Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Μιχαήλ Μοκάνο

ΑΠΟ τους πρώτους ξένους ποδοσφαιριστές που ήλθαν στην Κύπρο,και μάλιστα έχοντας πολύ καλή παρουσία,ήταν ο Ρουμάνος αμυντικός Μιχαήλ Μοκάνο,που είχε μαζί του και τον συμπατριώτη του μεσοεπιθετικό Κωνσταντίν Φραντζίλα. Ήταν η εποχή που οι κυπριακές ομάδες είχαν το δικαίωμα να έχουν δύο ξένους παίκτες. Ο Μοκάνο έπαιξε στην Ομόνοια το 1972-74  αλλά την πρώτη χρονιά,που η ομάδα του τριφυλλιού αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική στην Ελλάδα φάνηκε άτυχος,αφού λόγω τραυματισμού του σε παιχνίδι στις Σέρρες έμεινε εκτός γηπέδου για περίοδο τεσσάρων μηνών. Την περίοδο 1973-74  έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια και η Ομόνοια είχε κάνει το ντάμπλ. Έπαιζε στο κέντρο της άμυνας και τότε στην ομάδα ήταν και οι Ν.Χαραλάμπους, Σ.Καιάφας, Κανάρης, Γκρέκορι, Κ.Αντωνίου, Π.Κοντογιώργης, Π.Ιακώβου, Δ.Ελευθεριάδης, Τσιακλής, Α.Σάββα, Μούσκος, Φραντζίλα, Β.Καρταμπής, Λ.Ανδρέου, Λ.Χρυσοστόμου, Τσιελεπής, Δράκος, Φυτής.

Ο Μοκάνο,που έφυγε νωρίς από τη ζωή,ήταν μεγάλος ποδοσφαιριστής. Με άρτια τεχνική κατάρτιση,υπέροχο άλμα στις κεφαλιές,αποφασιστικά μαρκαρίσματα,με ακριβείς μεταβιβάσεις,επικίνδυνος επιθετικά και με φοβερό βολέ.

Ο Μοκάνο από μικρός είχε δείξει το ταλέντο του.Πάει στην Πετρόλεουμ  Πλοέστι και το 1963 πήρε θέση στην πρώτη ομάδα παίζοντας έξω αριστερά και κάποτε δεξιά. Τα σωματικά του προσόντα έκαναν τον προπονητή του να του αλλάξει θέση και να τον πάρει στην άμυνα. Μέσα σε λίγους  μήνες θα γίνει ο καλύτερος αμυντικός της Ρουμανίας.Κλήθηκε πρώτα στην Εθνική Ελπίδων και το 1963 στη μεγάλη Εθνική από τον προπονητή Στέφαν Κόβατς.Έκανε ντεμπούτο τον Απρίλιο του 1966 κατά της Εθνικής Γερμανίας( 0-1). Η αποθέωση του ήταν στο Μεξικό το 1969 όπου βοήθησε την χώρα του να προκριθεί στο Μουντιάλ,στον όμιλο με Πορτογαλία και Ελλάδα. Στα τελικά η Ρουμανία έπαιξε με Αγγλία(0-1),την Βραζιλία του Πελέ( 2-3) και νίκησε την Τσεχοσλοβακία.Ο νεαρός Μοκάνο έπαιξε και στα τρία παιχνίδια και είχε πάρει το παρατσούκλι  Μεξικάνος αφού έπαιξε στο Μουντιάλ του Μεξικού. Συνολικά έπαιξε 33 φορές στην Εθνική. Στην Πετρολούμ έπαιξε εννέα χρόνια τότε που συναγωνιζόταν τις μεγάλες ομάδες του Βουκουρεστίου,Δυναμό,Ραπίντ και Στεάουα. Πήρε πρωτάθλημα το 1965-66 και κύπελλο το 1962-63. Πριν έλθει στην Ομόνοια ήλθε ξανά Κύπρο,μαζί με την Εθνική Ρουμανίας όπου έπαιξε σε φιλικό με την Κύπρο και νίκησε  με 7-1.   

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο