Η ίδια κωλοτούμπα με ακριβώς αντίθετα επιχειρήματα

Η ατζέντα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ δεν έχει δημοσιοποιηθεί («θα τεθούν προς συζήτηση θέματα που διαβιβάστηκαν από τα Σωματεία στην ΚΟΠ», αναφερόταν στο σχετικό ανακοινωθέν), ωστόσο είναι κοινό μυστικό -όπως προκύπτει και από δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων των συλλόγων- ότι στο τραπέζι θα πέσουν η κατάργηση της απ’ ευθείας διαβάθμισης και η διατήρηση των 14 ομάδων στην α’ κατηγορία και για την περίοδο 2021/22.

Για την επιδιωκόμενη τροποποίηση της προκήρυξης τα σωματεία επικαλούνται αφ’ ενός τις μοναδικές-ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετώπισαν ελέω κορωνοϊού, αφ’ ετέρου τον υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας στο τρέχον πρωτάθλημα. Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίζουν την επιθυμία τους να ακυρώσουν τη δημόσια δέσμευσή τους στις 15 Μαΐου 2020 (όταν αποφασίστηκε η οριστική διακοπή των εγχώριων διοργανώσεων της περασμένης περιόδου) ότι «δεν θα επαναφέρουν εισήγηση για αύξηση των ομάδων στην Α’ Κατηγορία από 12 σε 14 για την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022».

Πρόκειται για μια σαθρή (φαιδρή στα μάτια της κοινής γνώμης) επιχειρηματολογία. Η πανδημία είχε πλήξει την Κύπρο ήδη από την περασμένη ποδοσφαιρική σεζόν, η διακοπή αποφασίστηκε (και) για την καλύτερη προετοιμασία των ομάδων εν όψει αυτής της περιόδου, στην οποία ήταν αναμενόμενο το δεύτερο κύμα του covid-19, ενώ πουθενά -ακόμη και σε χώρες με χειρότερη επιδημιολογική εικόνα- τα κρούσματα σε ομάδες δεν οδήγησαν στην τροποποίηση της προκήρυξης του πρωταθλήματος.

Για όλους τους υπόλοιπους, προφανώς, παραμένει αυτονόητο ότι οι όροι του παιχνιδιού δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια του και οι συμφωνίες-δεσμεύσεις γίνονται για να τηρούνται…

Σε ό,τι αφορά δε την (υψηλή) ανταγωνιστικότητα ενός πρωταθλήματος με 14 ομάδες, το καλύτερο αντεπιχείρημα έχουν προσφέρει τα ίδια τα σωματεία που τώρα δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν αυτόν τον αριθμό. Προ εξαετίας, στις 15 Απριλίου 2015, εν μέσω πλέι οφ(!), τα σωματεία έριξαν στον κάλαθο των αχρήστων τη δέσμευσή τους για τουλάχιστον διετή εφαρμογή και αξιολόγηση του μοντέλου των 12 ομάδων στην α’ κατηγορία κι έπειτα από μόλις μια σεζόν επέστρεψαν στις 14.

«Τα επιχειρήματα αφορούν κυρίως την ανάγκη των μικρομεσαίων σωματείων για λιγότερο ανταγωνισμό, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν τους προϋπολογισμούς και να τακτοποιήσουν παλαιές οφειλές», ανέφερε τότε η ανακοίνωση της ΚΟΠ που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Με άλλα λόγια, το 2015 οι 14 ομάδες ισοδυναμούσαν με μειωμένο ανταγωνισμό, αλλά εν έτει 2021 ισοδυναμούν με αυξημένο. Η ίδια κωλοτούμπα με ακριβώς αντίθετα επιχειρήματα. «Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω», «μονά ζυγά δικά μας», «απ’ ον αντρέπεται, ο κόσμος εν δικός του...!» είναι μόνο μερικές εκφράσεις της λαϊκής θυμοσοφίας που ταιριάζουν γάντι στην περίπτωση.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο