Δυόμισι ώρες μετά την εκθαμβωτική τρίτη νίκη της καριέρας του στη Formula 1, για την οποία κατάφερε να κάνει την απρόσμενη στρατηγική ενός πιτ-στοπ να δουλέψει, ο Τζορτζ Ράσελ απώλεσε τη νίκη του στο GP Βελγίου διότι η W15 βρέθηκε να ζυγίζει 1,5 κιλό κάτω από το κατώτατο όριο βάρους. Δηλαδή 796,5 κιλά.
Τρεις μέρες μετά, ο Άντριου Σόβλιν εξήγησε ορισμένες από τις αιτίες, που είναι πολλαπλές, για τις οποίες η W15 του Άγγλου βρέθηκε ελλιποβαρής στο παρκ-φερμέ μετά το τέλος του αγώνα. Ο 50χρονος είπε ότι τόσο το αυτοκίνητο όσο και ο οδηγός δύναται να χάσουν αρκετό βάρος κατά τη διάρκεια του GP.
«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κατανοήσουμε ακριβώς τι συνέβη», είπε ο Σόβλιν. «Η προσπάθεια αυτή σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνει την καταγραφή των βαρών όλων των διαφορετικών εξαρτημάτων. Το αυτοκίνητο μπορεί να χάσει αρκετό βάρος κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Υπάρχει η φθορά των ελαστικών, η φθορά του ξύλινου τμήματος [στο κέντρο] του δαπέδου, η φθορά των φρένων, η κατανάλωση του λιπαντικού, ενώ και ο ίδιος ο οδηγός μπορεί να χάσει πολύ βάρος. Και σε αυτόν τον συγκεκριμένο αγώνα, ο Τζορτζ έχασε αρκετό βάρος».
Ο Βρετανός συμπλήρωσε ότι μετά τις δοκιμές κατάταξης στο Σπα οι δύο W15 των Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον είχαν διαφορά βάρους μόλις 500 γραμμαρίων. Αλλά με τη στρατηγική του ενός πιτ-στοπ του Ράσελ (που έφθειρε περισσότερο το συνηθισμένου το δεύτερό του σετ ελαστικών), έναντι των δύο του Λιούις, μαζί με την προσωπική απώλεια βάρους (υγρών) του πρώτου, προέκυψε τελικά η διαφορά στη ζυγαριά.
«Τα αυτοκίνητα ξεκίνησαν τον αγώνα με το ίδιο βάρος» πρόσθεσε ο Σόβλιν. «Ο Λιούις και ο Τζορτζ ζυγίστηκαν και οι δύο μετά τις κατατακτήριες, και τα αυτοκίνητα είχαν διαφορά μόλις 500 γραμμαρίων.
Το πρόβλημα το είχε μόνο ο Τζορτζ, και αυτό οφείλεται στο ότι η φθορά των ελαστικών ήταν πολύ μεγαλύτερη. Φαίνεται επίσης ότι χάσαμε περισσότερο υλικό από το ξύλινο τμήμα του δαπέδου. Θα συλλέξουμε όλα αυτά τα δεδομένα και θα δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες μας, γιατί σαφώς δεν θέλουμε να συμβεί ξανά αυτό στο μέλλον», κατέληξε.
Για τη θεωρία τη εξήγησης της παρατυπίας της Mercedes W15 μετά το τέλος του Βελγικού GP λόγω της υπέρμετρης φθοράς των ελαστικών του Ράσελ φάνηκε πεπεισμένος μετά από τον αγώνα του Σπα και ο διευθυντής της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ.
Πηγή: sport24.gr