Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Μελής Άσπρου

Μεγάλο ταλέντο που έγραψε ιστορία στο ποδόσφαιρο μας ήταν ο Μελής Άσπρου που έπαιξε σε Ομόνοια και Πεζοπορικό ενώ έβαλε τη σφραγίδα του και στη Μικτή Κύπρου. Ο Μελής ήταν το δέκα το καλό όπου αγωνίστηκε,ένας επιθετικός είτε κορυφής είτε πίσω από τον προωθημένο κυνηγό. Δημιουργός αλλά και εκτελεστής ξεχώριζε για το ατόφιο ταλέντο του,με άριστη τεχνική κατάρτιση,ωραία ντρίπλα,ταχύτητα και δυνατό σούτ.

Το ταλέντο του Μελή εντόπισε ο Ανδρέας Κωνσταντίνου-Έσσο που τον παρακολούθησε στο αγροτικό αγωνιζόμενο στην ομάδα του χωριού του,τον Απόλλωνα Αθηαίνου,και έτσι στα 15 του χρόνια θα βρεθεί στην Ομόνοια.Ξεκινά με την εφηβική ομάδα και ο Βούλγαρος προπονητής Πετρόφ είναι αυτός που θα τον προωθήσει στην πρώτη ομάδα το 1963-64 και μάλιστα το ντεμπούτο του θα κάνει κατά του ΑΠΟΕΛ. Θα παίξει με το τριφύλλι στο στήθος μέχρι το 1970 και θα πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα το 1966 και ένα κύπελλο το 1965.Η Ομόνοια είχε κερδίσει στον τελικό τον Απόλλωνα 5-1 και ο Μελής είχε πετύχει ένα τέρμα.Η ομάδα έπαιξε με τους Ν.Ελευθεριάδη, Κάττο, Άκη, Κώστα, Αντωνή, Έσσο,Δρόσο, Αντωνάκη, Μελή, Χριστοφόρου, Κούκο.

Ο Μελής θα πετύχει ένα σπουδαίο τέρμα στο Καραισκάκη,από το κέντρο σχεδόν του γηπέδου,ισοφαρίζοντας τον Ολυμπιακό Πειραιώς για το Κύπελλο Κυπελλούχων 1-1 το 1965,όμως η Ομόνοια αποκλείστηκε γιατί είχε χάσει στη Λευκωσία 1-0. Η Ομόνοια στην Ελλάδα έπαιξε με τους Ν.Ελευθεριάδη, Πλουτής, Άκης, Στεφάνου, Κώστας, Αντωνής, Δρόσος, Αντωνάκης, Χριστοφόρου, Μελής, Έσσο.

Ο Μελής στα μέσα της περιόδου 1969-70 τερματίζει την καριέρα του και πάει στην Αμερική για τα...μάτια της γυναίκας που αγαπούσε και αργότερα θα γίνει η γυναίκα του. Δεν μπορούσε να εξασφαλίσει εύκολα βίζα για την Αμερική και άνθρωποι του Πεζοπορικού του υπόσχονται να τον βοηθήσουν, αφού πρώτα υπογράψει στην ομάδα της Λάρνακας. Αυτό έγινε και ο Μελής θα εκτίσει τον διετή αποκλεισμό του, επειδή υπέγραψε χωρίς να τον παραχωρήσει η ομάδα του,μένοντας στην Αμερική και παίζοντας ποδόσφαιρο στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης,σε μιά εποχή που έπαιζαν και άλλα γνωστά ονόματα από Κύπρο και Ελλάδα,όπως οι Μ.Παπαιωάννου,Δομάζος, Παμπουλλής, Τσιριπιλλής, Πετράκης κ.α.Στον ΠΟΛ θα παίξει το 1972-74,τότε που είχε μιά πολύ δυνατή ομάδα αλλά δεν μπορούσε να πάρει κάποιο τίτλο. Δύο φορές θα παίξει τελικό κυπέλλου με τον Πεζοπορικό αλλά θα χάσει το 1972 από την Ομόνοια 3-1( πέτυχε το τέρμα ο Μελής) και από το ΑΠΟΕΛ το 1973 με 1-0. Στους τελικούς αγωνίστηκαν με τον ΠΟΛ οι  Κυριακίδης, Φιλίππου, Ιακώβου, Παρίδης, Καλλής, Στ.Παπαδόπουλλος, Λεωνίδας, Ντάφφι, Χάρης, Κουννίδης, Μελής, Στέλιος, Παστελλίδης, Λάζαρος, Σέργης.

Ο Μελής έχει και 11 επίσημες συμμετοχές με την Εθνική μας ομάδα ενώ πέτυχε και ένα τέρμα,που ήταν καθοριστικό αφού η Κύπρος κέρδισε την Ελβετία 2-1 το 1968 στο ΓΣΠ. Η Κύπρος είχε παίξει με τους Φιλώτα( 46’ Αλκιβιάδη), Κάττο, Ξυπολυτά, Π.Ιακώβου, Κώστα, Κρυστάλλη, Δρόσο, Ευθυμιάδη, Μελή, Πάκκο, Παμπουλλή.   

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο