Τι σημαίνει για την τύχη της σεζόν η ανεξάρτητη έρευνα

Την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» ο Σάββας Κωνσταντίνου είχε θέσει μια σειρά από ερωτήματα-προβλήματα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2019/20.

«Οι παίκτες εδώ και δυο μήνες απέχουν από ομαδικές προπονήσεις. Για να επανέλθουμε, θα πρέπει να είναι εντατικοί οι ρυθμοί, γιατί θα παίζουμε Σάββατο-Τετάρτη-Σάββατο. Υπό κανονικές συνθήκες μια σωστή προετοιμασία είναι 8 εβδομάδες. Το μίνιμουμ για να επαναρχίσουμε είναι 4 βδομάδες. Το ερώτημα είναι ότι αυτές τις 4 βδομάδες θα πρέπει να κάνουμε φιλικά παιχνίδια. Πότε θα μπορέσουμε να κάνουμε φιλικά παιχνίδια;», υπογράμμισε ο τεχνικός διευθυντής της ΚΟΠ.

Η αναφορά του σε 4 (τουλάχιστον) και 8 εβδομάδες επαναφοράς των παικτών αποδεικνύεται πως ήταν βασισμένη στην ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε και πήρε από το Κέντρο Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου η ομοσπονδία. Τα ευρήματα και την εισήγηση του επιστημονικού προϊσταμένου του κέντρου, δρ. Μιχάλη Μιχαηλίδη, η ΚΟΠ θα τα παρουσιάσει στη σημερινή άτυπη Γενική Συνέλευση.

«Έχοντας ως πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας των ποδοσφαιριστών από τραυματισμούς που πιθανό θα προκύψουν λόγω της πιθανής μη τήρησης των βασικών αρχών και κανόνων της Προοδευτικής Προπονητικής Επιβάρυνσης και Προσαρμογής του οργανισμού στα προπονητικά ερεθίσματα, θεωρώ ότι  υπό τις περιστάσεις, η περίοδος προετοιμασίας των ποδοσφαιριστών δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 4  εβδομάδων και η οποία θα περιλαμβάνει καθαρά προγράμματα Φυσικής Κατάστασης, με κύριο στόχο την βελτίωση της Αερόβιας Ικανότητας, Μυϊκής Ενδυνάμωσης και Ευλυγισίας και χωρίς φιλικά παιχνίδια για την αποφυγή πρόωρων τραυματισμών, θα ήταν καλύτερα η χρονική περίοδος προετοιμασίας να ήταν 6 - 8 εβδομάδων, η οποία θα μπορούσε να συμπεριλάμβανε και φιλικά παιχνίδια», καταλήγει η έρευνα, την οποία έφερε σήμερα στη δημοσιότητα το Sportime.

Νοουμένου ότι η άνωθεν εισήγηση αναφέρεται σε κανονικές ομαδικές προπονήσεις (όπως αυτές προ κορωνοϊού), ως σημείο-αφετηρία λαμβάνεται -στην καλύτερη περίπτωση- η 18η Μαΐου. Με τέσσερις εβδομάδες προπονήσεων το πρωτάθλημα μπορεί να επαναρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε θα απομένουν πέντε εβδομάδες έως την 20ή Ιουλίου, όταν η ΚΟΠ θα πρέπει να δηλώσει στην UEFA τη λίστα με τους εκπροσώπους της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2020/21.

Αυτό όμως προβάλλει και ως το μοναδικό ρεαλιστικό σενάριο ολοκλήρωσης της σεζόν (σ.σ. απομένουν εννέα αγωνιστικές) με βάση την εισήγηση της ανεξάρτητης έρευνας. Αν π.χ. στις 18 Μαΐου δεν επιτραπούν κανονικές ομαδικές προπονήσεις (όπως προ κορωνοϊού) ή αν π.χ. αποφασιστεί η επαναφορά των παικτών να διαρκέσει 5, 6, 7 ή 8 εβδομάδες, αυτομάτως τα χρονικά περιθώρια συρρικνώνονται σε βαθμό (σχεδόν ή απόλυτα) απαγορευτικό για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της σεζόν πριν τις 20 Ιουλίου, όταν η Κύπρος πρέπει να δηλώσει στην UEFA τους «Ευρωπαίους» της.

Τούτων δοθέντων οι διευκρινίσεις για τα ευρήματα της έρευνας και τα πρωτόκολλα που έχει λάβει η ΚΟΠ από το υπουργείο Υγείας θα αποτελέσουν τη βάση, πάνω στην οποία θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για το μέλλον της σεζόν, τα σωματεία και η διοργανώτρια αρχή στη σημερινή άτυπη Γενική Συνέλευση.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο