Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Κώστας Αττάς

Την  δική του σφραγίδα  έβαλε στο ποδόσφαιρό μας ο Κώστας Αττάς, που έπαιξε στην Ανόρθωση-με την οποία πανηγύρισε τίτλους- και τον ΑΣΙΛ Λύσης, από την οποία κατάγεται.

Ο Αττάς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από το ΑΣΙΛ στη δεκαετία του 1950 όταν η ομάδα ήταν στο αγροτικό και αγωνιζόταν στο γήπεδο που είναι κοντά στην εκκλησία της Παναγίας. Είχε τελειώσει την Παιδαγωγική Ακαδημία και διορίστηκε δάσκαλος στην Αμμόχωστο και τελικά θα βρεθεί στην Ανόρθωση. Ήταν το 1958, και όπως θυμάται ο ίδιος, είχε παίξει ως αλλαγή και τελικά κέρδισε την θέση του αριστερού αμυντικού για τη συνέχεια. Το πρωτάθλημα της περιόδου 1958-59 δεν τέλειωσε λόγω του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ. Προπονητής της Ανόρθωσης τότε ήταν ο Γιουγκοσλάβος, με  Ουγγρική καταγωγή, Γκιούλα Μπέσιτς και στην ομάδα έπαιζαν και οι Π. Χαραλάμπους, Πάπυρος, Οδυσσέως, Ζάγκυλος, Σιαήλης, Π. Ιακώβου, Α. Καράς, Βοσκαρής, Άντης, Κοβής, Σιάηλος, Άσπρου, Ζέμπασιης, Γερολέμου, Κ. Πιερής, Αντρίκκος.

Την περίοδο 1959-60 η Ανόρθωση θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωτθλήματος, με προπονητή τον Ιωάννη Βάζο, την επόμενη χρονιά θα καταταγεί δεύτερη στη βαθμολογία και την περίοδο 1961-62 θα πάρει ξανά τον τίτλο με προπονητή τον Ούγγρο Γκ. Ρέινερ. Ο Αττάς έπαιξε τέσσερα χρόνια στην Ανόρθωση,από το 1958 μέχρι το 1962 και πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα (1960,1962), 2 κύπελλα (1959,1962) και μία Ασπίδα (1962), καταγράφοντας 42 συμμετοχές. Στην πορεία του είχε αγωνιστεί και με άλλους παίκτες στην Κυρία όπως οι Αντ. Παπαδόπουλλος, Θωμάς, Κ. Κοκκινής, Φρεναρίτης, Γ. Κκέλης, Μήτρος, Ζέμπασιης, Ττοφής.

Ο  δάσκαλος δεν έχει μόνιμη έδρα και έτσι ο Κώστας Αττάς θα πάρει μετάθεση για το χωριό του και επιστρέφει ποδοσφαιρικά στον ΑΣΙΛ Λύσης, στο οποίο θα παίξει από το 1962 μέχρι το 1967. Με την εμπειρία και το ταλέντο του θα βοηθήσει την ομάδα να πετύχει την άνοδό της στους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας αλλά ο ίδιος θα τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ήταν μέλος της μεγάλης εκείνης ομάδας που κατέκτησε αήττητη το 1966-67 το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας και οδήγησε την ομάδα για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία. Με προπονητή τον Κώστα Ταλιάνο στην ομάδα ήταν οι Α. Ξυστούρης (Πάτρος), Στέφανος, Μιτής, Παπαπέτρου, Αττάς,  Φωκαίδης, Χριστόφορος, Ττοφατζιάης, Πανίκκος, Τέκκης, Παππουτής, Κ. Βιολάρης, Κοσμάς, Χατζηγεωργίου, Α. Ξυστούρης, Σαντζιάκκης. Είχε παίξει πιο παλιά και με τους Στ. Λοϊζιά, Α. Χαραλάμπους, Μελά, Σωζή, Καζή, Λάρκου κ.α. Ο Κώστας Αττάς ήταν δυνατός, γρήγορος και με δυνατό σουτ εξουδετερώνοντας τους αντίπαλους επιθετικούς. Σοβαρός και μετρημένος παίκτης κέρδισε την αγάπη των συμπαικτών του και του κόσμου με τις εμφανίσεις και το ήθος του.

Σ.Σ. Το κείμενο αυτό το αφιερώνω με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό στον δάσκαλο Κώστα Αττά και τη σύζυγό του Ορθοδοξία, που διετέλεσαν και οι δύο δάσκαλοί μου στο δημοτικό σχολείο Λύσης.   
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο