Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Κώστας Φώτη

Από τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα του νησιού μας ήταν ο Κώστας Φώτη,που έγραψε τη δική του ιστορία στην Ανόρθωση αλλά και την Εθνική μας ομάδα. Προέρχεται από τις τάξεις της Κυρίας και παρά την ατυχία που είχε με πολλούς τραυματισμούς, καταξιώθηκε ποδοσφαιρικά λόγω του πείσματος,της επιμονής και της υπομονής που χρειάστηκε να κάνει.

Ο Κώστας Φώτη έπαιξε στην Ανόρθωση από το 1979 μέχρι το 1991 καταγράφοντας 240 συμμετοχές και σημειώνοντας 65 τέρματα. Έχει 12 επίσημες συμμετοχές με την Εθνική ανδρών ενώ αγωνίστηκε  και στις Ελπίδες. Σε ηλικία 17 χρόνων το 1978 ο Αντώνης Καράς ξεχώρισε το ταλέντο του και τον πήρε στην Ανόρθωση. Αρχικά αγωνίστηκε στην εφηβική ομάδα που προπονούσε ο Α.Καράς,στη θέση του σέντερ φορ. Πολύ νωρίς ξεχώρισε το ταλέντο και η έφεση του στο σκοράρισμα.Σε 20 αγώνες κατάφερε να πετύχει 17 τέρματα και ο προπονητής Γκεόργκι Πατσιάτσεφ που τον πρόσεξε θα τον προωθήσει στην πρώτη ομάδα.

Ο Κ.Φώτη καθιερώθηκε το 1980 και μάλιστα σκόραρε στο ντεμπούτο του κατά του Πεζοπορικού. Ο Φώτη ήταν ο κεντρικός κυνηγός και μαζί με τους Φοίβο και Τσούκκα  αποτελούσαν μια εξαιρετική επιθετική γραμμή. Την περίοδο 1983-84 ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ανόρθωσης σημειώνοντας 9 τέρματα,κάτι που επαναλήφθηκε και τις περιόδους 1984-85 που πέτυχε 14 γκόλ και το 1988-89 που πέτυχε 9 τέρματα. Την περίοδο 1984-85 αναδείχθηκε από την ΕΑΚ κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς.Ήταν η επιβράβευση της προσφοράς και μια ιδιαίτερη διάκριση για ένα παίκτη που θαυμάστηκε και χειροκροτήθηκε από το φίλαθλο κόσμο για τα προσόντα,τον χαρακτήρα και το ήθος του.

Στην καριέρα του ο Φώτη στάθηκε άτυχος,αφού ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς και υποβλήθηκε σε τέσσερις εγχειρήσεις στα πόδια. Δεν τα έβαλε κάτω αλλά πείσμωσε και επέστρεψε για να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα.Μετά την επιστροφή του από τραυματισμό, το 1988, θα αγωνιστεί στη θέση του κεντρικού αμυντικού όπου και πάλι θα διακριθεί.Πολύ καλός και στο ψηλό και στο χαμηλό παιχνίδι ξεχώριζε και για την ταχύτητα,την τεχνική του,το ωραίο άλμα και τις άπιαστες κεφαλιές του.Δυνατός και μαχητικός παίκτης ο Φώτη  είχε την αίσθηση του γκολ.

Διετέλεσε και αρχηγός της ομάδας από την οποία αποχώρησε το 1991 ταλαιπωρημένος από τους τραυματισμούς.Έπαιξε για λίγα χρόνια σε ομάδες μικροτέρων κατηγοριών και ακολούθως έγινε προπονητής, δουλεύοντας από διάφορα πόστα στην Ανόρθωση.

Όταν ξεκίνησε την καριέρα του πρόλαβε μεγάλους παίκτες όπως οι Στέφανος, Νικόλας, Κωνσταντίνου, Αντωνάκης, Φοίβος, Αρτέμης, Αντώρκας, Μάντης, Κοβής, Τουμάζος. Στην πορεία βέβαια έπαιξε με πολλούς άλλους ανάμεσα τους και οι Χρ.Κίττος, Θεοφίλου, Τσούκκας, Σπετσιώτης, Παμπόρης, Τόπακας, Σ.Γεωργίου, Σπυρίδωνος, Ανδρέου, Ευθυμάκης, Α,Παναγιώτου, Σταύρου, Φώτος, Παπαγεωργίου, Ιορτάνοφ, Γ.Βασιλείου κ.α. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο