Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Σταυρής Χρίστου

Από σέντερ φορ έγινε στόπερ και μάλιστα ξεχώρισε στη νέα του θέση, ο Σταυρής Χρίστου Σολωμού που αγωνίστηκε σε Διγενή Ακρίτα Μόρφου, ΑΕΛ Λεμεσού και Διγενή Ύψωνα. Ο Σταυρής, όπως ήταν γνωστός στο φίλαθλο κοινό, έφυγε νωρίς από τη ζωή, τον Γεννάρη του 2019 από λευχαιμία.

Ο Στ.Χρίστου ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την ομάδα της κοινότητας του, το ΘΟΙ Φιλιάς, και αρχές της δεκαετίας του ’70 θα πάει στον Διγενή Μόρφου, όπως και άλλοι νεαροί ταλαντούχοι παίκτες της περιοχής, μια και ο Διγενής ήταν η ομάδα που εντυπωσίαζε με τις επιτυχίες της και ανέβαινε κατηγορίες. Ήταν σέντερ φορ ο Σταυρής αλλά δεν ήταν και εύκολο να παίξει τότε, μια και στην ομάδα υπήρχαν πιο έμπειροι και αξιόλογοι στράϊκερ όπως ήταν ο Ν.Τσιάκκας, ο Ροβέρτος και ο Γκούρας. Ήταν όμως κοντά και στην ομάδα που έγραψε τότε ιστορία, αφού ανήλθε για πρώτη φορά στην Α’Κατηγορία, και μάλιστα κατάφερε να τερματίσει δεύτερος στη βαθμολογία από την πρώτη χρονιά και να παίξει στην Ευρώπη με την Ιταλική Μίλαν. Ήταν η εποχή των Ευθυμίου, Χαριλάου, Π.Αργυρού, Χρ.Σκαπούλλη, Κ.Τσιάκκα, Σιμεωνίδη, Κωσταρή, Μ.Σκαπούλλη, Ν.Τσιάκκα, Μάνου, Κρίνου, Π.Τσίγκη κ.α. μεγάλων ποδοσφαιριστών.

Ο Σταυρής θα αρχίσει να μονιμοποιείται στον Διγενή στα πρώτα δύσκολα χρόνια του εκτοπισμού, όταν η ομάδα της Μόρφου έπαιζε στη Λευκωσία και σταδιακά έπεφτε και κατηγορίες, λόγω των πολλών προβλημάτων που επέφερε ο εκτοπισμός και η διασκόρπιση των παικτών και φίλων του Διγενή. Ο άνθρωπος που άλλαξε τη θέση του Σταυρή και τον έβαλε στόπερ, ήταν ο εμβληματικός αρχηγός της Μορφίτικης ομάδας Χαρίλαος Χαριλάου,που ήταν προπονητής-παίκτης, και με τον οποίο έπαιζαν μαζί στο κέντρο της άμυνας. Ο Σταυρής δυνατός και σταθερός παίκτης, πάντα σοβαρός στο παιχνίδι του, μακριά από τη δημοσιότητα, ξεχώριζε για την αγωνιστικότητα και το ήθος του. Την εποχή εκείνη στον Διγενή ήταν και οι: Ευθυμίου, Σιμεωνίδης, Η.Εξαδάκτυλος, Χαριλάου, Μ.Σκαπούλλης, Ευσταθίου, Χαραλάμπους, Η.Κατσιολούδης, Λεωνίδας, Χρ.Νεοφύτου, Κατσάρης, Ζαντής, Παπαγιάννης, Μιχαήλ, Α.Τσίγκης, Πάκκος, Σιάρπελ, Γκούρας, Σώτος. Ο Διγενής είχε παίξει στην Α’ Κατηγορία μέχρι το 1979.

Ο Σταυρής Χρίστου, που διέμενε Λεμεσό, θα δεχθεί πρόταση από την ΑΕΛ στην οποία θα αγωνιστεί για τέσσερα χρόνια, αρχές της δεκαετίας του 1980, παίζοντας στο κέντρο της άμυνας, βασικά με τον Μάκη Σωκράτους. Στην ομάδα της Λεμεσού υπήρξε συμπαίκτης και με τους Α.Κωνσταντίνου, Α.Αριστοτέλους, Μαυρουδή, Ιάπωνα, Γ.Αναστασίου, Μ.Σωκράτους, Ττάντζιης, Χ.Παύλου, Κολοσσιάτης, Πελεντρίτης, Γουέλς, Μιχαηλίδης, Αντωνίου, Βούρας, Λακκοτρύπης. Από την ΑΕΛ θα συνεχίσει στον Διγενή Ακρίτα Ύψωνα που αγωνιζόταν στις μικρότερες κατηγορίες. Όσοι τον γνώρισαν ή τον ήξεραν ποδοσφαιρικά, έχουν να λένε τα καλύτερα λόγια για την παρουσία του στα γήπεδα και τον χαρακτήρα του.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο