Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Ανδρέας Τσίγκης

Παίκτης της μεγάλης ομάδας του Διγενή Ακρίτα Μόρφου τη δεκαετία του ’70 ήταν και ο επιθετικός Ανδρέας Τσίγκης, που αγωνίστηκε 7 συνολικά χρόνια σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μιά και έλειψε για τρία χρόνια λόγω σπουδών. Την ίδια εποχή αγωνιζόταν στην ομάδα και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος αδελφός του Πάμπος, που ήταν δάσκαλος, αλλά σκοτώθηκε το 1974 κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Α.Τσίγκης αγωνιζόταν ως έξω αριστερά και ξεχώριζε για το ταλέντο του. Γρήγορος με πολύ δυνατό αριστερό σουτ, με ωραία ντρίπλα, πέτυχε αλλά και δημιούργησε αρκετά τέρματα και ήταν ο φόβος και τρόμος κάθε αντίπαλης άμυνας, μαζί με τους Ν.Τσιάκκα, Μάνο και Κρίνο που αποτελούσαν την επιθετική δύναμη της ομάδας.

Το 1968 και σε ηλικία 16 χρόνων ο Τσίγκης θα ξεκινήσει προπονήσεις στην ομάδα τσικό της αγαπημένης του ομάδας με προπονητή τον Κόκο Χρυσάνθου. Το 1968 ο Διγενής θα ενταχθεί στην ΚΟΠ ξεκινώντας από την Β’ Κατηγορία. Την πρώτη χρονιά θα τερματίσει δεύτερος και στην επόμενη χρονιά 1969-70 κατέκτησε το πρωτάθλημα και ανέβηκε πανηγυρικά στην Α’ Κατηγορία. Προπονητής ήταν ο Κώστας Ταλιάνος και παίκτες που αγωνίστηκαν ήταν οι: Ευθυμίου, Κ.Τσιάκκας, Χρ.Σκαπούλλης, Ηλ.Εξαδάκτυλος, Π.Αργυρού, Χαριλάου, Κωσταρής, Κρίνος, Μ.Σκαπούλλης, Συμεωνίδης, Ν.Τσιάκκας, Μάνος, Π.Τσίγκης, Π.Σώζου, Α.Τσίγκης, Αριστοδήμου, Θεοδώρου, Φραγκουλλίδης.

Στην πρώτη μόλις χρονιά στους μεγάλους ο Διγενής πραγματοποιεί εκπληκτική πορεία, διεκδικεί και τον τίτλο για να τερματίσει τελικά δεύτερος πίσω από τον Ολυμπιακό. Η επιτυχία της εξόδου της ομάδας του Διγενή στην Ευρώπη ήταν πολύ μεγάλη και δεν το πέτυχε καμιά άλλη ομάδα στην Κύπρο προερχόμενη από τη Β’ Κατηγορία, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ήταν η πρώτη ομάδα που το 1971 εκπροσώπησε την Κύπρο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τότε αντιμετώπισε την περίφημη Μίλαν, που δύο χρόνια προηγουμένως κατέκτησε το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης. Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στην Ιταλία με τον Διγενή να χάνει 4-0 και 3-0. Ο προπονητής Πίτερ Μακ Πάρλαντ χρησιμοποίησε στα παιχνίδια αυτά τους: Ευθυμίου, Κ.Τσιάκκα, Φυλακτού, Π.Αργυρού, Χαριλάου, Συμεωνίδη, Κρίνο, Μάνο, Ν.Τσιάκκα, Κωσταρή, Α.Τσίγκη, Μ.Σκαπούλλη, Χρ.Σκαπούλλη.

Ο Ανδρέας Τσίγκης έμεινε στον Διγενή μέχρι το 1973 αφού στόχος του ήταν να σπουδάσει γυμναστής. Οι άνθρωποι του Διγενή ήθελαν τον παίκτη και κατάφεραν να τον κρατήσουν ένα χρόνο στην Κύπρο, βρίσκοντάς του δουλειά, μετά την απόλυση του από τον στρατό. Όμως ο Ανδρέας θα φύγει το 1973 και θα φοιτήσει στην Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών όπου έμεινε μέχρι το 1976. Στην Ελλάδα παίζει πρώτα ερασιτεχνικά στην ομάδα του καζίνο Μον Παρνάς, όπου έπαιζαν και πολλοί άλλοι κύπριοι παίκτες όπως οι Τάκης Αντωνίου, Α.Κισσονέργης, Καλλής, Λ.Μερκής, Θρ.Κονιώτης, Ζορπάς, Λεύκος Χρίστου, Μ.Σπανός. Στη συνέχεια έπαιξε και στην ομάδα Θρίαμβος Νέου Κόσμου που ήταν στην Γ’ Εθνική, με προπονητή τον παλιό άσο του Ολυμπιακού Πειραιώς Χρ.Ζαντέρογλου. Το 1976 επιστρέφοντας στην Κύπρο διορίστηκε στη Λάρνακα και ο προπονητής του ΠΟΛ Κώστας Ταλιάνος, που τον γνώριζε, τον ζήτησε αλλά ο Διγενής δεν τον έδινε. Κάθησε εκείνη τη χρονιά ο Α.Τσίγκης αλλά συνέχισε στον Διγενή το 1977 μέχρι το 1979. Τότε τον ζήτησε ο Απόλλωνας, αλλά, πάλι αρνήθηκε ο Διγενής και ο Ανδρέας στα 27 του χρόνια σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Ένας σπουδαίος επιθετικός που θα μπορούσε να παίξει και σε μεγαλύτερη ομάδα, όμως έγραψε τη δική του ιστορία στην ομάδα του Διγενή στις μεγάλες στιγμές της.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο