Αποζημιώνεται (αλλά δεν αποζημιώνει) η UEFA

Σε αγωνιστικό επίπεδο η UEFA έχει καταρτίσει ήδη σχέδια ανάγκης για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε οικονομικό ωστόσο δεν έχει βρει ακόμμη λύση για τη ζημία που της προκαλεί η μετάθεση του Euro2020 κατά ένα χρόνο (11/6 - 11/7 του 2021).

Η υποτιθέμενη απαίτηση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας από λίγκες και συλλόγους για 300 εκατομμύρια ευρώ χαρακτηρίστηκε μεν ως «ανέκδοτο», ωστόσο η καταβολή αποζημίωσης (αγνώστου ύψους επί του παρόντος) παραμένει στο τραπέζι.

«Είναι σαφές ότι η UEFA μέσω της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τον επόμενο χρόνο θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε άλλωστε ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν σε συνέντευξή του στη Welt.

Το ερώτημα είναι σε ποιους θα αποταθεί η UEFA για την αποζημίωση: σε λίγκες και συλλόγους, στις 55 ομοσπονδίες-μέλη ή (το πιο πιθανό σενάριο) μόνο στους 24 συμμετέχοντες στην τελική φάση του Euro; Δεν αποκλείεται η UEFA να συμψηφισμό των ζημιών της από τα πριμ και τα χρήματα για την παραχώρηση διεθνών παικτών, τα οποία κανονικά καταβάλλονται σε όσους προκρίνονται στο Euro.

Από την άλλη, μοιάζει απίθανο να αποζημιώσει οικονομικά η UEFA τη FIFA, διότι την υποχρεώνει να αλλάξει ημερομηνία για το Μουντιάλ Συλλόγων στην Κίνα το καλοκαίρι του 2021. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μάλιστα δεν θεωρεί πως έχει ούτε την ηθική υποχρέωση να στείλει ως αποζημίωση 12 (αντί για οκτώ) ομάδες στο Μουντιάλ Συλλόγων, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Ο λόγος; Στην UEFA εκτιμούν ότι η μετάθεση του Μουντιάλ Συλλόγων διευκολύνει τον Ινφαντίνο, ο οποίος έχει πλέον περισσότερο χρόνο να βρει πρωτοκλασάτους «συμπαίκτες» για να εξασφαλίσει το υποσχεθέν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο