Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Ανδρέας Αντωνιάδης

Τη δική του  σφραγίδα στην πορεία του ΑΠΟΕΛ τη δεκαετία του ’60 έβαλε ο Ανδρέας( Άντρος) Αντωνιάδης, που ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και αθλητής.

Ο Αντωνιάδης αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή και ξεχώριζε για την τεχνική του κατάρτιση, την ταχύτητα, τη δύναμη και το μυαλωμένο παιχνίδι του. Ήταν κάτι όπως το σημερινό 8άρι και μαζί με τους Πάκκο και Παρτάκκη αποτελούσαν μιά πολύ καλή τριάδα στη μεσαία γραμμή. Αγωνίστηκε στον ΑΠΟΕΛ μιά δεκαετία, από το 1958 μέχρι το 1968, έχοντας 110 συμμετοχές και 10 τέρματα, ενώ ήταν και ένας αξιόλογος αθλητής στα εμπόδια και στο επί κοντό.

Ο Αντωνιάδης πανηγύρισε με τους γαλαζοκίτρινους την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, το 1965, και  δύο κυπέλλων, το 1963 και το 1968 ενώ ήταν φιναλίστ το 1964. Έπαιξε σε 8 ευρωπαϊκά παιχνίδια με την ομάδα του και τέσσερα με την Εθνική Κύπρου. Η κατάκτηση του κυπέλλου το 1963 ήλθε μετά από αρκετά χρόνια, αφού ο τελευταίος τίτλος για τον ΑΠΟΕΛ ήταν το 1952. Ο ΑΠΟΕΛ πήρε το κύπελλο σε επαναληπτικό τελικό, κερδίζοντας την Ανόρθωση 1-0 μετά το ισίπαλο 2-2 του πρώτου αγώνα. Στον τελικό έπαιξαν οι: Αλωνεύτης,  Στ.Ασσιώτης,  Χαριτάκης, Χιώτης, Παρτάκκης, Παντέλας, Νικάκης, Τασουρής, Νίκαρος, Πάπαλλος, Α.Αντωνιάδης. Για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε κατά σειρά τον Κεραυνό 6-0, τον Ολυμπιακό 2-1 και την Αλκή( εκτός) 1-0. Ήταν μόλις 24 χρόνων ο Αντωνιάδης όταν πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο με τον ΑΠΟΕΛ. Το 1964 ο ΑΠΟΕΛ έχασε στον τελικό από την Ανόρθωση 3-0, όμως, το 1965 θα πανηγυρίσει τον τίτλο μετά από 13 χρόνια, μπαίνοντας από την αρχή δυναμικά. Άφησε πίσω του 7 βαθμούς διαφορά τον Ολυμπιακό και την ΑΕΛ, ενώ είχε και τις καλύτερες γραμμές με 68 τέρματα η επίθεση και 23 η άμυνα.

Προπονητής της ομάδας ήταν ο Κώστας Ταλιάνος και είχαν αγωνιστεί στην ομάδα οι:  Παρτάκκης, Α.Στυλιανού, Στ.Ασσιώτης, Νίκαρος, Πάπαλλος, Χιώτης, Νικάκης, Παντέλας, Λ.Λουκά, Κωσταρής, Μαυρουδής, Αντωνιάδης, Χαριτάκης, Ευσταθίου, Τ.Χαϊλής, Σ.Χατζηαντρονίκου, Σολής Ανδρέου, Σ.Κεττένης.

Η ομάδα πήρε το κύπελλο και το 1968 κερδίζοντας στον τελικό την ΕΠΑ με 2-1. Στην Ευρώπη ο Αντωνιάδης έπαιξε σε 8 παιχνίδια, δύο στο κύπελλο πρωταθλητριών και 6 στο κύπελλο κυπελλούχων. Στο πρωταθλητριών το 1965 γνώρισε δύο βαριές ήττες από την Βέρντερ Βρέμης με 5-0 και 5-0, αγώνες που έγιναν και οι δύο στη Γερμανία. Στο κυπελλούχων το 1963, στον πρώτο γύρο απέκλεισε την Τζιόβικ Λιν Νορβηγίας με 6-0 και 1-0 αλλά στον δεύτερο αποκλείστηκε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας 0-2, 1-16( η πιο βαριά ήττα στην Ευρώπη). Το 1968 αποκλείστηκε από την ΝτενφέρμλινΣκωτίας 0-2 και1-10. Πέραν των ονομάτων που αναφέραμε πιο πάνω, συμπαίκτες του Αντωνιάδη τότε ήταν και οι Θεοδωρίδης, Πάκκος, Λευτέρης, Στεφανής, Ν.Παπαγεωργίου, Μιχαηλίδης, Κολοκάσης, Λεωνίδας, Αλωνεύτης, Τασουρής.

Στην Εθνική ο Ανδρέας Αντωνιάδης είχε 4 συμμετοχές το 1963 και 1965. Η Κύπρος κέρδισε εντός την Ελλάδα 3-1, έχασε εκτός 5-0 από την Γερμανία και δέχθηκε και δύο ήττες από την Σουηδία 0-5 και 0-3. Προπονητής ήταν ο Αργύρης Γαβαλάς και στα παιχνίδια αυτά αγωνίστηκαν οι: Ν.Ελευθεριάδης, Χιώτης, Αντωνιάδης, Αντωνής, Παντέλας, Νικάκης, Ευθυμιάδης, Κρυστάλλης, Πάκκος, Β.Ορφανίδης, Σωτηράκης, Κώστας, Αιμίλιος, Πιερής, Ιακώβου, Καράς, Α.Στυλιανού, Παμπουλλής, Π.Παπαδόπουλος, Μ.Ορφανίδης, Δρόσος.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο