Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Γιαννάκης Χειμώνας

ΕΝΑΣ σπουδαίος παίκτης ήταν  ο Γιαννάκης Χατζηγιάννης-Χειμώνας, που ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970.

Ήταν ο πιο νεαρός παίκτης της μεγάλης εκείνης ομάδας, παίζοντας στη μεσαία γραμμή μαζί με τους Κούδα και Σιαλή. Πολύ καλός, όχι μόνο στο δημιουργικό κομμάτι αλλά και στα ανασταλτικά καθήκοντα, ο Γ.Χειμώνας ξεχώριζε για τα πληθωρικά του προσόντα,την πολύ καλή τεχνική του κατάρτιση,την ταχύτητα,το δυνατό σουτ και την αξιοποίηση του χώρου.

Ο Γιαννάκης προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια αφού ο πατέρας του είναι ο παλιός διαιτητής Ανδρέας Χειμώνας και θείος του ο παλιός άσος της Ανόρθωσης Μαυρίκιος Άσπρου. Ο θείος του είναι αυτός που τον πήρε το 1966 στις Ακαδημίες της Ανόρθωσης διαπιστώνοντας το ταλέντο του Γιαννάκη που ήταν μόλις  11  χρόνων. Ο Άσπρου ήταν βοηθός του Σιμονόφσκι που προπονούσε τους μικρούς στο δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου.

Ο Γ.Χειμώνας θα μείνει στις Ακαδημίες της Ανόρθωσης  μέχρι τα 15 του χρόνια και ακολούθως θα πάει στον Νέο Αιώνα Τρικώμου,όπου προπονητής πήγε ο Μ.Άσπρου. Έμεινε εκεί μέχρι τα 17,5 του χρόνια και ήταν στην ομάδα που ανέβασε τον Νέο Αιώνα από τη Γ' στη Β’ Κατηγορία. Σε κάποιο παιχνίδι κυπέλλου Νέος Αιώνας- Άρης τον είδε ο μεγάλος προπονητής και αναμορφωτής της Ένωσης Βλ.Πλούσκαλ και έδωσε αμέσως οδηγίες για την μεταγγραφή του. Τελικά θα καταλήξει στην ομάδα του Παραλιμνίου έναντι 500 λιρών και αφού παίξει για ένα παιχνίδι στην εφηβική ομάδα το 1973 θα μπεί στην πρώτη ομάδα.

Η Ένωση είχε σπουδαία πορεία και έπαιζε πολύ καλό ποδόσφαιρο κερδίζοντας τις εντυπώσεις όλων των φιλάθλων. Δήμος Κωνσταντίνου, Αιμ.Μαυρουδής,  Γ.Μέρτακκας, Παπαλούκας,   Κέζος, Κύζας, Φόρσος,  Σιαλής, Γ.Χειμώνας, Κούδας,  Α.Κωνσταντίνου,  Κ.Τσούκκας, Βλίττης, Κουρρής, Μαύρος, Φλουρής, Γούμενος ήταν οι παίκτες που στήριξαν εκείνη την μεγάλη ομάδα που έφτιαξε ο Πλούσκαλ.

Ο Γ.Χειμώνας το 1975 πάει για σπουδές στη γυμναστική ακαδημία στη Βουλγαρία και επιστρέφει το 1980. Στην ομάδα της Ένωσης ήταν προπονητής ο Θεόδωρος Κολοκούδιας και ο Γιαννάκης  θα είναι ο γυμναστής και ταυτόχρονα προπονητής της εφηβικής ομάδας που πήρε τότε το πρωτάθλημα. Μπορούσε να παίξει αλλά για διάφορους λόγους έμεινε στο περιθώριο και έτσι θα πάει στην ομάδα του χωριού του, Αναγέννηση Δερύνειας ,το 1983 και θα αγωνιστεί για τέσσερα περίπου χρόνια  και θα αποχωρήσει στα 32 του.

Ο Γιαννάκης Χειμώνας έπαιξε σε δύο τελικούς κυπέλλου,το 1974 με την Ομόνοια και το 1975 με την Ανόρθωση,στους οποίους έχασε η Ένωση.Θα αγωνιστεί στα δύο ευρωπαικά παιχνίδια με την Ντούισπουργκ που έγιναν στη Γερμανία( έχασε 7-1 και 3-2) και είχε πολύ καλή απόδοση.   

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο