Οι τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών και η αντανάκλαση τους στις ποδοσφαιρικές ομάδες

Ο Προπονητής Ποδοσφαίρου Ανδρέας Μουσκάλλης με το πιο κάτω άρθρο κάνει αναφορά στους τραυματισμούς.

Αναλυτικά:

''Στις 14 Μαρτίου  2019, δημοσίευσα  στον εγχώριο τύπο ένα άρθρο μου, με τον τίτλο « Μυϊκοί τραυματισμοί ποδοσφαιριστών – Το φαινόμενο προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις».

Το άρθρο εκείνο , πραγματευόταν με τους πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς, που παρατηρήθηκαν σε ποδοσφαιριστές όλων σχεδόν των ομάδων μας.

Το  άρθρο τούτο, πραγματεύεται για τους τραυματισμούς γενικά των ποδοσφαιριστών όλων των ομάδων , του Κυπριακού Πρωταθλήματος. Εχει λήξει ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας, και ακόμα υπάρχουν ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν αγωνίσθηκαν με τις ομάδες τους. Αν είναι δυνατόν. Αν αυτό είναι ποδοσφαιρικά, κοινωνικά και οικονομικά αποδεκτό γεγονός . Επειδή ως προπονητής είμαι πολύ ευαίσθητος σ’ αυτά  κυρίως θέματα, παρακολουθώ από πολύ κοντά τα γεγονότα αυτά.  Δεν θέλω να καταγράψω  ονόματα, ποδοσφαιριστών και τις απολαβές τους , οι οποίοι είναι επαγγελματίες τραυματίες.

Οι Προπονητές και οι Διοικήσεις πρέπει να ενδιατρίψουν  στο τεράστιο αυτό θέμα, αν επιθυμούν οι  ομάδες τους να αγωνίζονται πλήρεις και με επιτυχία. Κατά την άποψη μου οι διαρκείς και χρονικά μεγάλοι τραυματισμοί , δεν τραυματίζουν  μόνο τον ποδοσφαιριστή , αλλά τραυματίζουν  ολόκληρη την ομάδα, τον σχεδιασμό της , το πλάνο  της και την στρατηγική της ανάπτυξη. Παρακολουθώ ότι οι τραυματίες ποδοσφαιριστές , είναι της πρώτης γραμμής και ποιότητας ποδοσφαιριστές, που σημαίνει ότι ο προπονητής της ομάδας, σχεδίασε στην πρωαγωνιστική περίοδο  την ομάδα του, με τους εν λόγω ποδοσφαιριστές ακμαίους να αρχίζουν στην σύνθεση  της ομάδας τους. Η αντικατάσταση τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, παρ’ όλο ότι φαίνεται τέτοια λόγω της αγοράς πολλών άλλων ποιοτικών ποδοσφαιριστών από όλες σχεδόν τις ομάδες μας.

Ο σχεδιασμός μιας ομάδας γίνεται στην περίοδο πριν την έναρξη του αγωνιστικού πρωταθλήματος . Η σύγχυση που προκαλείται από τέτοιους πολλούς τραυματισμούς είναι μεγάλη και διαρκής και  ανατρέπει τους  σχεδιασμούς της ομάδας και του προπονητή. Νοιώθω ότι ακόμα  οι προπονητές μας δεν το  αντιλήφθηκαν γιατί από το 2019 μέχρι τώρα το πρόβλημα με τους ποδοσφαιρικούς τραυματισμούς δεν μειώθηκε αλλά μεγάλωσε ακόμα περισσότερο.

Οι τραυματισμοί ποδοσφαιριστών και ο μεγάλος χρόνος αποκατάστασης τους αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τα σωματεία μας και για τις ποδοσφαιρικές μας ομάδες, γενικά για το ποδόσφαιρο μας.

Τις ποδοσφαιρικές ομάδες ζημιώνει η απουσία αυτών των ποδοσφαιριστών και τα σωματεία ζημιώνουμε με το  ψηλό οικονομικό κόστος για αυτούς τους ποδοσφαιριστές χωρίς να έχουν την παραμικρή προσφορά.

Κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι οι διάφοροι τραυματισμοί, είναι συνυφασμένοι με το άθλημα  του ποδοσφαίρου και είναι αναπόφευκτοι. Συμφωνώ απόλυτα. Το ποσοστό όμως των τραυματισμών σε κάθε ομάδα, στην Κύπρο που ανασκοπούμε είναι πολύ μεγάλο. Παρατηρούνται μακροχρόνιοι μυϊκοί τραυματισμοί. Θλάσεις, τραβήγματα, προσαγωγοί, χιαστοί, κοιλιακοί και άλλοι.

Αυτοί οι τραυματισμοί πρέπει να ανησυχήσουν τον προπονητή και τον επιτελείο του. Ισως πρέπει κάτι να αλλάξει στην προετοιμασία των ποδοσφαιριστών. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο τίποτε στοιχείο για κάθε ομάδα. Τα πάντα πρέπει να  αναλύονται διεξοδικά , επιστημονικά , εμπειρικά και πολλές φορές λαμβάνοντας πληροφορίες και γνώση από συναδέλφους , ανταλλάσοντας απόψεις. Το θέμα αυτό είναι τεράστιο και σαν τέτοιο πρέπει  οι προπονητές να αναδείξουν .

Ο καλός ποδοσφαιριστής , ο χρήσιμος είναι αυτός ο οποίος δεν ριψοκινδυνεύει τον τραυματισμό του. Πρέπει  να γνωρίζει , διαισθάνεται ενστικτωδώς τον κίνδυνο κάθε φάσης του παιγνιδιού.

Ιδιαίτερα οι έμπειροι ποδοσφαιριστές με πολλαπλάσιες ποδοσφαιρικές εικόνες, είναι καθήκον τους να αυτοπροστατεύονται , είναι ευθύνη τους να μην εκτίθενται στον τραυματισμό.

Μια άσκοπη υπερεπέκτασης του ποδιού ιδιαίτερα προς το τέλος του αγώνα σίγουρα θα προκαλέσει μυϊκό πρόβλημα.

Σε βρεγμένο γήπεδο παρακολουθούμε κυρίως τα πιο πολλά προβλήματα τραυματισμών , κυρίως μυϊκών. Ένα καλό σωστό , διαχρονικό όπλο εναντίον των τραυματισμών είναι τα συχνά στρέτσιγκ ( τεντώματα) κυρίως μετά το τέλος της προπόνησης.

Το  μυϊκό σύστημα των ποδοσφαιριστών , πάντοτε απαιτεί προεργασία και προετοιμασία , για εντατικό ποδοσφαιρικό πρόγραμμα. Στην ξεκούραση μεταξύ των ασκήσεων επιβάλλεται , πάλιν προετοιμασία . Πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας, ότι οι μύες είναι ευαίσθητες ίνες οι οποίες πρέπει να προστατεύονται. Οι προπονητές κάθε στιγμή να φωτογραφίζουν τους μύες των ποδοσφαιριστών.

Το πλουσιότατο ανθρώπινο ποδοσφαιρικό δυναμικό τους, να μην τους ενθαρρύνει στην υποβάθμιση αυτού του συνεχούς ρόλου παρατηρητή.

Καλός προπονητής είναι ο  προπονητής, που στο τέλος  της ποδοσφαιρικής περιόδου έχει τους λιγότερους τραυματισμούς ποδοσφαιριστών του, με μυϊκούς ή άλλους . Ενας προπονητής ο οποίος δεν προσέχει τους ποδοσφαιριστές του και έχει συνεχείς και μεγάλους τραυματισμούς δεν θα έχει επιτυχίες.

Το γεγονός τούτο αποτελεί τεράστιο κόστος για την ομάδα και  το Σωματείο και  ασφαλώς και για τον ίδιο . Ο κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, απαιτεί ποιοτική, όμορφη και σωστή προετοιμασία. Οι τραυματισμοί μειώνουν την αξία του και το ποδοσφαιρικό του βιογραφικό.

Ο επαγγελματίας προπονητής αξιολογείται μεταξύ άλλων και για τον αριθμό των τραυματισμένων ποδοσφαιριστών του, στο τέλος της κάθε ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Νοιώθω την ανάγκη ως προπονητής ποδοσφαίρου, να παρεμβαίνω μέσα από τα άρθρα μου, για ποδοσφαιρικά ζητήματα. Η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο, είναι διαρκής και ειλικρινής. Δεν έχω πρόθεση να μειώσω κανένα, αλλά μόνο να προβληματίσω.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

2 Δεκεμβρίου 2021''.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο