Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Νικολάι Κοστόφ

Στη δεκαετία του ’80 άρχισαν δειλα-δειλά να έρχονται στην Κύπρο ποδοσφαιριστές από τη Βουλγαρία,τότε που κάθε ομάδα είχε δικαίωμα για δύο και αργότερα τρείς  ξένους παίκτες. Η Βουλγαρία προσφερόταν όχι μόνο γιατί  ήταν γειτονική χώρα, αλλά και γιατί ήταν πιο προσιτή από οικονομικής πλευράς.

Ένας από τους αξιόλογους παίκτες που ήλθαν από τη χώρα αυτή ήταν ο Νικολάι Κοστόφ στην Ανόρθωση,ομάδα που τα χρόνια εκείνα προτιμούσε παίκτες από τη Βουλγαρία.Ήλθε από τη Σλάβια και τον συνοδευαν πολύ καλά στοιχεία, αφού ήταν πολύ καλός τεχνίτης,με ηγετικά προσόντα,πολύ καλό πόδι και μπορούσε να σκοράρει με δυνατά σούτ αλλά και στημένες φάσεις.Επιτελικό μέσος που είχε ηγετικά χαρίσματα,παίκτης που έκανε το παιχνίδι αλλά ήξερε και να σκοράρει.

Ο Κοστόφ έρχεται στην Κύπρο και στην Ανόρθωση το 1990-91 με προπονητή τον Ρουμάνο Ιορτανέσκου που ανέλαβε την αναγέννηση της Κυρίας.Τότε η ομάδα είχε αποκτήσει και τους Κόκο Παναγή,Περατικό,Παπαλοίζου, Κ.Παπακυριακού και Χ.Χαραλάμπους. Η Ανόρθωση κατετάγη τελικά δεύτερη τρείς  βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Απόλλωνα. Ο Κοστόφ αγωνίστηκε σε 18 παιχνίδια και πέτυχε 9 τέρματα και  ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Ομπίκου που πέτυχε 12 τέρματα.

Την επόμενη χρονιά,ο Κοστόφ που είχε κάποια  προβλήματα τραυματισμών,θα δοθεί με υποσχετική στον Ονήσιλλο Σωτήρας,για να πάρει τη θέση του στην Ανόρθωση ο Τιμούρ Κετσπάγια. Η Ανόρθωση θα τερματίσει πάλι δεύτερη,δύο βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ.

Ο Νικολάι Κοστόφ επιστρέφει στην Ανόρθωση και το 1992-93 θα παίξει για δεύτερη χρονία στην ομάδα,που είχε προβλήματα,αφού τον Ιορτανέσκου θα διαδεχθεί ο  Γεωργιανός Βλατιμίρ Κουτσάεφ.Στη δεύτερη μόλις αγωνιστική θα αποδεσμευτεί και θα αναλάβει ως υπηρεσιακός ο Αρτέμης Θεοχάρους μέχρι να έλθει ο Σουηδός Λέναρτ Σόντεμπεργκ. Η Ανόρθωση τερματίζει στην πέμπτη θέση της τελικής βαθμολογίας.Ο Κοστόφ θα καταγράψει 22 αγώνες και 11 τέρματα,και ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Στην πρώτη του παρουσία στην ομάδα είχε για συμπαίκτες και τους Χρ.Κίττο, Α.Παναγιώτου, Α.Ιωάννου, Καστάνας, Παναγή, Κασσιανός, Ομπίκου, Ρίζος, Ππούνας,Ν.Παναγιώτου, Κ.Φώτη, Σταύρου,Καραγιάννης, Κάβελης. Στη δεύτερη παρουσία του ήταν και οι Ασσιώτης, Κετσπάγια, Τσαγκάρης, Σώζος, Β.Μελαναρκίτης, Φουκαρής, Μ.Μάρκου.

Ο Ν.Κοστόφ λόγω τραυματισμών αποχώρησε νωρίς από την αγωνιστική δράση και ακολούθησε την προπονητική καριέρα. Εργάστηκε αρκετά χρόνια στα τμήματα υποδομής της Ανόρθωσης αλλά και σαν πρώτος το 2001-02 αντικαταστώντας τον Γ.Μαντζουράκη. Κατάφερε μάλιστα την χρονιά εκείνη να πανηγυρίσει την κατάκτηση του κυπέλλου όταν η Ανόρθωση κέρδισε 1-0 τον Εθνικό Άχνας με τέρμα του Κ.Χαιλή. Σαν προπονητής ο Κοστόφ δούλεψε και στον Ολυμπιακό,την ΑΕΚ και τον Ονήσιλλο.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο