Θα συζητηθεί καν η αύξηση ομάδων στην α’ κατηγορία;

Το υπ’ αριθμόν ένα συζήτησης στη σημερινή άτυπη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ (14:30, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΓΣΠ) είναι ασφαλώς η τύχη της αγωνιστικής περιόδου 2019/20, για την οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν -και να ψηφίσουν- τα σωματεία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ληφθεί υπόψη από το Διοικητικό Συμβούλιο της διοργανώτριας αρχής, το οποίο θα συνεδριάσει μετά το πέρας της Γ.Σ. και είναι αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων.

Δεδομένου ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία μεταξύ των 21 μελών με δικαίωμα ψήφου το σενάριο πρόωρου τερματισμού της σεζόν προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, έστω κι αν θα πρέπει να βασιστεί σε επιχειρήματα που δεν θα επιτρέψουν στην UEFA να αμφισβητήσει τη συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στις διοργανώσεις της την περίοδο 2020/21.

Εξ ίσου μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και η υπόθεση της αύξησης των ομάδων στην α’ κατηγορία που αποτελεί κάτι σαν… πάγιο αίτημα των αποκαλούμενων «μικρών» σωματείων. Κι επειδή είναι ένα θέμα που προϋποθέτει/απαιτεί τροποποίηση της προκήρυξης του πρωταθλήματος, είναι απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία (4/5 των μελών).

Το συγκεκριμένο ζήτημα, εντούτοις, άπτεται της αγωνιστικής περιόδου 2020/21, για την οποία δεν υπάρχει αναφορά ούτε στην ανακοίνωση της ΚΟΠ για τη σύγκληση άτυπης Γενικής Συνέλευσης ούτε στην ατζέντα που έχει δοθεί στους συλλόγους.

«Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει συγκαλέσει για αύριο Παρασκευή 8 Μαΐου και ώρα 2:30 μμ στο Συνεδριακό Κέντρο του ΓΣΠ, Άτυπη Γενική Συνέλευση με θέμα την εξέταση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τη λήψη μέτρων από τη κυβέρνηση κατά της πανδημίας του κορονοϊού, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή των πρωταθλημάτων.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας θα γίνει συζήτηση και τοποθετήσεις από τα μέλη σχετικά με το μέλλον των διοργανώσεων της φετινής σεζόν», είναι η σχετική αναφορά στο επίσημο ανακοινωθέν της διοργανώτριας αρχής.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ατζέντας στην άτυπη συνέλευση, είναι (κατά σειρά) το (1) «αίτημα δώδεκα μελών για σύγκληση συνέλευσης», (2) τα «αιτήματα των σωματείων Β’ και Γ’  Κατηγορίας για άμεση διακοπή των πρωταθλημάτων τους», (3) «πρωταθλήματα στην ΚΟΠ, περιόδου 2019-20» και (4) «ενημέρωση για επαφές με ΠΑ.Σ.Π. αναφορικά με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών».

Θεωρητικά, συνεπώς, το τι θα ισχύσει για την επόμενη σεζόν δεν είναι στα προς συζήτηση θέματα στη σημερινή άτυπη Γενική Συνέλευση. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να μπει στο τραπέζι, ιδίως αν κάποια σωματεία το θεωρήσουν αλληλένδετο ή προαπαιτούμενο για την όποια απόφαση για το μέλλον της τρέχουσας περιόδου.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο