Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Νίκος Μαυρής

Ένας πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού ήταν ο Νίκος Ομήρου-Μαυρής, που αγωνίστηκε για 16 χρόνια στην ομάδα του Τακτακαλά στις δεκαετίες ’70 και ΄80,ενώ διετέλεσε και αρχηγός της ομάδας.

Ο Ν.Μαυρής,αδελφός του Τάκη Μαυρή που έπαιξε με μεγάλη επιτυχία στην Ομόνοια,θα βρεθεί το 1975 στον Ολυμπιακό σε ηλικία 16 χρόνων,όταν άνθρωποι των μαυροπρασίνων τον εντόπισαν αγωνιζόμενο στο αγροτικό. Θα παίξει δύο παιχνίδια στην εφηβική ομάδα και θα κάνει ντεμπούτο στην πρώτη, την περίοδο 1975-76 εναντίον του Διγενή Μόρφου στο οποίο ο Ολυμπιακός κερδίζει με 5-2. Ένας παίκτης με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση,με γερά πνευμόνια, πολύ καλό έλεχγο της μπάλας,με ηγετικά χαρίσματα και δυνατό σούτ, για αρκετά χρόνια θα είναι από τους καλύτερους  παίκτες του Ολυμπιακού.

Στα 18 του χρόνια ο Ν.Μαυρής,και στη δεύτερη παρουσία του στην ομάδα,θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του κυπέλλου,που είναι και το μοναδικό που πανηγύρισαν οι Τακτακαλίτες πέραν από τα τρία πρωταθλήματα που πήραν στη δεκαετία του ’70. Για να φτάσει στον τελικό,όπου κέρδισε 2-0 την Αλκή,ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Ομόνοια,την Ένωση εκτός και τον Απόλλωνα. Στον τελικό έπαιξαν οι: Ντ.Αδάμου, Παπαγεωργίου, Φ.Καλοθέου, Π.Γεωργίου, Φακέττι, Αριστείδου, Κίκας, Προδρόμου( 68’ Μαυρής), Π.Ευθυμιάδης, Λούκας( 81’ Τσουρής), Π.Κωνσταντίνου.

Ο Μαυρής έπαιξε με τον Ολυμπιακό σε δύο ακόμα τελικούς αλλά έχασε από τους αιώνιους της πρωτεύουσας. Το 1978 χάνει 3-0 από το ΑΠΟΕΛ και το 1991 χάνει 1-0 από την Ομόνοια. Στον τελικό του 1978 ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους: Βαρνάβας, Παπαγεωργίου, Λούκας, Π.Γεωργίου, Φακέττι, Αριστείδου, Μάριος( 70’ Π.Ευθυμιάδης), Καλοθέου, Κούλλης( 23’ Μπούρας), Μαυρής, Σαββίδης. Στον τελικό του 1991 έπαιξαν οι Π.Σάββα, Αυγουστή( 74’ Κουλουμπρής), Αποστόλου, Χαραλάμπους, Ραουνάς, Σεραφείμ, Ασσιώτης, Ευθυμίου, Γιασουμής, Μαυρής, Τσιακλής( 46’ Β.Πρωτοπαπάς).

Ο Νίκος Μαυρής είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως αριστερός εξτρέμ και μετά από δύο χρόνια ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού και παλιός παίκτης της ομάδας, Κωστάκης Πιερίδης, τον τοποθετεί σαν επιθετικό χαφ. Μια πολύ καλή κίνηση που έμελλε να αναδείξει το ταλέντο του Μαυρή, που έγινε ηγετική μορφή της ομάδας. Στα 21 του χρόνια μάλιστα ήταν και ο αρχηγός της ομάδας,στην οποία παρέμεινε μέχρι τέλους,στα 32 του χρόνια, παρόλον που είχε κατά καιρούς προτάσεις από μεγάλες ομαδες.Ο Μαυρής κατέγραψε μιά επίσημη συμμετοχή στην Εθνική ομάδα ενώ έπαιξε και στις Ελπίδες.
 
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο