Άποψη: Από τις πιο κρίσιμες καμπές στην ιστορία της ΑΕΚ!

Γράφεις σβήνεις, γράφεις σβήνεις. Δεν ξέρεις από πού να πιάσεις αυτό το κουβάρι που λέγεται αγωνιστική και μη κατρακύλα της ΑΕΚ.

Του Γιώργου Λεωνίδου

Όμως ένα πράγμα πιστεύω έντονα. Πως οι κιτρινοπράσινοι βρίσκονται ενώπιον μιας μεγάλης στιγμής και είναι αναντίλεκτα μια από τις πιο κρίσιμες καμπές στην ιστορία της ΑΕΚ. Και εξηγώ.

Επί Ρόκα (2014-2018) η ομάδα γιγαντώθηκε. Πέρασε σε άλλο επίπεδο και σίγουρα άξιζε και δικαιούταν τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα. Όμως μετά τη φυγή του Τσάβι τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά σε βάθος χρόνου.

Θα πει κάποιος, «μα με τον Ιραόλα μπήκε ομίλους η ΑΕΚ». Σύμφωνοι. Όμως μετά και τη λύση της συνεργασίας με τον συγκεκριμένο προπονητή άρχισαν οι Λαρνακείς να κάνουν άλματα προς τα…πίσω.

Ο Μουρίγιο έκανε περισσότερα λάθη παρά σωστά, ο Κόντε ας μην το συζητήσουμε και κάπου φτάσαμε η ΑΕΚ να αλλάζει προπονητές με συχνότητα παλιών χρόνων και να χάνει τον προσανατολισμό της.

Έκανα αυτή την ιστορική αναδρομή για να σας εξηγήσω τον λόγο που θεωρώ κρίσιμο το σταυροδρόμι της σεζόν 2021-2022.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ΑΕΚ να κάνει άλλο ένα λάθος προγραμματισμό και να έρθουν παίκτες που δεν θα προσφέρουν στην ομάδα. Άλλωστε ήδη η οικονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ΑΕΚ να μπει στη διαδικασία να αλλάζει προπονητές και επιτελεία σαν τα πουκάμισα. Θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει και να ακολουθηθεί ένα πλάνο. Τώρα είναι ο Σωφρόνης στο τιμόνι και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στον κόσμο και επίσημα τι σχέδια υπάρχουν για τη νέα σεζόν. Πάντως αυτό αναμένεται να γίνει στην παρουσίαση του Ρόκα, άρα λίγο ακόμη υπομονή.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να συνεχιστούν συμπεριφορές που παραπέμπουν σε απάθεια, σε αδιαφορία και σε έλλειψη πειθαρχίας. Και για αυτό έχω μια άποψη. Όταν φεύγουν από τα αποδυτήρια παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά (βλέπε Καταλά-Λαρένα-Τέτε και όχι μόνο) και δεν τους αναπληρώνεις τότε αυτά συμβαίνουν. Όλοι ξέρουν πως το μυστικό της ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα αποδυτήρια, και δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και ορισμένοι σημαντικοί ποδοσφαιριστές στις συνεντεύξεις τους.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μην μπει περισσότερη πίεση στους παίκτες. Αυτό θα επιτευχθεί από όλους όσους είναι στον περίγυρο της ομάδας. Θέλει δουλειά για να αλλάξει η νοοτροπία αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει η ΑΕΚ. Οι παίκτες απολαμβάνουν φοβερές εγκαταστάσεις και πληρώνονται πριν βγει ο μήνας, άρα αντιλαμβάνεται κανείς πως οι συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπουν της διοίκησης να έχει απαιτήσεις και με το δίκαιο της.

Όμως ας μην μακρηγορήσω άλλο γιατί ήδη το έκανα. Η ουσία των πραγμάτων είναι πως ο Ρόκα έχει πλέον την ευθύνη να κρατήσει ζωντανό το πρωταγωνιστικό DNA στην ομάδα. Να μην χαθεί η ταυτότητα ενός συνόλου που έμαθε να πρωταγωνιστεί. Δεν παίρνει την ΑΕΚ να κάνει ξανά τόσα πολλά μεγάλα και μαζεμένα λάθη.

Έγινε αυτό 1, έγινε 2…. δεν θα αντέξει η ομάδα και 3η φορά που θα ισούται με άλλο ένα πισωγύρισμα.

Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με ολικό λίφτινγκ του υφιστάμενου ρόστερ που πολύ απλά… είναι μέτριο και δεν μπορεί για το κάτι παραπάνω. Σαφώς και δεν είναι εύκολο το έργο για τον Ισπανό τεχνικό διευθυντή, όμως το ξανάκανε και έδειξε να μπορεί να σουλουπώσει την κατάσταση και με το παραπάνω.

Η διοίκηση έχει τις ευθύνες της, το γνωρίζει και η ίδια. Όμως το ζήτημα δεν είναι η επίρριψη ευθυνών αλλά η διδασκαλία μέσα από αυτά. Και η κίνηση Ρόκα δείχνει πολλά.

Ένα κομμάτι που θα πρέπει να δει όμως το Συμβούλιο των κιτρινοπρασίνων είναι η επικοινωνία με τον κόσμο. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η ΑΕΚ υστερεί. Έχει χάσει την επαφή με τους οπαδούς της και υπάρχει ένα χάσμα. Καλό θα ήταν να γίνουν ενέργειες για να γεφυρωθεί αυτή η απόσταση. Ο κόσμος θέλει ειλικρίνεια και ενημέρωση για τα ζητήματα που αφορούν την ομάδα του (πχ στο κομμάτι των τραυματισμών). Το τμήμα μάρκετινγκ να δει ξανά τον ρόλο του και να τον αναβαθμίσει. Δεν γίνεται εν έτη 2021 η ΑΕΚ να μην έχει online shop με προϊόντα από την μπουτίκ. Θα πει κάποιος «αυτό είναι το πρόβλημα μας τώρα;». ΚΑΙ αυτό θα πω εγώ, καθώς οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά.

Έτσι γίνεται κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι το επόμενο διάστημα για την ΑΕΚ. Θα πρέπει να κτιστεί από την αρχή, με σταθερά βήματα και με πλάνο. Γιατί αυτό έλειπε στη μετά-Ρόκα εποχή. Το πλάνο που θα έντυνε στα κιτρινοπράσινα παίκτες αξίας και παίκτες που θα μπορούν να προσφέρουν.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο