Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Σίμος Σιμεωνίδης

Μεγάλη ήταν η προσφορά του Σίμου Σιμεωνίδη στον Διγενή Μόρφου αφού υπήρξε και ποδοσφαιριστής και καλαθοσφαιριστής της ομάδας,γνωρίζοντας μεγάλες επιτυχίες και σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο.

Ο Σιμεωνίδης άρχισε από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60 να παίζει ποδόσφαιρο με τον Διγενή,όταν η ομάδα έπαιζε στο αγροτικό.Παράλληλα όμως αγωνίζεται και στην καλαθοσφαιρική ομάδα μαζί με τους φίλους και συμπαίκτες του Χ.Χαριλάου και Μ.Σκαπούλλη.Ήταν η χρυσή εποχή του καλαθοσφαιρικού Διγενή το 1965-68,μιά και η ομάδα κέρδισε τα δύο πρώτα επίσημα πρωταθλήματα το 1967 και το 1968 όπως και τα πρώτα δύο Σούπερ Καπ στις ίδιες χρονιές. Δεν ήταν όμως και το πιο εύκολο πράγμα να παίζεις ποδόσφαιρο και να τρέχεις μετά για καλαθοσφαιρικό αγώνα και, τελικά ο Σίμος και οι άλλοι δύο παίκτες όταν έπρεπε να αποφασίσουν σε ποιό άθλημα θα μείνουν,χωρίς δισταγμό κατέληξαν στο ποδόσφαιρο.

Ο Σιμεωνίδης ήταν μέλος της μεγάλης εκείνης ομάδας που όταν ανήλθε για πρώτη φορά στην Α’Κατηγορία το 1970-71,άφησε άφωνη την ποδοσφαιρική Κύπρο με τις επιτυχίες της. Ο Διγενής είχε ενταχθεί στη δύναμη της ΚΟΠ το 1968 ξεκινώντας από τη Β’Κατηγορία.Στην πρώτη του παρουσία πήρε τη δεύτερη θέση και την επόμενη χρονιά πήρε τον τίτλο και για πρώτη φορά ανέβαινε στους μεγάλους.Σε μια Κατηγορία 17 ομάδων έδωσε 32 αγώνες και πέτυχε 27 νίκες,3 ισοπαλίες ενώ ηττήθηκε δύο φορές,πέτυχε 106 τέρματα και δέχθηκε μόνο 13.Συγκέντρωσε 89 βαθμούς με το σύστημα βαθμολογία 3-2-1.Προπονητής ήταν ο Κώστας Ταλιάνος και στην ομάδα έπαιζαν οι: Ευθυμίου, Κ.Τσιάκκας, Χρ.Σκαπούλλης, Ηλ.Εξαδάκτυλος, Π.Αργυρού, Χαριλάου, Κωσταρής, Μ.Σκαπούλλης, Σιμεωνίδης, Ν.Τσιάκκας, Μάνος, Κρίνος, Π.Τσίγκης, Π.Σώζου, Αριστοδήμου, Θεοδώρου, Φραγκουλλίδης.

Ο Σιμεωνίδης έπαιζε στη μεσαία γραμμή και ήταν κυρίως επιθετικός χαφ,με ωραίο άλμα και κεφαλιές λόγω και του ύψους του,με δυνατό σούτ,παίκτης δημιουργικός αλλά και γκολτζής. Εκείνη την περίοδο ο Διγενής πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του και ο Σιμεωνίδης έκανε ένα μοναδικό ρεκόρ. Ήταν 16 Νοεμβρίου 1969 και ο Διγενής κέρδισε στο ΓΣΟ τον Εθνικό Αστέρα Λεμεσού με 20-0 και ο Σίμος πέτυχε 8 τέρματα. Ένα μεγάλο ρεκόρ που κράτησε 20 χρόνια και όταν το ισοφάρισε ο Ράουφμαν της Ομόνοιας στο 10-0 επί της Δερύνειας δημιουργώντας έτσι ρεκόρ στην Α’Κατηγορία, το ρεκόρ του Σιμεωνίδη πέρασε στα ρεκόρ της Β’Κατηγορίας.

Θυμίζουμε ότι στην πρώτη του παρουσία στους μεγάλους ο Διγενής τερμάτισε δεύτερος,4 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό,ενώ είχε και  την καλύτερη αμυντική γραμμή με παθητικό 15 τέρματα.Αυτή η επιτυχία τον έφερε να παίζει στην Ευρώπη και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ,εναντίον  της φημισμένης Μίλαν.Έχασε και στα δύο παιχνίδια που έγιναν στην Ιταλία με 0-3 και 0-4. Στην Α’Κατηγορία ο Σίμος πέτυχε 4 τέρματα, με Σαλαμίνα( εντός 2-2),Πεζοπορικό( εκτός 1-1),ΑΣΙΛ( εντός 3-1)και Ολυμπιακό( εκτός 1-1). Στην ομάδα είχαν μπεί αργότερα και οι Α.Τσίγκης, Α.Λουκά, Ροβέρτος, Γκούρας, Χαμπής, Ζαντής.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο