Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Νίκος Σκάγιας

Μέλος ποδοσφαιρικής οικογένειας ο Νίκος Σκάγιας έγραψε τη δική του ιστορία στο ποδόσφαιρό μας,παίζοντας για έξι χρόνια στον Εθνικό Άχνας και έντεκα χρόνια στην ΕΠΑ. Τα πιό μικρά αδέλφια του,ο Αντώνης έπαιξε σε Εθνικό και  Ανόρθωση ενώ ο Τάκης έπαιξε μόνο στον Εθνικό.Ο τέταρτος,ο Παναγιώτης έπαιξε μόνο στο αγροτικό παρά το ταλέντο του, αφού για επαγγελματικούς λόγους δεν έπαιξε σε μεγάλη ομάδα.

Ο Νίκος Σκάγιας ξεκίνησε το ποδόσφασιρο το 1970,σε ηλικία 15 χρόνων, στον Εθνικό Άχνας με προπονητή τον Παναγιώτη Πιερή που εντόπισε το ταλέντο του.Η ομάδα αγωνιζόταν στη Β’ Κατηγορία και σε αυτή έπαιζαν και οι Μωυσής, Τσαππής, Κυριάκος, Στομής, Γερμανός, Χάτζιαρος, Χρύσος, Θεοδόσης, Θεοφίλου, Κ.Πιερής, Ανδρέου, Κ.Φιλίππου, Κλείτος, Προκόπης, Χαμπής, Σαββής,  Σκούλλος κ.α.

Αγωνίστηκε στον Εθνικό μέχρι και το 1976  και πολλές ομάδες τον έβαλαν στο στόχαστρό τους αφού ήταν ένας πολύ καλός επιθετικός που ήξερε να βάζει την μπάλα στα δίκτυα. Πολύ γρήγορος και εκρηκτικός σέντερ φορ,δυνατός, με ωραία ντρίπλα,ευέλικτος,πολλές φορές έπαιζε και μακριά από την περιοχή. Ο Ν.Σκάγιας είχε δυνατό σούτ και μπορούσε να σκοράρει και με τα πόδια αλλά και το κεφάλι παρόλον που δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός.Η ΕΠΑ ήταν αυτή που μπήκε δυνατά στην απόκτηση του όμως ο Ενικός Άχνας δεν τον παραχωρούσε.Τον έδωσε με υποσχετική το 1976 για ένα χρόνο και τελικά θα φύγει για την Αγγλία,αφού τότε ο κανονισμός προνοούσε διετή αποκλεισμό για κάποιο παίκτη που ακολούθως έμενε ελεύθερος να πάει στην ομάδα που επιθυμούσε.Στην Αγγλία μένει στην αδελφή του που διέμενε εκεί και παίζει ποδόσφαιρο στο παροικιακό πρωτάθλημα.Επιστρέφει το 1979 και φοράει ελεύθερος τα μαυροκίτρινα της ΕΠΑ. 

Ο Ν.Σκάγιας είναι ο μόνιμος σκόρερ της ομάδας αφού κάθε χρόνο σημειώνει 8-10 τέρματα και μια πέτυχε 14 που ήταν το ρεκόρ του.Μαζί με τους Π.Αναστασίου δεξιά και  Γαβαλά πρώτα και Τ.Μάκη αργότερα  αριστερά ,αποτελούσαν μια σπουδαία επιθετική τριπλέττα. Λόγω μιάς παρεξήγησης θα φύγει το 1984 για έξι μήνες και πάει στο αγροτικό, στον Αχυρώνα Λιοπετρίου, ως προπονητής-παίκτης.Επιστρέφει το 1985 μετά από πιέσεις των ανθρώπων της ΕΠΑ επειδή η ομάδα κινδύνευε,με προπονητή τον Τσιέρμαν.

Το 1991 σε ηλικία 36 χρόνων φεύγει από την ΕΠΑ και συνεχίζει στο αγροτικό ως προπονητής και παίκτης σε Αχυρώνα και Φωτειακό. Είναι χαρακτηριστικό πως με τον Αχυρώνα πέτυχε 36 τέρματα σημειώνοντας μια ξεχωριστή επιτυχία. Με την ΕΠΑ ο Ν.Σκάγιας θα αγωνιστεί το 1985 στον τελικό κυπέλλου αλλά θα χάσει από την ΑΕΛ 1-0,αφού προηγουμένως απέκλεισε την Ομόνοια με 5-1 και 0-1. Στον τελικό είχαν παίξει οι Χάρης, Αιμ.Ιουλιανός, Ιωάννου, Πιεράκης, Περδίος, Λεμέσιος, Σκάγιας, Τόσκοφ, Α.Ιουλιανός, Αναστασίου, Μάκη. 

 
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο