Συγκλονίζει: «Ήρθαμε με βάρκα το 2005 στην Κύπρο»

Ο φουτσαλιστής της ΑΕΛ και της πανεπιστημιακής ομάδας του Frederick, Gevara Kanjo, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και αποκάλυψε πολλά που αφορούν τον εαυτό του.

Αναλυτικά:

"Ήρθαμε με βάρκα το 2005, κάτω από άθλιες συνθήκες και όλες εκείνες οι εικόνες παραμένουν χαραγμένες στο μυαλό μου. Είμαι Κούρδος της Συρίας και σε ηλικία 9 χρονών φύγαμε οικογενειακώς για να μεταναστεύσουμε στην Κύπρο. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον φόβο και την αγωνία που περάσαμε μέχρι να φτάσουμε και να εγκατασταθούμε εδώ. Ο λόγος που φύγαμε από τη Συρία ήταν η άθλια οικονομική μας κατάσταση. Ζούσαμε πέντε άτομα σε ένα δωμάτιο, θυμάμαι, στο σπίτι της γιαγιάς μου. Εκτός από υπνοδωμάτιο, ο ίδιος χώρος ήταν και κουζίνα και σαλόνι.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν στην Κύπρο. Είχα γεννηθεί εδώ και όταν ήμουν δύο χρονών επιστρέψαμε οικογενειακώς στη Συρία. Όταν ήρθαμε ξανά στην Κύπρο μπήκα στην τετάρτη τάξη του δημοτικού, στα μέσα της σχολικής χρονιάς και χωρίς να μιλάω ελληνικά. Η προσαρμογή ήταν πολύ δύσκολη. Όταν είσαι αλλοδαπός σε ένα νέο περιβάλλον, δεν μιλάς τη γλώσσα και βρίσκεσαι ανάμεσα σε άγνωστα παιδιά, αντιλαμβάνεστε πώς αισθάνεσαι. Σίγουρα αντιμετώπισα ρατσισμό, ειδικά στις αρχές, αλλά όσο περνούσε ο καιρός τα πράγματα γίνονταν καλύτερα και πλέον οι ρατσιστικές συμπεριφορές γίνονταν μεμονωμένες. Ο αθλητισμός άλλαξε τη ζωή μου. Μια μέρα, καθώς έπαιζα ποδόσφαιρο έξω στη γειτονιά μου, ήρθε ένας κύριος που έμενε λίγο πιο κάτω και μου πρότεινε να μπω σε ομάδα.

Έτσι μπήκε στη ζωή μου ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο. Στο ποδόσφαιρο έπαιρνα θέση ξένου στις ομάδες γιατί δεν είχα κυπριακή ταυτότητα και αυτό δυσκόλευε πολύ τα πράγματα, σε σημείο που κατέληξα στην απόφαση να τα παρατήσω. Ευτυχώς, στο Futsal μου έδωσαν την ευκαιρία για μια νέα αρχή και παρέμεινα στο άθλημα ακόμη και όταν πια πήρα την κυπριακή υπηκοότητα.

Στο Πανεπιστήμιο Frederick βρέθηκα μέσω της ΑΕΛ Futsal. Το συμβόλαιό μου με την ομάδα μού εξασφάλισε μια αθλητική υποτροφία για το πανεπιστήμιο. Η κοινότητα του Frederick είναι ιδανική για να αισθανθείς ότι ανήκεις σε μια οικογένεια. Βοηθούν πολύ οι διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνονται για τους φοιτητές, οι καθηγητές που είναι πάντα εκεί στη διάθεσή σου για να βοηθήσουν και να συζητήσουν μαζί σου, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν φοιτητές από πολλές εθνικότητες σε ένα περιβάλλον συνεργασίας και ομαδικότητας. Αν και για μένα ήταν λίγο δύσκολο να συνδυάζω το διάβασμα, τη δουλειά και τις προπονήσεις, στο πανεπιστήμιο έκανα φίλους που σίγουρα θα τους κρατήσω στη ζωή μου.

Το Frederick είχε διαχρονικά πολύ καλή ομάδα στο futsal. Φέτος, διανύσαμε νομίζω την καλύτερη χρονιά, ίσως επειδή είχαμε πολύ καλούς παίκτες του futsal αλλά και του ανοικτού ποδοσφαίρου. Ακολουθήσαμε μία αήττητη πορεία μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Θυμάμαι όλα τα πρωταθλήματα που κατέκτησα με το Frederick και πιστεύω ότι η ομάδα του άνετα θα μπορούσε να είναι μια ανταγωνιστική ομάδα στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Futsal. Ο πανεπιστημιακός αθλητισμός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους φοιτητές να ασχοληθούν με αθλήματα που δεν είχαν ξανά προηγουμένως την ευκαιρία.

Οι προσωπικοί μου στόχοι, πέρα από τον αθλητισμό, είναι όλα τα απλά πράγματα που θέλει ένας άνθρωπος. Να φτιάξω μια οικογένεια και να έχω μια καλή δουλειά για να μπορέσω να της παρέχω τα απαραίτητα. Επιτυχία για μένα είναι να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις γιατί το επέλεξες, όχι γιατί σου το επέβαλε κάποιος. Αυτό θα σου δώσει τη δύναμη να δουλέψεις για να γίνεις ο καλύτερος, ό,τι κι αν είναι αυτό που κάνεις".

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο