Σημαντικά συμπεράσματα από την Ημερίδα για την Ισότητα των Φύλων

Η Ημερίδα διεξήχθη την Τρίτη (20/10) με κύρια ομιλήτρια την πρώην Ευρωπαία Επίτροπο κα. Ανδρούλα Βασιλείου

Συνέχεια στην έντονη και πλούσια της δράση έδωσε η Επιτροπή Αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό, η οποία διοργάνωσε -σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων- Ημερίδα με τίτλο «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό: Ανοίγοντας τον Δρόμο».

Η Ημερίδα διεξήχθη την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 στην αίθουσα όπου συνεδριάζει προσωρινά (λόγω COVID-19) η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», και ακολουθήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των συμμετεχόντων.

Κύρια ομιλήτρια ήταν η κα. Ανδρούλα Βασιλείου, πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό – Όνειρο ή πραγματικότητα;». Η κα. Βασιλείου, αφού ανέφερε περιπτώσεις όπου είχε να αντιμετωπίσει περιπτώσεις ανισότητας στο χώρο που δραστηριοποιήθηκε στην Ε.Ε., τόνισε ότι «τα δεδομένα δείχνουν σημαντική ανισότητα, αλλά και μεγάλο περιθώριο δράσης για βελτίωση της κατάστασης». Ακολούθως, εισηγήθηκε διάφορες ενέργειες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανισότητα, όπως η προσέλκυση γυναικών στην άθληση, η αύξηση της αμοιβής, η περισσότερη προβολή του γυναικείου αθλητισμού από τα ΜΜΕ και η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στη διακυβέρνηση του αθλητισμού.

Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυναν ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμος Αδάμου, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα. Ιωσηφίνα Αντωνίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό κ. Σπύρος Νεοφυτίδης.

Παρόντες στην Ημερίδα ήταν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών κα. Μαριέλλα Αριστείδου, οι οποίοι έκαναν τη δική τους παρέμβαση, ενώ την Ημερίδα παρακολούθησαν και οι βουλευτές Σκεύη Κουκουμά και Ξένια Κωνσταντίνου.

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η Δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα.

Ακολούθως, τις δικές τους παρεμβάσεις έκαναν άτομα που με την εμπλοκή τους στον αθλητισμό, έχουν ζήσει από πρώτο χέρι το γενικότερο θέμα της Ημερίδας, την ανάγκη για ισότητα των φύλων στον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα, μίλησαν οι πιο κάτω:
* Δρ. Εβελίνα Γεωργιάδου - «Στοχεύοντας στην ισότητα: εμπειρίες εντός και εκτός Κύπρου από τον χώρο του αθλητισμού».
* Άννα Κυπριανού - «Η θέση της γυναίκας στην αθλητική ηγεσία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον χώρο του αθλητισμού».
* Ρούλα Κατσαμπή Κωνσταντίνου - «Υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων στον αθλητισμό; Με ποιο κόστος από το ‘ασθενές’ φύλο;»
* Νίκος Χατζηνικολάου - «Ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, μύθος ή πραγματικότητα;».
* Χρυσταλλένη Τρικωμίτη - «Ξεπερνώντας τα φυλετικά στερεότυπα».
* Άντρη Σάββα - «Θετικά μέτρα προώθησης της ισότητας: ποσοστώσεις».

Τα συμπεράσματα της Ημερίδας
Κλείνοντας την ημερίδα, ο πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό κ. Σπύρος Νεοφυτίδης, είπε ότι τα δύο πρόσφατα περιστατικά που αφορούσαν έλλειψη ισότητας στον αθλητισμό, αυτό της Εθνικής Γυναικών στο ποδόσφαιρο και της ομάδας πετοσφαίρισης θυλέων του Λυκείου Πέτρου και Παύλου, αποτέλεσαν το έναυσμα ώστε μία από τις προτάσεις της Επιτροπής Αθλητισμού προς την Βουλή, να είναι η θεσμοθέτηση κανονισμών ή νομοθεσίας η οποία θα διασφαλίζει την ισότητα των γυναικών και την ίση μεταχείριση των φύλων στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα. Μέσα από την Ημερίδα αναδείχθηκαν τα πιο κάτω συμπεράσματα, τα οποία θα ενδυναμώσουν και θα οριστικοποιήσουν την πρόταση της Επιτροπής Αθλητισμού προς την Βουλή:

* Η αρχής της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς και όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.
* Στη διάσταση της «Κοινωνικής Ευθύνης», οι Κυπριακές Ομοσπονδίες πήραν τη χαμηλότερη βαθμολογία. 
* Το Δ.Σ. της ΚΟΠ, το ανώτατο σώμα ποδοσφαίρου στην Κύπρο, αποτελείται από 19 μέλη, όλοι άντρες. Εκτός αυτού, η ΚΟΠ έχει και ειδική Επιτροπή που ασχολείται με το γυναικείο ποδόσφαιρο, η οποία επίσης αποτελείται μόνο από άντρες…
* Ανισότητα στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών προκύπτει ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα.
* Τα δεδομένα από τις αθλητικές ομοσπονδίες από δύο έρευνες καταδεικνύουν πως οι άντρες καταλαμβάνουν ψηλότερες θέσεις από τον αναμενόμενο μέσο όρο, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα κέντρων λήψης αποφάσεων.
* Στο σχεδιασμό του ΚΟΑ για το 2018, δεν γίνεται κανένας απόλυτος διαχωρισμός ανάμεσα σε αθλητή και αθλήτρια.

Η Παράλληλη Βουλή
Ο θεσμός της Παράλληλης Βουλής ξεκίνησε το 2019 και στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία στην κοινωνία των πολιτών να αναπτύξουν δράση ενισχυτική προς το κοινοβούλιο, μέσα από τη συμμετοχική δημοκρατία, τον πλουραλισμό και το άνοιγμα της Βουλής προς τους πολίτες. Στην Επιτροπή Αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό συμμετέχουν άτομα με πολυετή εμπειρία από διάφορα φάσματα του αθλητισμού της Κύπρου.
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο