Σκοποβολή: Οι πρώτες δυο βδομάδες στο Λονάτο

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκαν 15 μέρες παρουσίας της κυπριακής αποστολής στο σκοπευτήριο «Τραπ Κονκαβέρντε» του Λονάτο στο οποίο φιλοξενούνται οι φετινοί Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής. Η ΣΚΟΚ συμμετείχε στους αγώνες με πλήρεις ομάδες τραπ και σκητ ανδρών και σκητ γυναικών και εφήβων, ενώ δυο αθλήτριες μας συμμετείχαν στο τραπ γυναικών, ένας νεαρός στο τραπ εφήβων, μια νεάνιδα στο σκητ νεανίδων και άλλοι τέσσερις αθλητές μας, δυο στο τραπ και δυο στο σκητ, αγωνίστηκαν για εξασφάλιση ολυμπιακών ορίων (MQS).

Συνολικά πέρασαν από το σκοπευτήριο του Λονάτο 19 Κύπριοι (13 αθλητές και έξι αθλήτριες), οι οποίοι συνοδεύονταν από τέσσερις προπονητές και δυο μέλη του προπονητικού τιμ (γυμνάστρια και ψυχολόγο) 

Με τις εθνικές μας ομάδες, αγωνίστηκαν οι Ανδρέας Μακρής, Νιχάτ Ακτερζί και Νικόλας Κυριάκου στο τραπ ανδρών, οι Γιώργος Αχιλλέως, Γιώργος Καζάκος και Δημήτρης Κωνσταντίνου στο σκητ ανδρών, Άντρη Ελευθερίου, Κωνσταντία Νικολάου και Παναγιώτα Ανδρέου στο σκητ γυναικών και Σωτήρης Ανδρέου, Πέτρος Εγγλεζούδης και Κλεάνθης Βαρναβίδης στο σκητ εφήβων. Οι Γεωργία Κωνσταντινίδου και Άντη Ιερείδη αγωνίστηκαν στο τραπ γυναικών, η Αναστασία Ελευθερίου στο σκητ νεανίδων και ο Παναγιώτης Θεοδοσίου στο τραπ εφήβων. Επιπρόσθετα, για MQS αγωνίστηκαν οι Αδάμος Σελίπας και Σταύρος Τράγγολας στο τραπ και ο Σωτήρης Αντωνίου και ο έφηβος Νικόλας Αναστασιάδης στο σκητ.

Οι στόχοι της ΣΚΟΚ, στην κορυφαία αυτή πανευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν η εξασφάλιση κάποιας ή κάποιων, από τις 8 διαθέσιμες «κάρτες» για τους Ολυμπιακούς του Τόκυο και η προώθηση όσο το δυνατό περισσοτέρων αθλητών στο βάθρο των νικητών. Μέχρι στιγμής και με άλλα τέσσερα αγωνίσματα να εκκρεμούν (ομαδικό σκητ ανδρών και εφήβων και αγώνας «ζευγαριών» ανδρών – γυναικών και εφήβων – νεανίδων), οι στόχοι έχουν σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί, μέχρι σημείου που η αποστολή να κρίνεται ως μια από τις πιο πετυχημένες (ίσως και η πιο πετυχημένη) των τελευταίων χρόνων. 

Ο Δημήτρης Κωνσταντίνου έχει εξασφαλίσει την ολυμπιακή πρόκριση στο σκητ ανδρών (την τρίτη για την κυπριακή σκοποβολή), η Άντρη Ελευθερίου ανέβηκε στο βάθρο των νικητών στο σκητ γυναικών και οι νεαροί Σωτήρης Ανδρέου και Πέτρος Εγγλεζούδης στο σκητ εφήβων, ενώ προηγουμένως η ομάδα των εφήβων, με 360/375 είχε ισοφαρίσει το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ρεκόρ. 

Καλή ως πολύ καλή κρίνεται η παρουσία των αθλητών μας Νιχάτ Ακτερζί στο τραπ, ο οποίος με 118/125 έμεινε εκτός τελικού για ένα δίσκο, των αθλητριών μας Κωνσταντίας Νικολάου (σκητ γυναικών) και Αναστασίας Ελευθερίου (σκητ νεανίδων), καθώς και των εθνικών ομάδων σκητ ανδρών και γυναικών που στον προκριματικό αγώνα τερμάτισαν στην τέταρτη θέση. 

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι τη δεύτερη «κάρτα» του σκητ ανδρών την εξασφάλισε ο Νίκος Μαυρομμάτης για λογαριασμό της Ελλάδας, ο οποίος κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο.

Στα αξιοσημείωτα γεγονότα του 15θημέρου, σημειώνεται και η συνάντηση των προέδρων των δυο Διεθνών Ομοσπονδιών Σκοποβολής ISSF και FITASC, Βλαδιμίρ Λίσιν και Ζιαν Φρανσουά Παλίγκας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των αγώνων, μετά από μεσολάβηση του προέδρου της ΣΚΟΚ Δημήτρη Λόρδου, για ανάπτυξη της συνεργασίας τους, με στόχο την αναβάθμιση της σκοποβολής διεθνώς.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο