Στυλιανού: «Γράψαμε ιστορία και για την Κύπρο»!

Για την ιστορική επιτυχία του Κεραυνού που έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που θα παίξει στο BCL μίλησε ο καλαθοσφαιριστής της ομάδας Νίκος Στυλιανού στο gazzetta.gr. 

Αναλυτικά: 

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει πια πως ο Κεραυνός Στροβόλου έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που θα συμμετάσχει στο Basketball Champions League, εντούτοις η συγκεκριμένη επιτυχία εξελίχθηκε σε εθνική υπόθεση! Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη νίκη επί της Χρόνινγκεν που έστειλε τον Κεραυνό στους ομίλους του BCL, ο άλλοτε προπονητής της εθνικής Κύπρου, Παναγιώτης Γιανναράς ανέφερε σχετικά στα social media πως «το Κυπριακό Μπάσκετ ήταν εδώ, είναι εδώ και θα είναι εδώ τόσο σε σωματειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο»!

Πλέον η ομάδα του Χριστόφορου Λειβαδιώτη θα αντιμετωπίσει τις Νίμπουρκ, Ντιζόν και Τόφας στο Group B της διοργάνωσης της FIBA και ο Ελληνοκύπριος γκαρντ - φόργουορντ, Νίκος Στυλιανού μίλησε στο gazzetta.gr για τη σπουδαία πρόκριση. Γιος του βετεράνου παίκτη του Άρη των 80s, Κώστα Στυλιανού (1979-83), ο άσος του Κεραυνού Στροβόλου παραδέχθηκε πως η συγκεκριμένη επιτυχία είναι η μεγάλη ευκαιρία του κυπριακού μπάσκετ να βγει ξανά στο προσκήνιο και να λάβει την προσοχή που αξίζει.

Μετά από την πρόκριση του Κεραυνού, ο Κύπριος κόουτς της Λάρισας, Λίνος Γαβριήλ εξήγησε στα social media πως «κάθε 100 χρόνια έρχονται τέτοιου είδους αποτελέσματα από ομάδες... μικρών κρατών». Εν τέλει, με τι μπορεί να συγκριθεί αυτή η επιτυχία;
«Νομίζω πως είναι τεράστια υπόθεση, από τη στιγμή που για πρώτη φορά μια κυπριακή ομάδα προκρίνεται σε μια διοργάνωση top επιπέδου, εξαιρώντας φυσικά την EuroLeague που είναι ουσιαστικά μια κλειστή λίγκα. Μάλιστα η πρόκριση ήλθε σε μια περίοδο που έχουν μειωθεί οι ξένοι στο πρωτάθλημα Κύπρου! Πλέον έχουμε τρεις Αμερικανούς (Αντρέ Ουίλιαμσον, Μπράντον Ροζέλ, Αχμάντ Ρόρι), έναν Αυστραλό (Τζέσε Χαντ) που ήλθε μόνο για την Ευρώπη και τον Άντονι Κινγκ που έχει κυπριακό διαβατήριο τα τελευταία 10 χρόνια. Ενώ, λοιπόν μειώθηκε ο αριθμός των ξένων, μια ομάδα από την Κύπρο πέτυχε αυτή την υπέρβαση που δεν έχει ξαναγίνει. Ήταν μια ευκαιρία να δείξουμε ότι το κυπριακό μπάσκετ είναι εδώ! Ότι υπάρχει και μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα, μολονότι δεν υπάρχει ανάλογη απήχηση στο νησί. Γράψαμε ιστορία και για την Κύπρο». 

Πως προσεγγίσατε τον ημιτελικό με τον Ηρακλή;
«Γνωρίζαμε καλά ότι ήμασταν το αουτσάιντερ, δεν ήταν κάτι κρυφό. Το λέγαμε μεταξύ μας, όλοι το παραδέχονταν. Ακόμα και ο Ηρακλής ενδεχομένως να μπήκε πιο χαλαρός στο παιχνίδι. Ίσως, μάλιστα να είχαν στο μυαλό τους ότι ήλθαν στην Κύπρο για πέντε μέρες, όχι για τρεις! Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είχαμε προετοιμαστεί πολύ καλά για το παιχνίδι αφού όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε στο μυαλό μας αυτόν τον ημιτελικό και δουλέψαμε με στόχο να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί. Όταν, λοιπόν άρχισε ο αγώνας και είδαμε ότι είμαστε κοντά στο σκορ, καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει τεράστια διαφορά και πιστέψαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε! Τα καταφέραμε και τότε συνειδητοποιήσαμε ότι τώρα είναι η ευκαιρία μας, ότι ίσως δεν μας δοθεί ξανά αυτή η δυνατότητα στο μέλλον, επομένως πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά! Όλες οι συγκυρίες ήταν με το μέρος μας ώστε να παλέψουμε για την πρόκριση. Στον τελικό με την Χρόνιγκεν υπήρχε περισσότερο άγχος. Για την ακρίβεια, μια μεγάλη ανυπομονησία για την πρόκριση που τελικά ήλθε»! 

Έκανες λόγο για μια ευκαιρία. Πιστεύεις ότι η πρόκριση του Κεραυνού είναι η μεγάλη ευκαιρία και για το κυπριακό μπάσκετ; 
«Σίγουρα είναι μια ευκαιρία ώστε να προβληθεί περισσότερο μπάσκετ, να φέρει περισσότερους ανθρώπους και χορηγούς κοντά στο άθλημα, να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω. Μια επιτυχία που μπορεί να... ξυπνήσει τον κόσμο ώστε να ασχοληθεί παραπάνω». 

Πως εξηγείς το γεγονός ότι ο Κύπριος φίλαθλος δεν έχει το μπάσκετ στην κουλτούρα του; Ότι δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το άθλημα;
«Θυμάμαι πως πριν από περίπου 30 χρόνια, την περίοδο δηλαδή που ο πατέρας μου επέστρεψε στην Κύπρο, το μπάσκετ ήταν το νούμερο 1 σπορ στο νησί. Τα γήπεδα ήταν γεμάτα, γινόταν χαμός! Ό,τι συνέβη στην Ελλάδα μετά από το Ευρωμπάσκετ του '87, το ίδιο έγινε κι εδώ. Έχω κρατήσει εικόνες στο μυαλό μου με τον κόσμο να μην χωράει στα κλειστά, να κρέμεται στα κάγκελα για να δει έναν αγώνα μπάσκετ! Μετά το 2000 κι όταν αυξήθηκε ο αριθμός των ξένων παικτών, άρχισε η πτώση. Ειδικά από τη στιγμή που οι κυπριακές ομάδες είχαν το ελεύθερο να υπογράψουν όσους ξένουν ήθελαν! Μπορούσαν, για παράδειγμα να έχουν 10-11 ξένους στο ρόστερ, δίχως περιορισμούς! Αυτό, ακριβώς σταμάτησε τον Κύπριο από το να ασχολείται με το μπάσκετ. Τα παιδιά στις ακαδημίες δεν είχαν πια κίνητρο. Τελείωναν από τα Παιδικά και τα Εφηβικά, γνωρίζοντας πως έτσι κι αλλιώς δεν είχαν θέση στις κυπριακές ομάδες, επομένως έπαψαν να ενδιαφέρονται. Ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί».  

Την ίδια μέρα, πάντως που ο Κεραυνός προκρίθηκε στους ομίλους του BCL, ένας άλλος Κύπριος, ο Ανδρέας Χριστοδούλου πανηγύριζε την κατάκτηση του Super Cup με τον Προμηθέα...
«Ο Ανδρέας είναι φιλαράκι, είμαι χαρούμενος που πάει καλά, μακάρι να πάρει κι άλλους τίτλους στο μέλλον».

Ο μεγάλος στόχος της πρόκρισης επετεύχθη για τον Κεραυνό Στροβόλου. Πλέον, ποιο είναι το ζητούμενο στη φάση των ομίλων του Basketball Champions League;
«Για εμάς είναι ήδη μεγάλη επιτυχία ότι θα συμμετάσχουμε στους ομίλους. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους και να προβάλουμε την ομάδα μας και το κυπριακό μπάσκετ. Δεν θέλουμε να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη! Ό,τι συνέβη για παράδειγμα στον ημιτελικό με τον Ηρακλή, όπου είχαμε προετοιμαστεί καλά και τα δώσαμε όλα. Δεν θα παίξουμε στο BCL απλώς για να πούμε ότι... παίζουμε! Θα παλέψουμε σε όλους τους αγώνες και ό,τι γίνει».

Πως αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι θα παίξετε, μεταξύ άλλων με την τουρκική Τόφας στο πιο... ιδιαίτερο ματς του ομίλου;
«Σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, βάζοντας στην εξίσωση κι όλα αυτά που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Αν τελικά υπάρχει κόσμος στο γήπεδο, σίγουρα περιμένουμε εχθρικό κλίμα σαν κυπριακή ομάδα όμως δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Εμείς σαν αθλητές θα κάνουμε τη δουλειά μας».

Σε προσωπικό επίπεδο, μετά από τη Λιθουανία (Τζουκία) και την Basket League (Κύμη), επέστρεψες στην Κύπρο για λογαριασμό του Κεραυνού... Αυτή η πρόκριση ήταν η κορύφωση αυτής της διαδρομής;
«Ήταν σίγουρα μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη στιγμή στην καριέρα μου. Κάτι πραγματικά μεγάλο και σπουδαίο, όχι μόνο για μένα ή τον Κεραυνό Στροβόλου αλλά για το κυπριακό μπάσκετ στο σύνολό του! Είναι δεδομένο ότι δεν σταματώ να έχω βλέψεις και στόχους για το καλύτερο, πάντα προσπαθώ να είμαι στην καλύτερη κατάσταση ώστε να συνεχίζω να παίζω όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν πετυχαίνεις έναν μεγάλο στόχο, πάντα πρέπει να βάζεις τον επόμενο».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο