Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Λάμπρος Μερκής

Γεμάτη περιπέτειες ήταν η αθλητική ζωή του Λάμπρου Μερκή,πατέρα του διεθνή άσου  και εκ των αρχηγών του ΑΠΟΕΛ Γιώργου Μερκή,που ελάχιστοι γνωρίζουν αφού ο ίδιος ήταν πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Λ.Μερκής ήταν σπουδαίος αθλητής στο άλμα σε ύψος και πέτυχε αρκετές επιτυχίες στην Κύπρο με τα χρώματα του ΓΣΟ ενώ ήταν τρίτος Πανελληνιονίκης. Ξεχώριζε για την αλτικότητα του και όπως μας έλεγε είναι ένα από τα προσόντα που πήρε ο γιός του Γιώργος. Ο Λάμπρος,που κατάγεται από το Πισσούρι,στα 16 του χρόνια πήγε προπονήσεις στον Απόλλωνα, το 1967-68, και αγωνίστηκε στην εφηβική ομάδα.Ο προπονητής Πέτροβιτς τον προωθούσε για την πρώτη ομάδα,αφού ξεχώριζε με το ταλέντο και το πάθος του στο παιχνίδι. Τα πράγματα όμως δεν ήλθαν όπως θα ήθελε και ο Μερκής θα φύγει από τη Λεμεσό, πικραμένος και θυμωμένος με τη στάση του Λανιτείου Γύμνασίου που φοιτούσε. Τον είχαν αφήσει  στάσιμο λόγω απουσιών,τις οποίες όμως είχε κάνει γιατί ήταν αθλητής του άλματος σε ύψος και απουσίαζε σε διάφορους αγώνες εντός και εκτός Κύπρου.

Ο Λάμπρος Μερκής θα πάει στην Πάφο και θα τελειώσει εκεί το γυμνάσιο και θα παίξει ποδόσφαιρο στον Ευαγόρα,παρόλο που αρκετοί φίλοι του ήταν με τον ΑΠΟΠ και τον πίεζαν να πάει στην ομάδα τους. Ξέρετε γιατί προτίμησε τον Ευαγόρα? Μια μέρα πήγε με φίλους του στο οίκημα του σωματείου και μόλις είδε τη φωτογραφία του ήρωα-μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τα λόγια από κάτω ‘’ θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια...’’,είχε συγκινηθεί τόσο που χωρίς δεύτερη σκέψη  επέλεξε Ευαγόρα.

Το  1969 θα μπεί στον Ευαγόρα Πάφου και θα βοηθήσει την ομάδα να ανέλθει για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία, όπου ξεχώρισε παίζοντας  ως  αριστερός μπάκ και κάποτε ως κενρτικός αμυντικός. Δυνατός,μαχητής και παθιασμένος στο παιχνίδι του έπαιξε στην εποχή των :Ζυμαρά, Αττίκη, Τ.Χαραλάμπους, Πενταρά, Κουρούσιη, Π.Γεωργίου, Σ.Πετρίδη, Κ.Πιερίδη, Λάζαρου, Τ.Ηροδότου, Μ.Χαραλάμπους, Στέφου, αδελφών Ζαμπιρίνη, αδελφών Γιαλλούρη.

Ο Μερκής θα παίξει στον Ευαγόρα μέχρι το 1975,χρονιά που πάει για  σπουδές στην Αθήνα και τελειώνει αριστούχος στη Γυμναστική Ακαδημία. Σε κάποια δύσκολα παιχνίδια έρχεται στην Κύπρο και αγωνίζεται στον Ευαγόρα. Στην Ελλάδα παίζει ερασιτεχνικά στην Μονπαρνές μαζί με άλλους Κύπριους, όμως θα τραυματιστεί και ουσιαστικά η καριέρα του θα τελειώσει άδοξα το 1979 στα 24 του χρόνια. Επιστρέφοντας δούλεψε για αρκετά χρόνια ως γυμναστής στον Απόλλωνα ενώ διετέλεσε αργότερα προπονητής στην ΑΠΕΠ Πιτσιλλιάς ανεβάζοντας την κατηγορία.     
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο