Τι ορίζει το πρωτόκολλο του VAR για το ακυρωθέν τέρμα της ΠΑΕΕΚ

Η φάση που «σημάδεψε» όσο καμία άλλη το πρώτο ημίχρονο του αγώνα Πάφος-ΠΑΕΕΚ για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος CYTA 2021/22 ήταν αυτή του 12ου λεπτού.

Από εκτέλεση κόρνερ του Ντίας ο Φραγκέσκου διεκδίκησε την κεφαλιά και συγκρούστηκε με τον Ρούντκο που απομάκρυνε με το ένα χέρι, όμως η μπάλα έπεσε στα πόδια του Καπαρτή που την έστειλε στα δίχτυα.

Η φάση ελέγχθηκε από τον VAR (Μάριος Χριστοφόρου) που μετά από τέσσερα λεπτά κάλεσε τον Κυριάκο Χριστοδούλου να τη δει στο onfield review. Όπερ και εγένετο. Δύο λεπτά αργότερα ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ ως οφσάιντ.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του VAR που εξέδωσε πέρυσι η ΚΟΠ, «Σε αποφάσεις που στηρίζονται σε πραγματικά (’’γεωγραφικά’’) γεγονότα, όπως για παράδειγμα το σημείο παράβασης ή ποδοσφαιριστή σε θέση offside, το σημείο της επαφής (χέρι/ φάουλ), το σημείο που έγινε η παράβαση (µέσα ή έξω από την περιοχή πέναλτι), το αν µπάλα είναι εντός ή εκτός παιχνιδιού κλπ., η ανασκόπηση μόνο από τον VAR (VAR Review) είναι συνήθως αρκετή».

Εν προκειμένω, ωστόσο, ο Χριστοδούλου κλήθηκε, προκειμένου να γνωμοδοτήσει, αν ο πεσμένος και ευρισκόμενος σε θέση οφσάιντ Φραγκέσκου επηρέαζε η όχι τη φάση.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, «Για υποκειμενικές αποφάσεις όμως, όπως για παράδειγμα αποφάσεις που αφορούν την ένταση της παράβασης ενός φάουλ, τον επηρεασμό/παρέμβαση σε περιπτώσεις offside, το παίξιμο της µπάλας µε το χέρι (πρόθεση κλπ.) η On-Field Review (OFR) είναι συχνά η πιο κατάλληλη λύση»,

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο