Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Μάμας Τόφιας

ΕΝΑΣ  δυναμικός αμυντικός που ξεχώρισε στη δεκαετία ’70-’80 ήταν ο Μάμας Τόφιας Νικολής της Ομόνοιας Αραδίππου,που ήταν γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα και έγραψε ιστορία στις μεγάλες επιτυχίες των ‘’ περιστεριών’’, που αγωνίζονταν στους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας.

Ο Μάμας ξεκίνησε μικρός το ποδόσφαιρο και έκανε κάποιες προπονήσεις με τις εφηβικές ομάδες της Ανόρθωσης-ομάδα που πάντα αγαπούσε-και του ΑΣΙΛ στη Λύση. Τα γεγονότα του  1974 και ο ξεριζωμός ανάγκασαν τον Μάμα να βρεθεί στη Λάρνακα και αναζήτησε νέα ποδοσφαιρική στέγη. Πριν κλείσει τα 17 του χρόνια θα βρεθεί στις τάξεις της Ομόνοιας Αραδίππου και σταδιακά όχι μόνο θα πείσει για τα προσόντα του αλλά θα κερδίσει και θέση βασικού στην ομάδα. Όλοι τον είχαν αγκαλιάσει με θέρμη και τον στήριξαν,κάτι που ο ίδιος αναγνώριζε και έδινε τον καλύτερο εαυτό του για την ομάδα,σε μια περίοδο που ακόμα υπήρχε το συναίσθημα και η αγάπη προς τη φανέλλα και το ίδιο το άθλημα.

Ο Μάμας αγωνίζεται πρώτα με την ομάδα που το 1976-77 θα πάρει το πρωτάθλημα  Β’  Κατηγορίας και θα παίξει για πρώτη φορά στους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας,ένα όνειρο που είχαν όλοι οι παράγοντες και ο κόσμος της  Ομόνοιας  Αραδίππου. Τότε στην ομάδα ήταν και κάποια μεγάλα ονόματα όπως οι Καλλής, Σιαλής, Μάριος, Π.Γεωργίου, Αρτέμης κ.α. Ο νεαρός Μάμας  θα καθιερωθεί στο κέντρο της άμυνας και σε κάθε παιχνίδι ξεχωρίζει για το πάθος,τη δύναμη,το πείσμα και το πνεύμα του νικητή που τον διακατείχε. Ένας παίκτης που δύσκολα μπορούσε να τον νικήσεις ειδικά στο ψηλό παιχνίδι. Πολλές φορές προωθείτο και βοηθούσε και επιθετικά στις στατικές φάσεις, ενώ ξεχώριζε για το δυνατό πλάγιο άουτ που έριχνε.

Η Ομόνοια Αραδίππου έπαιξε για εφτά συνεχόμενα χρόνια στην Α’ Κατηγορία,μέχρι το 1984-85,ενώ αργότερα  έπαιξε ξανά αλλά όχι σε πολλά συνεχόμενα χρόνια. Ο Μάμας στο κέντρο της άμυνας έπαιξε κατά καιρούς με διάφορες παίκτες όπως ήταν οι Δημ.Μισός, Καλλής, Β.Χριστοφίδης, Θεοφ.Βασιλειάδης.

Στην Ομόνοια τα ωραία αυτά χρόνια θα συναντήσουμε και τους: Κ.Κουής, Τότης, Φάνος, Κούτσιος, Κουγκάς, Φουλής, Λεωνίδας, Στεφάνου, Στεφανάκης, Α.Γιώρκας, Ν.Πέτρου, Σ.Πέρος, Ν.Προκόπης, Χρ.Γιώρκας, Τ.Αντωνίου, Κ.Κουννάς, Οικονόμου, Τ.Ηροδότου, Δ.Χριστοφίδης κ.α. Ο Μάμας Τόφιας θα παίξει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στην Ομόνοια Αραδίππου όπου κέρδισε την αγάπη και εκτίμηση των φίλων της ομάδας. Για οικογενειακούς λόγους θα ξενιτευθεί στην Αγγλία μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. 
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο