Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Κουμής Λουκά

Δεν είναι λίγο πράγμα να είσαι στα γήπεδα για 26 χρόνια και να ξεχωρίζεις για το αγωνιστικό σου πάθος αλλά,κυρίως,για το ήθος σου. Ο Κουμής Λουκά είναι ένας τέτοιος παίκτης που ξεχώρισε στις δεκαετίες του ’60 και ’70,παίζοντας με τον Πεζοπορικό,τον ΑΠΟΕΛ και την ΕΠΑ.

Ο Κουμής άρχισε από μικρός να τρέχει στα χωράφια της γειτονιάς αλλά το 1958 θα ενταχθεί στον Απόλλωνα Λυμπιών,ομάδα του χωριού του,και το ταλέντο του γρήγορα θα ξεχωρίσει.Από μικρός είναι οπαδός της ΕΠΑ όμως τελικά θα καταλήξει στην άλλη ομάδα της Λάρνακας,τον Πεζοπορικό. Ήταν το 1965 και θα παίξει τρία χρόνια στον ΠΟΛ παίζοντας με τον αριθμό ‘’7’’ στην πλάτη. Είναι η εποχή που στους λευκοπράσινους παίζουν και οι Παλμύρης, Σταυρινός, Κοκής, Στέλιος, Παρίδης, Λεωνίδας, Κουννίδης, Φιλιαστίδης κ.α.

Το 1968 ο Κουμής για επαγγελματικούς λόγους θα βρεθεί στη Λευκωσία και ο προπονητής Α.Σιαντρής θα τον πάρει στον ΑΠΟΕΛ  με ελευθέρα μετεγγραφή από τον Πεζοπορικό.Ο τεχνικός των γαλαζοκίτρινων Ανδρέας Λαζαρίδης θα τον καθιερώσει στα χαφ. Είναι στην ομάδα που κέρδισε δύο κύπελλα,το 1968 και 1979, όπου συναντούμε και τους Μαυρουδή, Ευσταθίου, Χιώτη, Χαριτάκη, Κεττένη, Σολή, Πάππαλο, Νικάκη, Ασσιώτη, Χαιλή, Στυλιανού, Παντέλα, Αλωνεύτη κ.α.

Το όνειρο του Κουμή Λουκά θα γίνει πραγματικότητα το 1971 αφού με ελευθέρα μετεγγραφή θα καταλήξει στην ΕΠΑ,όπου θα αγωνιστεί για οκτώ χρόνια. Ήταν σε μιά μεταβιτική περίοδο η ομάδα της Λάρνακας που είχε πάρει το πρωτάθλημα το 1970 και επέστρεφε από την παρουσία της στην Α’ Εθνική της Ελλάδας. Αρκετοί  μεγάλοι παίκτες θα αποχωρήσουν όμως ήταν ακόμα οι Χάρης,  Λ.Θεοδώρου, Καλόγηρος,  Χ.Κατζηλιέρης, ενώ μπαίνουν στην ομάδα νέοι παίκτες όπως οι Λεμέσιος, Γαβαλάς, Γεωργίου, Αναστασίου, Νίκαντρος, Καρσεράς, Τζίβας, Γιωρκάτζιης, και κάποιοι που αποκτήθηκαν όπως οι Μισός, Σιαλής, Τελρόι.

Ο Κουμής,που διετέλεσε και αρχηγός της ΕΠΑ,ήταν ένας αθόρυβος μαχητής. Μπορούσε νε παίξει σε πολλές θέσεις και κυρίως αγωνιζόταν στο κέντρο και την άμυνα. Το πάθος και ο ενθουσιασμός του ήταν αυτά που παρέσυραν πολλές φορές τους συμπαίκτες του. Είναι αυτός που θα ανασυντάξει την άμυνα,θα ηρεμήσει το κέντρο και θα εμψυχώσει την επιθετική γραμμή. Με την εμπειρία που κουβαλεί  χειρίζεται με άνετο τρόπο την μπάλα,δίνει με μαεστρία τις μπαλιές και είναι τέρας ψυχραιμίας στο παιχνίδι του.

Το 1979 ο Κουμής μαζί με τον φίλο του Στεφανή του ΑΠΟΕΛ επιστρέουν στην γενέτειρά τους και αναλαμβάνουν προπονητές αλλά ταυτόχρονα παίζουν στον Απόλλωνα  Λυμπιών με στόχο την ένταξη της ομάδας στη δύναμη της ΚΟΠ,που πέτυχαν από τον πρώτο χρόνο της παρουσίας τους.

Ο Κουμής που ήταν για 26 χρόνια στα γήπεδα βραβεύτηκε από την ΕΑΚ για το ήθος του.
 
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο