Ο Μιχάλης Ππεκρής με την πιο κάτω επιστολή, στέλνει το δικό του μήνυμα στα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής της ΚΟΠ.
Αναλυτικά:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το κυπριακό ποδόσφαιρό άρχισε και πάλι σιγά σιγά να είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της επικαιρότητας, μετά την για μέρες αποκλειστική μονοπώληση της πανδημίας του Covid19.
Οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε είναι καθοριστικές και αυτές πρέπει να ληφθούν με διαφάνεια, μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, εμπεριστατωμένα και ασφαλώς μέσα από τις αυστηρές συστάσεις που τέθηκαν από την ΟΥΕΦΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατακραυγή θα είναι μεγάλη και θα θέσει σε κίνδυνο την υπόληψη και την αμεροληψία, τόσο εμάς προσωπικά ως μέλη της Εκτελεστικής, όσο και της Ομοσπονδίας ως σώμα.
Για το λόγο αυτό, έντιμα και ειλικρινά, επιθυμώ να καταγράψω σε 4 Μέρη τα μέχρι στιγμής δεδομένα και συλλογικά να ενεργήσουμε ώστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το Κυπριακό Ποδόσφαιρο.
1ο Μέρος: Ενημέρωση και Συστάσεις ΟΥΕΦΑ
(https://www.uefa.com/insideuefa/mediaservices/mediareleases/newsid=26417...)
Υπό τον εξής υπότιτλο, «Strong recommendation to complete top tier domestic competitions» η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ενημερώνει ότι:
Ετοιμάζει οδηγίες και Πρωτόκολλο Υγείας για προπονήσεις και αγώνες,
Προτροπή για συνέχιση αγώνων:
(α) ιδανικό σενάριο: να ολοκληρωθούν κανονικά τα πρωταθλήματα
(β) σενάριο που προκύπτει λόγω ημερολογιακών ζητημάτων: αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής ώστε, να εξοικονομηθεί χρόνος.
Τερματισμός αγώνων στις ακόλουθες περιπτώσεις:
(α) απαγόρευση αθλητικών αγώνων από το κράτος
(β) ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των σωματείων.
Σε περίπτωση τερματισμού των αγώνων, καθορίζονται οι αρχές στους τρόπους επιλογής των ομάδων που θα συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
(α) η διαδικασία επιλογής πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές (αθλητικά κριτήρια).
(β) Οι θέσεις πρέπει να επιλεγούν και να επιβεβαιωθούν από τα εγχώρια σώματα.
2ο Μέρος: Επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση
Έναρξη ομαδικών προπονήσεων από τις 18 Μαΐου
Έναρξη αγώνων κεκλεισμένων των θυρών από τις 9 Ιουνίου
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει από αυτή την βδομάδα, τις προπονήσεις ανά 5 αθλητές κάτι που ρίχνει και το τελευταίο οχυρό για οποιεσδήποτε ανησυχίες για το χρόνο που έχουμε στην διάθεση μας για ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.
3ο Μέρος: Τι συμβαίνει στις 55 χώρες μέλη της ΟΥΕΦΑ;
Last updated 5/5/2020
ΧΩΡΕΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αρ.
Greece, England, Germany, Spain, Russia, Portugal, Turkey, Ukraine, Austria, Croatia, Hungary, Albania, Armenia, Poland, Finland, Romania, Belarus, Sweden Bosnia, Switzerland, Bulgaria, Czech Rup, Estonia, Norway, Faroe Islands, Georgia, Iceland, Kazakhstan, Latvia, Lithuania, Azerbaijan, Moldova, Ireland
Ολοκλήρωση Πρωταθλημάτων
33
France, Belgium, Netherlands, Luxembourg, Gibraltar, Andorra
Διακοπή (Απόφαση Κυβέρνησης)
6
Slovenia, Northern Ireland, North Macedonia, Montenegro, San Marino, Wales, Liechtenstein
Εκκρεμεί Απόφαση Κυβέρνησης, χωρίς απόφαση η Ομοσπονδία
7
Italy, Denmark, Slovakia, Serbia, Israel, Kosovo, Malta, Scotland
Εκκρεμεί Απόφαση Κυβέρνησης, Ομοσπονδία Ομόφωνα ΝΑΙ
8
Cyprus
1
Σύνολο
55
4ο Μέρος: Συνεδρίες Εκτελεστικής ΚΟΠ
Σε συνεδρία 25 Μαρτίου 2020 – Μεταξύ αρκετών θεμάτων λέχθηκαν τα εξής:
«Εφόσον οι μεγάλες Ομοσπονδίες δεν συζητούν αυτή την στιγμή διακοπή των Πρωταθλημάτων, θα ήταν κακό να βγει μια μικρή Ομοσπονδία όπως εμάς και να πει ότι διακόπτεται το Πρωτάθλημα της».
«Αν δεν ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα, θα είναι καταστροφικό».
Και το πρακτικό της συνεδρίας έκλεισε με το:
«Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί όπως πρέπει όταν θα έχουμε τα ακριβή γεγονότα».
Σε συνεδρία στις 3 Απριλίου 2020, ενημερωθήκαμε για την δήλωση του Προέδρου της ΟΥΕΦΑ:
«η ΟΥΕΦΑ θα είναι δίπλα στις Ομοσπονδίες, όμως θέλει και η ΟΥΕΦΑ οι Ομοσπονδίες να είναι δίπλα της, στις όποιες αποφάσεις θα ληφθούν» για να συνεχίσει δηλώνοντας, ότι «η ΟΥΕΦΑ είναι έντονη και ζητά όπως τα Πρωταθλήματα όπου είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν στα στάδια».
Σε συνεδρία στις 17 Απριλίου 2020, η οποία σημειωτέο έγινε πριν από την ημερομηνία με τις αποφάσεις – συστάσεις της ΟΥΕΦΑ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε:
«Του υπουργού πρέπει να του δώσουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το πως θα επανέλθουμε για να μας δώσει άδεια. Συνεργαζόμαστε με τον Πέτρο Αγαθαγγέλου για ετοιμασία του πλάνου. Κάτι παρόμοιο με την Γερμανία».
Στη συνέχεια δήλωσε τα ακόλουθα:
«Οι ομάδες θέλουν τουλάχιστον τρεις βδομάδες προετοιμασία. Στις 15.07.2020 πρέπει να δώσουμε τους εκπροσώπους μας στην Ευρώπη. Αν δεν αρχίσουν προπονήσεις 07-08.05.2020».
Με βάση νέα ενημέρωση, η νέα ημερομηνία για να δηλωθούν οι εκπρόσωποι είναι 20 Ιουλίου.
Συμπεράσματα:
Ξεκινώντας από το 4ο Μέρος, είναι ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας ότι το πρωτόκολλο υγείας θα ετοιμαστεί από την Ομοσπονδία. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Επιπλέον ο Πρόεδρος αναφέρει, χωρίς να καταγράφεται καμία διαφωνία από τα μέλη της Εκτελεστικής ότι οι ομάδες χρειάζονται 3 βδομάδες προπονήσεων, ενώ για να προλάβουμε να δηλώσουμε τους εκπροσώπους μας στη Ευρώπη στις 15/7/2020, οι προπονήσεις πρέπει να ξεκινήσουν στις 8/5/2020. Άρα με βάση την νέα ημερομηνία (20/7/2020) και με το δεδομένο ότι οι προπονήσεις επαναρχίζουν 18 Μαΐου και οι αγώνες 9 Ιούνιου. Τότε οι ομάδες έχουν ακριβώς 3 βδομάδες προπονήσεων.
Στο 3ο Μέρος, ο συνοδευτικός πίνακας είναι αρκετά κατατοπιστικός και το κυρίαρχο συμπέρασμα είναι ότι καμία χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει τερματίσει τα πρωταθλήματα της, χωρίς να το έχει απαγορεύσει η Κυβέρνηση τους.
Από το 2ο Μέρος προκύπτουν εύλογα, διάφορα σημαντικά ερωτήματα. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν, με το ποιο καθεστώς θα γίνονται οι προπονήσεις, με ποιο καθεστώς οι αγώνες, ποια τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, καθώς και απορίες όπως, εάν εμφανιστεί κάποιο θετικό κρούσμα τι θα γίνει; Επιπλέον, υπάρχουν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το αν είναι αρκετός ο χρόνος προπονήσεων μέχρι την έναρξη των επίσημων αγώνων, και αν υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος μέχρι τα τέλη Ιουλίου κλπ. Σαφέστατα, αυτά τα ερωτήματα, δεν απασχολούν μόνο την Κύπρο αλλά όλες τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και ομάδες.
Πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Υπουργού Υγείας (4/5) όσο και μελών της επιδημιολογικής ομάδας (π.χ. Δρ. Κωστρίκκη στις 5/5), αναφέρουν ότι λεπτομέρειες και διαδικασίες που θα ρυθμίζουν αυτές τις ειδικές περιπτώσεις – ερωτήματα, θα δοθούν μέσα από τα πρωτόκολλα υγείας (Οδηγίες Ασφάλειας και Υγείας). Αυτά πρέπει να γίνουν και να εφαρμοστούν από τις οικείες Ομοσπονδίες των ομαδικών αθλημάτων, με την σύμφωνο γνώμη του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις τους, αυτό πρέπει να γίνει από τις Ομοσπονδίες, διότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες των ομαδικών αθλημάτων. Άρα σωστά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στη συνεδρία της Εκτελεστικής στις 19/4/2020 ότι η Ομοσπονδία πρέπει να ετοιμάσει το πρωτόκολλο επανόδου στους αγώνες.
Ταυτόχρονα, η ΟΥΕΦΑ ετοιμάζει ένα τέτοιο πρωτόκολλο το οποίο θα μπορούσε και πρέπει να υιοθετηθεί και εκ μέρους μας. Εάν το πρωτόκολλο που ετοιμάζει η ΚΟΠ ή αυτό της ΟΥΕΦΑ καθυστερεί, θα μπορούσε να ζητηθεί και να υιοθετηθεί ένα από τα πολλά πρωτόκολλα, που αρκετές χώρες ήδη έχουν ετοιμάσει π.χ. Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
Τέλος, το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς στο 2ο Μέρος, είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιτρέπει την διενέργεια αγώνων, έστω και κεκλεισμένων των θυρών.
Σχετικά με το Μέρος Ά, η γραμμή της ΟΥΕΦΑ φαίνεται ξεκάθαρα. Αν η τοπική κυβέρνηση δεν το απαγορεύει, τότε επαναρχίζουν οι αγώνες. Ολοκληρώνονται κανονικά οι διοργανώσεις ή αν δεν είναι επαρκείς οι ημερομηνίες (λόγω προ απαιτούμενου χρόνου προπονήσεων ή και λόγω της καταληκτικής ημερομηνίας δήλωσης των εκπροσώπων μας στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα), τότε δύναται οι διοργανώσεις να αλλάξουν μορφή και να παιχτούν λιγότερα παιχνίδια.
Το παραθυράκι που ενδεχομένως να αφήνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, είναι τα ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια που θα θέσουν σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ομάδων. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα σωματεία πρέπει με αδιάσειστα οικονομικά στοιχεία να αποδείξουν του λόγου το αληθές. Βεβαίως η σημερινή επιστολή της ΑΕΚ Λάρνακας μας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.
Θεωρώ ότι ως Ομοσπονδία μπορούμε και οφείλουμε να διαφυλάξουμε, όπως το πράξαμε και στο παρελθόν, τα οικονομικά συμφέροντα των σωματείων μας και ταυτόχρονα μέσα από διάλογο με την Πολιτεία να εξεύρουμε επιπλέον τρόπους οικονομικής στήριξης και αρωγής των ομάδων.
Συνεπώς, στην βάση όλων των πιο πάνω, θεωρώ ότι ως Ομοσπονδία πρέπει να αναλάβουμε δράση και με συντονισμένες, άμεσες ενέργειες να βγούμε μπροστά και να δώσουμε τέρμα στην αβεβαιότητα. Να δώσουμε απαντήσεις στους κατά καιρούς επικριτές και να προστατέψουμε το Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Να επαναρχίσουν οι αγώνες και την ίδια ώρα να κατευνάσουμε τις εύλογες ανησυχίες των σωματείων μας, κυρίως τις οικονομικές.
Την ίδια ώρα που ολόκληρη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται, την ίδια ώρα που χώρες μετράνε θύματα αλλά ταυτόχρονα ψάχνουν τρόπους να δώσουν χαρά στον κόσμο μέσα από το ποδόσφαιρο, την ίδια ώρα που ολόκληρη η Κύπρος, μακριά από αποχρώσεις, συστρατεύτηκε να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή πανδημία, εμείς θα κρυφτούμε πίσω από σωματειακά συμφέροντα και θα επιδιώξουμε να στερήσουμε την μαγεία που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει;
Είμαστε διατεθειμένοι, αντί και εμείς με την σειρά μας να συστρατευτούμε με το Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο και τις ισχυρές τάσεις για επιστροφή στα γήπεδα, να ακολουθήσουμε τον μοναχικό δρόμο της διακοπής;
Πολλοί ίσως μου καταλογίσετε ότι είμαι έντονος και ότι προσπαθώ να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα της ομάδας μου. Όλα αυτά τα χρόνια, η στάση μου και οι υπηρεσίες μου στην Ομοσπονδία έχουν αποδείξει ότι πάντα πορεύομαι και ενεργώ με γνώμονα πρώτα το καλό του Κυπριακού Ποδοσφαίρου.
Τα γεγονότα όμως αυτής της πρωτοφανής κατάστασης αλλά και τα αδιάσειστα στοιχεία πιο πάνω, καταδεικνύουν ότι οδηγούμαστε στη διακοπή, όχι γιατί δεν μας το επιτρέπει η κυβέρνηση, όχι γιατί πραγματικά υπάρχουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα αλλά γιατί προσπαθούν οι ομάδες να «κερδίσουν» 2-3 μηνιάτικα κάτι το οποίο όπως διαφαίνεται δεν ευσταθεί.
Με απόλυτο σεβασμό στην αντίθετη άποψη
Μιχάλης Ππεκρής».