Αναβάλλεται για το 2022 η πρεμιέρα των νέων μονοθεσίων της Formula 1;

Οι 9 από τις 10 ομάδες της Formula 1 ζητούν να μετατεθεί για το 2022 αντί του 2021 η εφαρμογή των νέων τεχνικών κανονισμών για τα μονοθέσιά τους εξαιτίας των τρομερών ανατροπών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού.

Αναβολή στην πρεμιέρα των νέων μονοθεσίων για το 2022 αντί του 2021 ζητούν οι ομάδες της Formula 1, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για επιμήκυνση του εφετινού πρωταθλήματος έως και τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς! Αιτία οι τρομερές παρενέργειες από την εξάπλωση του κορονοϊού, που έχει ανατρέψει τα πάντα και στο πρωτάθλημα της κορωνίδας των μηχανοκίνητων αθλημάτων.

Αύριο Πέμπτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των διευθυντών των ομάδων με τους διοικούντες του αθλήματος, ενώ γίνονται συνεχώς ανταλλαγές απόψεων και πυρετώδεις συζητήσεις στα παρασκήνια. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι ομάδες ζητούν τη διατήρηση των σημερινών τεχνικών προδιαγραφών για τα αυτοκίνητα και το 2021, οπότε θα γίνει το επόμενο πρωτάθλημα με τα τωρινά μονοθέσια. Επίσης επιθυμούν το πάγωμα εξέλιξης σημαντικών μερών των αυτοκινήτων της Formula 1, όπως των σασσί, των σαζμάν και άλλων μηχανικών εξαρτημάτων.

Και η Pirelli υπέρ της αναβολής

Αυτό το διάστημα απέχουν ορισμένες ομάδες από κάθε εργασία, όπως για παράδειγμα η Ferrari που έχει κλείσει προσωρινά το εργοστάσιό της στο Μαρανέλο. Κάποιες άλλες με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν πυρετωδώς την εξέλιξη των αυτοκινήτων τους, αν και κανένας δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα επιτρέπεται αυτό. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, έχουν ψηφίσει οι εννέα από τις δέκα ομάδες υπέρ της μετάθεσης για ένα χρόνο των εφαρμογών των νέων τεχνικών κανονισμών για τα μονοθέσια. Μόνον η Ferrari έχει ζητήσει ένα περιθώριο χρόνου για να σκεφτεί καλύτερα τις ακριβείς επιπτώσεις μίας τέτοιας κίνησης. Μία αναβολή εφαρμογής των νέων κανονισμών σχετικά με τις προδιαγραφές των μελλοντικών μονοθεσίων θα συνέφερε εκτός των άλλων και την Pirelli, καθώς θα είχε ένα έτος παραπάνω στη διάθεσή της για την εξέλιξη των επόμενων ελαστικών με διαστάσεις 18 ιντσών.

Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης θα συμμετέχουν εκτός από τους εκπροσώπους των ομάδων και τα αφεντικά της Formula 1, Τσέιζ Κάρεϊ και Ρος Μπρον, όπως επίσης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου FIA, Ζαν Τοντ. Μεταξύ των προτάσεων που θα συζητηθούν είναι και η μεταφορά κάποιων αγώνων του 2020 για τον Ιανουάριο του 2021 σε συνδυασμό με την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής σεζόν πιο αργά.

Χωρίς πυξίδα εφέτος η F1

Προς το παρόν πάντως, δεν έχουν κατασταλάξει οι υπεύθυνοι της Formula 1 στο πώς θα συνεχιστεί η εφετινή σεζόν. Κάθε Γκραν Πρι που ακυρώνεται δημιουργεί και μία μεγάλη τρύπα στα ταμεία των ομάδων, ενώ εκτιμάται ότι η αναμενόμενη οικονομική ύφεση θα επηρεάσει αρνητικά και το ύψος των εσόδων από τους χορηγούς. Επίσης οι μειωμένη παραγωγή και η περιορισμένη ζήτηση για καινούρια αυτοκίνητα παγκοσμίως αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στους προϋπολογισμούς των εργοστασιακών ομάδων της Formula 1, οι οποίοι ήταν πολύ χαλαροί μέχρι τώρα. Ωστόσο όταν περνά η μαμά – εταιρεία κρίση, αυτή θα μεταδοθεί αργά ή γρήγορα και στην ομάδα της που χρηματοδοτεί στη Formula 1.

Οι ομάδες τονίζουν ότι το αίτημα της αναβολής αφορά αποκλειστικά τη χρήση των νέων μονοθεσίων και όχι τους υπόλοιπους κανονισμούς σχετικά με τη διοργάνωση των αγώνων και τα οικονομικά τους. Ετσι θα μπορούσε να τεθεί ήδη από το 2021 σε εφαρμογή η χρονική σύμπτυξη των Γκραν Πρι, όπως επίσης και η θέσπιση ανώτατου ορίου στους προϋπολογισμούς τους.

Πηγή: Gazzetta.gr

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο