Η ΚΟΚ απαντά στον Κεραυνό

Σε σχέση με την χθεσινή (16.4) ανακοίνωση του σωματείου ΚΕΡΑΥΝΟΣ Στροβόλου, η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης επιθυμεί να τοποθετηθεί ως ακολούθως:

Ο αγώνας ΑΠΟΕΛ – ΚΕΡΑΥΝΟΣ (3ος αγώνας ημιτελικής φάσης), πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 19.00. Η έκθεση του διαιτητή με την αναφορά του γεγονότος, απεστάλη στα γραφεία της ΚΟΚ την Δευτέρα 8 Απριλίου που άνοιξαν τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Ο επόμενος αγώνας ήταν προγραμματισμένος την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 9 Απριλίου.

Η ΚΟΚ απέστειλε την καταγγελία του διαιτητή ως προνοείται, στον Πειθαρχικό εισαγγελέα της Ομοσπονδίας, προς προετοιμασία κατηγορητηρίου και αποστολή της υπόθεσης στον Αθλητικό Δικαστή.

Το γιατί η εκδίκαση της υπόθεσης δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί την αμέσως επόμενη ημέρα, ως φυσικά επιθυμούσε ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ για να τιμωρηθεί ο καλαθοσφαιριστής της αντιπάλου ομάδας, στάλθηκε με επίσημη επιστολή από την ΚΟΚ προς τα 2 σωματεία και επεξηγήθηκε λεπτομερώς. Ουσιαστικά ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ζητούσε όπως ετοιμαστεί την ίδια ημέρα το κατηγορητήριο, να αποσταλεί στο σωματείο ΑΠΟΕΛ δίνοντας του μόνο 24 ώρες για ετοιμασία απολογίας, και να εκδικαστεί η υπόθεση λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη του 4ου αγώνα της σειράς που ήταν προγραμματισμένο την επόμενη ημέρα. 

Πέρα από το λειτουργικό σημείο αδυναμίας εξέτασης της υπόθεσης από τον Αθλητικό Δικαστή την αμέσως επόμενη ημέρα, περαιτέρω να σημειωθούν τα ακόλουθα νομικά σημεία που το καθιστούσαν αδύνατο και για το οποίο έχει ενημερωθεί γραπτώς ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ:

1.      Οι πειθαρχικοί κανονισμοί της ΚΟΚ αναφέρουν ότι οι υποθέσεις εξετάζονται το συντομότερο δυνατό, και όχι μετά την παρέλευση 15 ημερών

2.      Δίνεται το δικαίωμα στα σωματεία να εφεσιβάλουν την πρωτόδικη απόφαση του αθλητικού δικαστή εντός 72 ωρών

3.      Δίνεται το δικαίωμα στα σωματεία να ζητήσουν εντός 24 ωρών αναστολή της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή, είτε υποβάλουν είτε δεν υποβάλουν έφεση

Πρακτικά δηλαδή, εάν η υπόθεση εξεταζόταν 2 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, ως επιθυμούσε ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ, θα έδινε στο υπό κατηγορία σωματείο λιγότερο από 24 ώρες για να ετοιμάσει την απολογία του και παράλληλα, θα του στερούσε το δικαίωμα για εφαρμογή των προνοιών των Πειθαρχικών κανονισμών. Το σωματείο ΚΕΡΑΥΝΟΣ θεωρεί αυτό ως αδικία, ενώ αν γινόταν αυτό η πραγματικότητα θα ήταν ακριβώς η αντίθετη.

Μετά από τον ορισμό ημερομηνίας εκδίκασης της υπόθεσης την Τετάρτη 10 Απριλίου, ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ με νέο αίτημα του, ζήτησε όπως αναβληθεί ο προγραμματισμένος ημιτελικός αγώνας της Τρίτης 9 Απριλίου, ώστε να εξεταστεί πρώτα η υπόθεση από τον Αθλητικό Δικαστή και μετά να πραγματοποιηθεί ο αγώνας. Το αίτημα εξετάστηκε από την Επιτροπή πρωταθλημάτων και απορρίφθηκε, για τους λόγους που αναφέρονται σε επιστολή που στάλθηκε στα Σωματεία από την ίδια την Επιτροπή Πρωταθλημάτων, καθώς κάτι τέτοιο δεν προνοείται στους κανονισμούς.

Η γενική και αόριστη αναφορά της ανακοίνωσης του ΚΕΡΑΥΝΟΥ, ότι τα τελευταία 35 χρόνια οι πειθαρχικές υποθέσεις εξετάζονται πάντα πριν από τον επόμενο αγώνα δεν ευσταθούν, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που αγώνες πραγματοποιούνται ημέρα Παρασκευή και μετά την Τρίτη, και επομένως δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να εξεταστούν υποθέσεις από τον Αθλητικό Δικαστή πριν τον αγώνα και το ίδιο θα ισχύσει και για το μέλλον. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι οι αγώνες του Final Four κυπέλλου, που σε περίπτωση καταγγελίας σωματείου ή/και καλαθοσφαιριστή του στα ημιτελικά της Παρασκευής, δεν μπορεί να εξεταστεί πριν τον τελικό της Κυριακής.

Τέλος, όσο αφορά την αναφορά της ανακοίνωσης για διαπλοκές στα παρασκήνια, η οποία συνιστά πολύ σοβαρή καταγγελία και καθ' ότι με αυτήν θίγεται το κύρος, η ακεραιότητα και η αμεροληψία των τριών ανεξάρτητων θεσμών της Ομοσπονδίας, δηλαδή των Πειθαρχικών Εισαγγελέων, του Αθλητικού Δικαστή και της Επιτροπής Πρωταθλημάτων, το σωματείο ΚΕΡΑΥΝΟΣ καλείται να παρουσιάσει στην Ομοσπονδία ή και στα αρμόδια όργανα της τα οποιαδήποτε στοιχεία κατέχει περί αυτού.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο