Ένα μείζον πρόβλημα του ΑΠΟΕΛ δεν είναι αγωνιστικό

Η περιδίνηση του ΑΠΟΕΛ σ’ ένα καθοδικό σπιράλ εδώ και σχεδόν μια διετία ήταν νομοτελειακό να οδηγήσει σε μια σειρά από αρνητικά ρεκόρ, με πιο πρόσφατο αυτών των τριών ηττών σε ισάριθμες αγωνιστικές στην αρχή ενός πρωταθλήματος.

Είναι αναντίλεκτο πως τα αίτια της κρίσης είναι, πριν και πάνω απ’ όλα, αγωνιστικής φύσης. Εξ ου και εναπόκειται, πριν και πάνω απ’ όλα, στο προπονητικό επιτελείο ο εντοπισμός και η απάλειψή τους.

Όμως όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αφήσει «σημάδια», παρενέργειες που λειτουργούν πρόσθετα και ενισχυτικά στην κρίση. Μία από αυτές είναι το σχεδόν αδιανόητο χαμήλωμα των προσδοκιών/απαιτήσεων από την ομάδα.

Ο Πρόδρομος Πετρίδης διαλαλεί σε κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση ότι ΑΠΟΕΛ και πρωταθλητισμός είναι έννοιες συνυφασμένες, ωστόσο στην πράξη τα προαπαιτούμενα έχουν καταστεί… ζητούμενα.

Η τραγική εμφάνιση της πρεμιέρας κόντρα στην Πάφο δεν άφηνε, εκ των πραγμάτων, πολλά περιθώρια για χειρότερη απόδοση κόντρα στον Ολυμπιακό, ωστόσο -και παρά την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας- η ομάδα δεν εμφανίστηκε ουσιωδώς βελτιωμένη.

Με μια «ψυχρή» ματιά είχε περισσότερη διάθεση και πιο πολλά τρεξίματα στα πρώτα 20 λεπτά κάθε ημιχρόνου, αλλά ούτε συνδυασμούς-αυτοματισμούς έβγαλε ούτε κλασικές ευκαιρίες πιστώθηκε. Παρά την ήττα αρκετοί -επιχειρώντας να βγάλουν απ’ τη μύγα ξύγκι- εξήραν το πάθος και τη θέληση των παικτών ως αφετηρία και βάση για την ανάκαμψη.

Πόσο υπερβολικά ελάχιστα είναι τέτοια στοιχεία για μια ομάδα με βλέψεις πρωταθλητισμού αποδείχθηκε (και) μια εβδομάδα αργότερα: σ’ ένα παιχνίδι, του οποίου την αρχή ακόμη και ο Σωφρόνης Αυγουστή θα… ντρεπόταν να ζητήσει από τον Θεό του ποδοσφαίρου, ο ΑΠΟΕΛ δέχτηκε ανατροπή και ήττα από τον Απόλλωνα που θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει και μεγαλύτερες διαστάσεις στην επικράτησή του.

Τον περασμένο Ιανουάριο, μετά το πρώτο παιχνίδι του στον πάγκο της ομάδας ο Σάββας Πουρσαϊτίδης μνημόνευε πόσο πολύ είχε αλλάξει ο «Αρχάγγελος» από τον καιρό που τον επισκεπτόταν ως ποδοσφαιριστής. Αναφερόταν στις υποδομές και τις εγκαταστάσεις, αλλά εκ των πραγμάτων η αλλαγή πλέον εκτείνεται και σε επίπεδο νοοτροπίας.

Υπό αυτό το πρίσμα ο ΑΠΟΕΛ χρειάζεται να… πισωγυρίσει στο μέλλον. Να αυξήσει ξανά στο κατακόρυφο τον πήχη των απαιτήσεων και να διαπιστώσει ποιοι πραγματικά (και όχι με κριτήριο το όνομα, το βιογραφικό ή το συμβόλαιο) μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πίεση και να συνδράμουν στην προσπάθεια επιστροφής του στην κορυφή.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο