμιέρα στον β’ γύρο και -εξαιρουμένων των τριών αναμετρήσεων που αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού (ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακός-ΕΝΠ για τη 15η αγωνιστική, ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ για τη 16η)- χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα παιχνίδια που διεξήχθησαν έκτοτε.

Το δείγμα των 18 αγώνων και η μίνι διακοπή του πρωταθλήματος δίνουν την ευκαιρία για μια πρώτη αξιολόγηση του V.A.R. Το SPORTIME απαριθμεί και καταγράφει -σε χρονολογική σειρά- τις περιπτώσεις που επέδρασε καταλυτικά στη ροή ενός παιχνιδιού:

13.12.2020: ΑΕΚ - Νέα Σαλαμίνα 1-0

Στο 38ο λεπτό της αναμέτρησης ο Σπόλιαριτς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μετά από πάσα του Τολμές, ωστόσο το τέρμα δεν μέτρησε, καθώς καταλογίστηκε φάουλ στον Γάλλο πάνω στον Νικολάου, ακριβώς μετά την πάσα του στον Σπόλιαριτς. Η ετυμηγορία του διαιτητή (Τιμόθεος Χριστοφή) ελέγχθηκε και επιβεβαιώθηκε μέσω V.A.R. (Χρυσοβαλάντης Θεουλή).

14.12.2020: Ομόνοια - Πάφος FC 2-1

Στο τελευταίο παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής, στην οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, ο V.A.R. (Μάριος Χριστοφόρου) κάλεσε τον Βασίλη Δημητρίου να δει ξανά τη μονομαχία Λέτσιακς-Μέρφι στο 93ο λεπτό. Ο διαιτητής είχε δείξει φάουλ εκτός περιοχής και κίτρινη στον αμυντικό της Ομόνοιας, κλήθηκε για επανεξέταση, διότι η φάση είχε γίνει εντός περιοχής και μετά την επιθεώρησή της ανακάλεσε και το φάουλ και την κάρτα. Λανθασμένα, όπως απεφάνθη η Επιτροπή Διαιτησίας, καθώς όφειλε να δώσει έμμεσο εντός περιοχής και κίτρινη στον Λέτσγιακς για επικίνδυνο παίξιμο. Δεδομένου ότι αυτή η απόφαση δεν θα απείχε παρά ελάχιστο από την αρχική ετυμηγορία του διαιτητή, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον επρόκειτο για ξεκάθαρο και σημαντικό λάθος που μπορούσε να προκαλέσει την επέμβαση του V.A.R.

18.12.2020: Ανόρθωση - Πάφος FC 1-0

Στο 51ο λεπτό της αναμέτρησης ο Γιώργος Νικολάου καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Ανόρθωσης για ανατροπή του Κβιλιτάια από τον Αραγιούρι, κατόπιν παρέμβασης του V.A.R. (Νικόλας Νεοκλέους) η απόφαση του ανατράπηκε και χρεώθηκε οφσάιντ στον Γεωργιανό επιθετικό της «Κυρίας».

18.12.2020: Καρμιώτισσα - Ομόνοια 1-5

Στο πρώτο λεπτό ο Γιάννης Αναστασίου άφησε απαρατήρητη τη μονομαχία Πέρετς-Ασάντε, ωστόσο ο V.A.R. (Τιμόθεος Χριστοφή) τον ειδοποίησε να δει ξανά τη φάση, η οποία τοιουτοτρόπως αξιολογήθηκε ως πέναλτι (σ.σ. το έχασε ο Παπουλής). Στο 51ο λεπτό το τέρμα του Τζιωνή ακυρώθηκε ελέω οφσάιντ, το οποίο όμως ήρθη χάρη στην παρέμβαση του V.A.R., με αποτέλεσμα να γίνει το 3-0. Στο 88ο λεπτό ο Κούσουλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως το τέρμα δεν μέτρησε, καθώς ο Σενέ χρεώθηκε μέσω V.A.R. με φάουλ στην αρχή της φάσης.

19.12.2020: Νέα Σαλαμίνα-ΑΕΛ 1-1

Στο 26 λεπτό ο Ράσο διεκδίκησε την μπάλα από τον Πική, ο Θεουλή αρχικά δεν έδωσε φάουλ, στη συνέχεια καταλόγισε παράβαση, αλλά κλήθηκε από τον V.A.R. (Δημήτρης Σολωμού) να ξαναδεί τη φάση και εν τέλει αποφάσισε την αποβολή του άσου της ΑΕΛ για επικίνδυνο παιχνίδι. Η πλήρης αλλαγή ετυμηγορίας (από το μη φάουλ στον απ’ ευθείας κόκκινη) προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των φιλοξενουμένων μετά το πέρας της αναμέτρησης.

20.12.2020: Εθνικός - Δόξα 0-1

Ο Ροβέρτος Κώστα, ο οποίος από το 12ο λεπτό είχε αντικαταστήσει τον τραυματία Τιμόθεο Χριστοφή, κατόπιν συνεννόησης με τον V.A.R. (Βασίλης Δημητρίου) δεν καταλόγισε πέναλτι υπέρ των Εγγλέζου (45+6’) και Κοστόφσκι (89’), ωστόσο και οι δύο ευθύνονται για τη φάση του 51ου λεπτού, στην οποία ο Σαντίκ υψώνει το πόδι και (είτε βρίσκει στο πρόσωπο είτε όχι τον Ντέιβισον) παίζει επικίνδυνα, δίχως να χρεωθεί παράβαση, μολονότι μάλιστα η φάση ελέγχθηκε.

22.12.2020: ΕΝΠ - Νέα Σαλαμίνα 1-3

Στο 13ο λεπτό ο Μάριος Χριστοφόρου ακύρωσε ως οφσάιντ τέρμα του Κρεάν λαμβάνοντας επιβεβαίωση από τον V.A.R. (Νικόλας Νεοκλέους), ενώ στο 88ο λεπτό διαιτητής πήγε για on field review σε μαρκάρισμα του Οσέι στον Μαρκόφσκι και απεφάνθη πως δεν υπήρχε πέναλτι.

22.12.2020: Ομόνοια - Ανόρθωση 3-0

Στο 23ο λεπτό ακυρώθηκε ως οφσάιντ τέρμα του Καλτσά, ο Βασίλης Δημητρίου έλαβε σχετική επιβεβαίωση και από τον V.A.R. (Τιμόθεος Χριστοφή).

23.12.2020: ΑΕΚ - Καρμιώτισσα 1-0

Στο 45+3’ μετά από εκτέλεση φάουλ για την ΑΕΚ βρέθηκε στο έδαφος ο Σπιρόφσκι, ο V.A.R. (Γιώργος Νικολάου) έλεγξε τη φάση και ο Κωνσταντίνος Φελλάς άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί. Στο 56ο λεπτό το τέρμα του Ακοράν δεν μέτρησε, καθώς κατόπιν επιθεώρησης της φάσης από τον διαιτητή στο on field review χρεώθηκε φάουλ στον Σπόλιαριτς στην αρχή της φάσης.

24.12.2020: Δόξα - Ολυμπιακός 1-1

Στο 72ο λεπτό ο Κυριάκος Χριστοδούλου καταλόγισε πέναλτι σε ανατροπή του Σάλι από τον Σισκόφσκι, στον οποίο αρχικά έδειξε κίτρινη και -κατόπιν ειδοποίησης από τον V.A.R. (Βασίλης Δημητρίου) και νέας αξιολόγησης της φάσης- εν τέλει απ’ ευθείας κόκκινη. Ο νεοεισελθών Κωνσταντίνου απέκρουσε μεν το πέναλτι του Σάλι, ωστόσο κατόπιν νέας παρέμβασης του V.A.R. διατάχθηκε επανάληψη, καθώς ο 17χρονος τερματοφύλακας ήταν πιο μπροστά από τη γραμμή τέρματος τη στιγμή της εκτέλεσης από τον Σάλι.

24.12.2020: Ερμής - Εθνικός Άχνας 0-0

Στο 25ο λεπτό ο Χριστοφή έκανε δυνατό τάκλιν στον Λέμος, ο Γιώργος Νικολάου αρχικά άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί, όμως κατόπιν ειδοποίησης από τον V.A.R. (Τιμόθεος Χριστοφή) έδειξε κόκκινη κάρτα στον παίκτη του Εθνικού.

28.12.2020: Καρμιώτισσα - ΑΠΟΕΛ 1-0

Στο 15ο λεπτό σε μονομαχία του με τον Σιέλη ο Ρόμο έπεσε εντός περιοχής, ο Λούκας Σωτηρίου με τη βοήθεια του V.A.R. (Χρυσοβαλάντης Θεουλή) απεφάνθη πως δεν υπήρχε παράβαση.

28.12.2020: ΑΕΛ - Ολυμπιακός 3-0

Στο 13ο λεπτό ο V.A.R. (Μάριος Χριστοφόρου) επιβεβαίωσε την απόφαση του Βασίλη Δημητρίου για πέναλτι του Σαμπίνια στον Μπάμπιτς, ενώ στο 42ο τον ειδοποίησε για την αγκωνιά του Σαρφό στον Ζντραβκόβσκι που είχε ξεφύγει της αντίληψής του και έφερε την αποβολή του άσου του Ολυμπιακού. Στο 52ο λεπτό δεν μέτρησε το τέρμα του Αβραάμ, καθώς μέσω V.A.R. καταλογίστηκε οφσάιντ εις βάρος του τροφοδότη Ριέρα, ενώ στο 61ο δεν υπήρξε ειδοποίηση στον διαιτητή για νέα αξιολόγηση της μονομαχίας Ζαχαρίου-Μπάμπιτς που έφερε πέναλτι για την ΑΕΛ και (νέα) αποβολή για τους φιλοξενούμενους.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο