Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Γιαννάκης Παρίδης

Ένας αξιόλογος ακραίος αμυντικός ήταν ο Γιαννάκης Παρίδης του Πεζοπορικού, που αγωνίστηκε στη δεκαετία του ’60 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση ενός κυπέλλου και έχοντας ευρωπαϊκές συμμετοχές με τους πρασίνους.

Ο Γ.Παρίδης- αδελφός του ήρωα της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Παρίδη- εντάχθηκε στον ΠΟΛ το 1961 και σταδιακά θα καθιερωθεί στην ομάδα της Λάρνακας. Ο προπονητής που τον έβαλε στην ομάδα ήταν ο Πάμπος Αβρααμίδης, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία και του επόμενου προπονητή Ζέγκελερ. Ο Παρίδης καθιερώθηκε ως αριστερός μπακ, παρόλον που σε κάποιο διάστημα έπαιξε και στο κέντρο της άμυνας. Ξεχώριζε για τη δύναμη, το πάθος, την ταχύτητα, το άλμα και την ψυχραιμία στο παιχνίδι του. Ήταν δυνατός αλλά ποτέ σκληρός στο παιχνίδι του, και έχαιρε εκτίμησης μεταξύ των φιλάθλων γενικά. Ένας σοβαρός και ευγενικός άνθρωπος που πολύ νωρίς, το 1970, σε δηλώσεις του μίλησε για ενοποίηση των ομάδων ΠΟΛ και ΕΠΑ, ώστε η Λάρνακα να αποκτήσει μιά δυνατή ομάδα που να πρωταγωνιστεί.

Η πιό καλή χρονιά, και συνάμα η πιό άτυχη για τον Πεζοπορικό, την εποχή που αγωνιζόταν ο Γιαννάκης Παρίδης ήταν το 1970. Στο πρωτάθλημα πήρε την δεύτερη θέση- μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές ως τρίτος- ισοβαθμώντας με ΕΠΑ και Ομόνοια σε μιά χρονιά που το τέλος ήταν εντυπωσιακό, και τον τίτλο πήρε η άλλη ομάδα της Λάρνακας. Βέβαια ο ΠΟΛ πήρε το κύπελλο, κερδίζοντας την άλλη ομάδα της πόλης, την Αλκή με 2-1. Στον τελικό έπαιξαν οι: Παλμύρης, Γ.Πέτρου, Γ.Παρίδης, Καλλής, Καραπίττας, Φιλιαστίδης( Ντίνος), Κουννίδης, Χάρης, Σταυρινός, Λεωνίδας, Κόκος. Για να φτάσει στον τελικό ο ΠΟΛ απέκλεισε τον Άρη 1-0, 1-1, την ΕΠΑ 3-1 και τον ΑΠΟΕΛ 2-0.

Στον τελικό έπαιξε και το 1972, αλλά έχασε από την πρωταθλήτρια Ομόνοια 3-1, ενώ στο πρωτάθλημα πήρε την 10η θέση, σε μιά άσχημη χρονιά. Στον τελικό έπαιξαν οι: Κυριακίδης, Α.Ιακώβου, Φιλίππου, Παρίδης, Καλλής, Στ.Παπαδόπουλος, Λεωνίδας, Ντάφφι, Κουννίδης, Χάρης, Μελής. Στον τελικό έφτασε αφού απέκλεισε τον Απόλλωνα Αθηαίνου 5-0, την ΑΕΛ 0-0, 0-0( 4-3 στα πέναλτι), την Άχνα 4-1 και τον ΑΠΟΕΛ 3-2.

Ο Παρίδης αγωνίστηκε με την ομάδα της Λάρνακας και σε τέσσερα παιχνίδια στην Ευρώπη. Το 1970 για το κύπελλο κυπελλούχων αντιμετώπισε την Κάρντιφ Σίτι, από την οποία γνώρισε βαριά ήττα εκτός έδρας με 8-0 και έφερε ισοπαλία 0-0 στη Λάρνακα. Στα παιχνίδια αυτά έπαιξαν οι : Παλμύρης, Μ.Κυριακίδης, Γ.Πέτρου, Γ.Παρίδης, Στ.Κυριάκου, Καλλής, Ντίνος, Καραπίττας, Κουννίδης, Χάρης, Φιλιαστίδης, Λεωνίδας, Σταυρινός, Μελής. Το 1972 πάλι για το κυπελλούχων αντιμετώπισε την Κόρκ Χιμπέρνιανς Ιρλανδίας από την οποία έχασε και στα δύο παιχνίδια 1-2 και 1-4. Στα παιχνίδια αυτά ο ΠΟΛ χρησιμοποίησε τους ακόλουθους παίκτες: Παλμύρης, Α.Ιακώβου, Γ.Παρίδης, Φιλίππου, Καλλής, Στέλιος, Χάρης, Κουννίδης, Στ.Παπαδόπουλος, Μελής, Μίλλερ, Ντάφφι,  Σέργης.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο