Μίντιλαντ: Η φάμπρικα δεν σταματά

Σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού. Αμέσως στράφηκε στην προπονητική ακολουθώντας τα σχετικά μαθήματα της UEFA. Δεν τον γέμιζαν. Ξεκίνησε μάλιστα στα επιτελεία των φυτωριακών ομάδων της (αγαπημένης του) Μίντιλαντ, όμως το 2012, ο Ράσμους Άνκερσεν στράφηκε σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.

Για έξι μήνες ταξίδεψε όλον τον κόσμο. Απορίες αρκετές, τα ευρήματα τα κατέγραψε στην πρώτη του συγγραφική προσπάθεια, στην οποία επιδίωκε να δώσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: πως η Τζαμάικα παράγει τους ταχύτερους σπρίντερ του πλανήτη, πως οι καλύτεροι μαραθωνοδρόμοι της υφηλίου προέρχονται από το ίδιο χωριό της Αιθιοπίας, πως ένας τενιστικός σύλλογος στη Μόσχα δημιούργησε και λάνσαρε περισσότερους τενίστες ελίτ την τελευταία δεκαετία απ’ όσους ολόκληρες οι ΗΠΑ, ποιο είναι το μυστικό της μαζικής παραγωγής ποδοσφαιρικών σούπερ σταρ στην Βραζιλία.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε με τίτλο The Goldmine Effect, σε ελεύθερη δηλαδή απόδοση στα ελληνικά: Το αποτέλεσμα (η επίδραση) του χρυσωρυχείου. Αποτέλεσε το πρώτο δείγμα της εν γένει προσέγγισης του Άνκερσεν, ο οποίος συνέχισε μεν τη συγγραφική του δραστηριότητα, αλλά έτσι βρήκε και τον δρόμο του στην football business. Το 2014 διορίστηκε πρόεδρος του Δ.Σ. στη Μίντιλαντ, ξεκινώντας εκεί να συνταιριάζει τη φιλοσοφία του στο ποδοσφαιρικό επιχειρείν, επηρεασμένος – ποτέ δεν το έκρυψε – από τη λογική του (περίφημου) Moneyball που είχε πρωτοεφαρμοστεί πριν κάποια χρόνια στο αμερικάνικο επαγγελματικό baseball.

Αμέσως, προκάλεσε το ενδιαφέρον του (απόλυτα επιτυχημένου και κυρίως κερδισμένου) επαγγελματία τζογαδόρου, Μάθιου Μπένχαμ, ο οποίος έχοντας δημιουργήσει περιουσία από την εν λόγω ενασχόληση, αγόρασε το 2012 την Μπρέντφορντ. Στηρίχθηκε στο ίδιο αλγοριθμικό σύστημα και στατιστικά μοντέλα με τα οποία έκανε όλες του τις στοιχηματικές του επιλογές, προφανώς μετατρέποντάς τα σε ποδοσφαιρικούς όρους και παίρνοντας βάσει αυτών όλες τις αποφάσεις του και ειδικότερα σε όσες αφορούσαν το recruitment.

Στο πρόσωπο λοιπόν του stat junkie Άνκερσεν βρήκε το alter ego του. Από το 2015 ουσιαστικά συνεργάζονται με τον Δανό ν’ αναλαμβάνει πόστο τεχνικού διευθυντή στην Μπρέντφορντ, χωρίς όμως η συνεργασία τους να είναι μόνο προσωπική. Επεκτάθηκε και σε επίπεδο συλλόγων με τη Μίντιλαντ (στην οποία και παρέμεινε ως πρόεδρος ο Ανκερσεν) πρακτικά να λειτουργεί ως πρώτο… δοκιμαστήριο της (κοινής) φιλοσοφίας και προσέγγισης και, ενίοτε, ως feeder club της Μπρέντφορντ.

Αγωνιστικό αποτέλεσμα της συνεργασίας, απόλυτα και αμοιβαία επιτυχημένο. Οι λύκοι σε αυτό το διάστημα μετατράπηκαν σε πρωταγωνιστές της εγχώριας ποδοσφαιρικής σκηνής κατακτώντας 3 πρωταθλήματα Δανίας και 1 Κύπελλο (οι μόνοι τίτλοι της ιστορίας τους), ενώ η Μπρέντφορντ κατάφερε πέρυσι να φτάσει στην Premier League.

Επιτυχίες που παράλληλα λειτούργησαν και ως σκαλοπάτι για τον ίδιο τον Ανκερσεν, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε πως στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει από τις «μέλισσες», αναλαμβάνοντας ανάλογο ρόλο στη Σαουθάμπτον, στην πρόσφατη αλλαγή ιδιοκτησίας της οποίας ήταν ο ενορχηστρωτής.

1500% κερδοφορία

Η παρακαταθήκη του όμως στη Μίντιλαντ – στην οποία επίσης θα παραμείνει σε ρόλο συμβούλου, αρχικά τουλάχιστον, ως το καλοκαίρι – όχι πλέον ορατή, αλλά κυρίαρχη πέραν του αγωνιστικού και σε οικονομικό, ανταποδοτικό όφελος. Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η πώληση του Σουηδού αμυντικού χαφ Γενς Καγιούστε στη Ρεμς έναντι ποσού ρεκόρ τόσο δαπάνης για τη γαλλική ομάδα 10 εκατ. ευρώ όσο και είσπραξης από την δανέζικη και που ισοφάρισε και την καλοκαιρινή από τη μετακόμιση του Νιγηριανού χαφ, Φρανκ Ονιέκα στην Μπρέντφορντ.

Συγκεντρωτικά λοιπόν, από το καλοκαίρι το 2016 και μετά, οπότε το μοντέλο Άνκερσεν άρχισε να αποδίδει καρπούς, με την πώληση (τότε ρεκόρ) του Δανού διεθνή εξτρέμ Πιόνε Σίστο στη Θέλτα έναντι 6 εκατ. ευρώ και την ακόλουθη του Τσέχου διεθνή επιθετικού Βάτσλαβ Κάντλετς στην Σπάρτα Πράγας έναντι 2,7 εκατ. ευρώ, η Μίντιλαντ έχει εισπράξει από (τις επικερδέστερες) 15 πωλήσεις που έκανε σε αυτό το διάστημα, 82,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα επιπλέον που θα εισπράξουν οι «λύκοι» βάσει ων δικαιωμάτων που έχουν διατηρήσει σε ενδεχόμενες μεταπωλήσεις των ποδοσφαιριστών.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικό και αξιοσημείωτο της επιτυχημένης φάμπρικας που έχει στηθεί στο Χέρνινγκ; Πως όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές συνολικά κόστισαν (ως προς την αγορά τους) στη Μίντιλαντ 6,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε μια πενταετία, προκάλεσε κερδοφορία 1500% από αυτούς, υπερκαλύπτοντας μόνο από αυτές τις συγκεκριμένες πωλήσεις σημαντικό (ενίοτε καθολικό) μέρος του ετήσιου μπάτζετ της.

Παράλληλα όμως και αγωνιστικά μπορεί και διατηρεί το απόλυτα ανταγωνιστικό – εντός των συνόρων τουλάχιστον – επίπεδο της (προπορεύεται άλλωστε και στη φετινή Super Ligaen) και συνεχώς αλλάζοντας αντίστοιχο και διεθνώς, πρώτιστα με την περυσινή της συμμετοχή στους ομίλους του Champions League και με τη φετινή της σε αυτούς του Europa League, απ’ όπου και ως τρίτη συνεχίζει στο Conference League, αντιμετωπίζοντας σε 1,5 μήνα τον ΠΑΟΚ.

Το μοντέλο της Μίντιλαντ σε νούμερα και deals

ΦΡΑΝΚ ΟΝΙΕΚΑ

Θέση: Μέσος

Κόστος Αγοράς: 0

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Μπρέντφορντ

Ποσό είσπραξης: 10 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2021

ΓΕΝΣ ΚΑΓΙΟΥΣΤΕ

Θέση: Αμυντικός χαφ

Κόστος Αγοράς: 170 χιλιάδες ευρώ

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Ρεμς

Ποσό είσπραξης: 10 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Ιανουάριος 2022

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΕΡΛΟΤ

Θέση: Φορ

Κόστος Αγοράς: 450 χιλιάδες ευρώ

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Κρίσταλ Πάλας

Ποσό είσπραξης: 9 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Ιανουάριος 2018

ΜΠΟΥΜΠΑΚΑΡ ΣΑΝΕ

Θέση: Στόπερ

Κόστος Αγοράς: 200 χιλιάδες ευρώ

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Άντερλεχτ

Ποσό είσπραξης: 8 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2018

ΑΝΤΕΡΣ ΝΤΡΕΓΙΕΡ

Θέση: Εξτρέμ

Κόστος Αγοράς: Ένα εκατομμύριο ευρώ

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Ρουμπίν Καζάν

Ποσό είσπραξης: 7 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2021

ΠΟΛ ΟΝΟΥΑΤΣΟΥ

Θέση: Φορ

Κόστος Αγοράς: 0

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Γκενκ

Ποσό είσπραξης: 6 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2019

ΠΙΟΝΕ ΣΙΣΤΟ

Θέση: Εξτρέμ

Κόστος Αγοράς: 0

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Θέλτα

Ποσό είσπραξης: 6 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2016

ΡΑΣΜΟΥΣ ΚΡΙΣΤΕΝΣΕΝ

Θέση: Δεξιός μπακ

Κόστος Αγοράς: 0

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Άγιαξ

Ποσό είσπραξης: 5,5 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Ιανουάριος 2018

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΝΤΡΕΞΛΕΡ

Θέση: Εξτρέμ

Κόστος Αγοράς: 2,5 εκατομμύρια ευρώ

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Κολωνία

Ποσό είσπραξης: 4,5 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2018

ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΟΟΥΛΣΕΝ

Θέση: Αριστερός μπακ

Κόστος Αγοράς: 0

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Γκλάντμπαχ

Ποσό είσπραξης: 4,5 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2018

ΜΙΚΕΛ ΝΤΟΥΕΛΟΥΝΤ

Θέση: Επιθετικός

Κόστος Αγοράς: 0

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Ντιναμό Κιέβου

Ποσό είσπραξης: 4 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2018

ΒΑΤΣΛΑΒ ΚΑΝΤΛΕΤΣ

Θέση: Επιθετικός

Κόστος Αγοράς: 2,1 εκατομμύρια ευρώ

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Σπάρτα Πράγας

Ποσό είσπραξης: 2,7 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2016

ΜΙΚΑΕΛ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Θέση: Μέσος

Κόστος Αγοράς: 0

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Άαρχους

Ποσό είσπραξης: 2 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2021

ΦΙΛΙΠ ΝΟΒΑΚ

Θέση: Αριστερός μπακ

Κόστος Αγοράς: 140 χιλιάδες ευρώ

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Τραμπζονσπόρ

Ποσό είσπραξης: 1,9 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Ιανουάριος 2018

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΒΙΚΧΑΪΜ

Θέση: Εξτρέμ

Κόστος Αγοράς: 500 χιλιάδες ευρώ

Ομάδα που παραχωρήθηκε: Αλ Φατέχ

Ποσό είσπραξης: 1,35 εκατομμύρια ευρώ

Χρόνος: Καλοκαίρι 2019

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο