Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Γιόζεφ Κόζλει

Από τους πολύ καλούς ξένους επιθετικούς που έπαιξαν στο ποδόσφαιρό μας ήταν ο Σλοβάκος Γιόζεφ Κόζλει, που δικαίωσε τα πολύ καλά χαρακτηριστικά που τον συνόδευαν. Ο Κόζλει έπαιξε στην πατρίδα του στην Κόσιτσε,με την οποία αγωνίστηκε και στο Τσιάμπιονς Λίγκ ενώ αγωνίστηκε και στην Εθνική ομάδα. Ένας από τους πιό παραγωγικούς επιθετικούς και συνεπής στο σκοράρισμα. Πολύ γρήγορος και ευέλικτος στην αντίπαλη περιοχή,ξεχώριζε και για την άριστη τεχνική του κατάρτιση,την ωραία ντρίπλα,ενώ ήταν και δεινός σκόρερ και με τα πόδια και το κεφάλι.

Ο Κόζλει παρόλον που είχε αρκετές προτάσεις για να συνεχίσει στην πατρίδα του,ήθελε να φύγει για το εξωτερικό μιά και ήταν ήδη 27 χρόνων. Η πρώτη ομάδα του στην Κύπρο ήταν ο Ολυμπιακός με τον Χρ.Τορναρίτη στην ηγεσία και τον Ρόνι Γουίλαν προπονητή. Ήταν το 2001 και έπαιξε με τους μαυροπράσινους δύο χρόνια ενώ θα έχει και δεύτερη θητεία στον Ολυμπιακό για ένα χρόνο. Στην ομάδα του Τακτακαλά για τρείς περιόδους που έπαιξε πέτυχε 55 τέρματα και η ομάδα θα παίξει μετά από χρόνια στην Ευρώπη. Στον Ολυμπιακό είχε για συμπαίκτες και τους Α.Πετρίδη, Αριστοκλέους, Ν.Σταύρου, Δ.Ιωάννου, Μ.Χαραλάμπους, Δ.Ασσιώτης, Κ.Κώστα, Π.Φιλιώτη, Μ.Θεμιστικλέους, Ραντοσάβλιεφ, Ν.Παπαβασιλείου, Τσέντοβιτς, Χατζατριάν.

Μετά τον Ολυμπιακό θα πάει στην Ομόνοια όπου θα αγωνιστεί  για τρία  χρόνια,από το 2003 μέχρι το 2006.Κατέγραψε 77 συμμετοχές και πέτυχε 38 τέρματα. Με το τριφύλλι πανηγύρισε ένα κύπελλλο και δύο Ασπίδες ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 2003-04, με 21 τέρματα. Ο Κόζλει πρόλαβε να παίξει λίγο μαζί με τον Ράουφμαν. Μετά τον τραυματισμό του Γερμανού το βάρος έπεσε στους ώμους του. Είχε το γκόλ στο αίμα του και κέρδισε τους φιλάθλους για την επιθετική του συνέπεια και το σκοράρισμα, αλλά και για τον άριστο χαρακτήρα του εντός και εκτός γηπέδων. Είχε καλό κράτημα της μπάλας,έξυπνες τοποθετήσεις στην αντίπαλη περιοχή και καλά τελειώματα φάσεων.Πρότυπο επαγγελματία ποδοσφαιριστή και πολύ καλός χαρακτήρας. Στην Ομόνοια είχε για συμπαίκτες και τους Μιχόπουλλο, Γ.Θεοδότου, Στ.Αλωνεύτη, Ν.Γεωργίου, Ιωακείμ, Κορολόφσκι, Ηλ.Χαραλάμπους, Χάμπερ, Στεπάνοβιτς, Χ.Νικολάου, Κ.Καιάφας, Β.Μιχαήλοβιτς, Ράουφμαν, Μ.Νικολάου, Π.Παναγιώτου.

Ο Κόζλει  έπαιξε για έξι μήνες στην Ανόρθωση έχοντας 16 συμμετοχές και 4 τέρματα την περίοδο 2006-07,όταν στην ομάδα ήταν και οι Κετσπάγια, Ν.Νικολάου, Φρούσσος, Κατσαβάκης, Μπεκιάι, Ζλόγκαρ, Πουρσαιτίδης, Καράμπας, Πάχαρς, Μποαβεντούρα, Ντικουμάνα, Μαραγκός, Ζαρντέλ, Λουκάς, Τριποτσέρης, Σαμάρας.

Μετά την Κύπρο θα κάνει την πορεία του και στην Ελλάδα,με πρώτη ομάδα την Λάρισα,την μισή  περίοδο 2006-07 και το 2007-08,έχοντας 27 συμμετοχές και 3 τέρματα. Η πιό μεγάλη επιτυχία του Γιόζεφ Κόζλει στην Ελλάδα είναι η κατάκτηση του κυπέλλου με την Λάρισα ,νικώντας στον τελικό τον Παναθηναικό με δικό του τέρμα. Δύο θητείες έκανε και στον Θρασύβουλο.

Ο Κόζλει είναι μέχρι σήμερα ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα της πατρίδας του με 177 τέρματα.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο