Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Λεβάν Κεμπάντζε

Από τους πολύ καλούς ξένους παίκτες που πέρασαν από το ποδόσφαιρο μας ήταν ο Γεωργιανός επιθετικός Λεβάν Κεμπάντζε,  που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου αλλά ειδικότερα στον Εθνικό Άχνας. Ο Κεμπάντζε ξεχώριζε για την πολύ καλή του ντρίπλα, τα εξαιρετικά τελειώματα και τα γκόλ που σημείωνε. Δυνατός και μαχητικός επιθετικός είχε μιά εκρηκτικότητα όταν έβγαινε μπροστά, παίζοντας κυρίως ως κεντρικός κυνηγός αλλά και σαν εξτρέμ.

Ο Κεμπάντζε ήλθε στην Κύπρο το 2001 και εντάχθηκε στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου, σε μιά εποχή που δειλά-δειλά έκαναν την παρουσία τους στο νησί μας ποδοσφαιριστές από την Γεωργία που μάλιστα οι πιο πολλοί άφηναν καλές εντυπώσεις. Τον Ιαννουάριο του 2002 πήγε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης αλλά επέστρεψε ξανά στην ομάδα του Παραλιμνίου τον Γεννάρη του 2003 και αγωνίστηκε μέχρι το 2005, σημειώνοντας 26 τέρματα.

Ο Κεμπάντζε στην Ένωση είχε για συμπαίκτες μεταξύ άλλων και τους Π.Κάμες, Γ.Μέρτακκα, Κ.Λοίζου, Μ.Κκαρά, Ούρπαν, Α.Κέζος, Λαίφης, Λ.Μέρτακκας, Ν.Νικολάου, Κ.Ηλία, Μούκασι, Νεοφύτου, Κοσμάς, Δ.Γούμενος, Κολάνης, Αντζιαμπάντζε, Κασέκε, Πρέγκελι.

Ο Λεβάν Κεμπάντζε φεύγοντας από την Ένωση το 2005 πήγε στον Εθνικό Άχνας και μάλιστα στο Δασάκι κάθησε για 7 χρόνια όπου και σημείωσε 29 τέρματα. Το καλοκαίρι του 2006 αγωνίστηκε στην Ευρώπη με τον Εθνικό, αφού η ομάδα είχε μιά εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο Ιντερτότο, μέσω του οποίου πρικρίθηκε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αποκλείστηκε τελικά από την Λάνς Γαλλίας αφού έχασε 3-1 εκτός έδρας και έφερε ισοπαλία 0-0 στην Κύπρο. Ο Εθνικός είχε κερδίσει τις εντυπώσεις με την πορεία του εκείνη και το όνομα του ακούστηκε στην Ευρώπη. Ήταν η πιο καλή πορεία του μικρού προσφυγικού σωματείου στην ιστορία του, κερδίζοντας το χειροκρότητα ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Κύπρου.

Στην εντυπωσιακή εκείνη πορεία του Εθνικού, με προπονητή τον Τόζα Σάπουριτς, στην ομάδα ήταν οι: Ατάμοβιτς, Χρ.Πασιαλής, Κοτσώνης, Σιαήλης, Γκρίνγκιτς,  Βίντζε, Μπλάνκο, Στεπάνοβιτς, Τζιούρεφ, Πογιατζής, Ιορτάκε, Πέλιτς, Κεμπάντζε, Κμέτετς, Π.Χαραλάμπους, Κκέζος, Κιρόφσκι, Εγκωμίτης, Σίμοφ, Ε.Ηλία, Λάρς, Ίπαβετς, Κ.Χάτζιαρος, Δημοσθένους, Κοντού, Λοίζου, Στ.Παττίχης.

Ο Κεμπάντζε ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Ομόνοια Αραδίππου στη  Β’ Κατηγορία. Ένας παίκτης που κέρδισε την αγάπη και εκτίμηση των φιλάθλων, όχι μόνο για την καλή αγωνιστική παρουσία του αλλά και για τον χαρακτήρα του.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο