Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Βάσος Καρταμπής

Μπορεί να μην έπαιξε πολλά χρόνια στην Ομόνοια αλλά, ο Βάσος Καρταμπής πανηγύρισε με το τριφύλλι την κατάκτηση του ντάμπλ το 1974, σκοράροντας μάλιστα στον τελικό κυπέλλου, και ήταν μέλος της μεγάλης εκείνης ομάδας που αγωνίστηκε το 1972 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Έβαλε λοιπόν τη δική του σφραγίδα στην πορεία της Ομόνοιας αρχές της δεκαετίας του ’70 και κέρδισε την αγάπη του κόσμου. Έφυγε, δυστυχώς,νωρίς από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Το ταλέντο του Βάσου Καρταμπή εντόπισε η Ομόνοια στην ΑΕΚ Κυθρέας, όπου αγωνιζόταν ο παίκτης, στο πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας. Μάλιστα στην ομάδα αγωνιζόταν και ο αδελφός του Σάββας Καρταμπής και η Ομόνοια τους πήρε και τους δύο, παρόλον που ο Σάββας δεν είχε την ανάλογη πορεία. Ο Β.Καρταμπής αγωνιζόταν ως αμυντυικός μέσος, ενώ όταν χρειάστηκε έπαιξε και στην άμυνα, και ξεχώριζε για τη δύναμη και το πάθος του στο παιχνίδι. Παίκτης σοβαρός και μαχητικός, μακριά από τη δημοσιότητα, ξεχώριζε για το ήθος και τον χαρακτήρα του και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπαίκτες του αλλά και μεταξύ των  φίλων του σωματείου. Ήταν η εποχή που η Ομόνοια προσπαθώντας να γίνει ξανά δυνατή και να διεκδικήσει τίτλους, εντόπισε διάφορα ταλέντα από μικρότερες ομάδες, όπως ο Πάμπος Κοντογιώργης από τον Άρη, ο Πέπης Ιακώβου από τον ΑΣΙΛ Λύσης και οι αδελφοί Καρταμπή από την ΑΕΚ  Κυθρέας ενώ πήρε και τους Ρουμάνους Μοκάνο και Φραντζίλα.

Ο Β.Καρταμπής πήγε στην Ομόνοια το 1972 και αγωνίστηκε μέχρι το 1975 καταγράφοντας 50 συμμετοχές και 4 τέρματα. Η Ομόνοια είχε πάρει το ντάμπλ την προηγούμενη χρονιά και την περίοδο 1972-73, πρώτη του Καρταμπή με το τριφύλλι στο στήθος, θα παίξει στην Α’Εθνική, όπου πήρε πολλές εμπειρίες. Η επόμενη χρονιά ήταν δική της Ομόνοιας που πήρε πανηγυρικά το ντάμπλ. Πήρε το πρωτάθλημα με δύο βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΟΛ, έχοντας και την καλύτερη επίθεση με διαφορά, αφού πέτυχε 69 τέρματα έναντι 34 του ΠΟΛ που ακολουθούσε....Προπονητής της ομάδας ήταν ο Βούλγαρος Σπάσοφ και στην ομάδα ήταν οι: Δ.Ελευθεριάδης, Λ.Ανδρέου, Μοκάνο, Π.Κοντογιώργης, Π.Ιακώβου, Λ.Χρυσοστόμου, Β.Καρταμπής, Ν.Χαραλάμπους, Καϊάφας, Κανάρης, Κ.Αντωνίου, Γκρέκορι, Τσιακλής, Α.Σάββα, Π.Μούσκος, Φραντζίλα, Τσελεπής, Φυτής, Δράκος.

Το κύπελλο της ίδιας χρονιάς 1973-74 η Ομόνοια το πήρε κερδίζοντας 2-0 την Ένωση Νέων Παραλιμνίου με τον Β.Καρταμπή να σημειώνει το δεύτερο τέρμα. Στον τελικό έπαιξαν οι: Δ.Ελευθεριάδης, Τσιακλής, Κοντογιώργης, Π.Ιακώβου( 83’ Λούκας), Μοκάνο, Β.Καρταμπής, Α.Σάββα, Σιακόλας, Καϊάφας, Ν.Χαραλάμπους, Μούσκος( 46’ Φραντζίλας). Για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε κατά σειρά, σε διπλούς αγώνες τον Νέο Αιώνα Τρικώμου 5-1, 5-0, τον Άρη 2-2, 2-1, τον Ολυμπιακό 3-0, 1-0, και  την Ανόρθωση 4-1, 1-2.   

Ο Βάσος Καρταμπής έπαιξε με την Ομόνοια και στην Ευρώπη σε τέσσερα παιχνίδια το 1972 για το κύπελλο πρωταθλητριών. Στον πρώτο γύρο απέκλεισε την ιρλανδική Ουότερφορντ γράφοντας ιστορία μετά από 9 χρόνια, και ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή της πρόκριση. Έχασε 1-2  εκτός και κέρδισε 2-0 εντός αλλά στην επόμενη φάση έχασε από την μεγάλη Μπάγερν 0-9 και 0-4 σε δύο αγώνες που έγιναν στην Γερμανία. Στα παιχνίδια αυτά έπαιξαν οι: Δ.Ελευθεριάδης, Κάττος, Τσιακλής, Δράκος, Λούκας, Κοντογιώργης, Ν.Χαραλάμπους, Ροτσίδης, Τσελεπής, Α.Σάββα,  Μήτσιος, Καϊάφας, Κανάρης, Χρ.Αδάμου, Σ.Καρταμπής, Σ.Κασίνης, Κ.Αντωνίου, Β.Καρταμπής, Μούσκος. Το 1974-75 οι εκπρόσωποι της Κύπρου δεν αγωνίστηκαν στην Ευρώπη λόγω της τουρκικής εισβολής. Η Ομόνοια είχε κληρωθεί με τον Κόρκ Σίτυ Ιρλανδίας.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο