Πώς καπαρώνει θέση στους ομίλους και ο κυπελλούχος!

Η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης έφραξε το ένα από τα δύο μονοπάτια, μέσω των οποίων ο κυπελλούχος Κύπρου θα είχε εξασφαλισμένη συμμετοχή τουλάχιστον στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ -ακριβώς όπως ο πρωταθλητής.

Ο γερμανικός σύλλογος δεν είχε κερδίσει ευρωπαϊκή εισιτήριο μέσω Μπούντεσλιγκα, συνεπώς η παρουσία του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (ως κατόχου του Γιουρόπα Λιγκ) δεν προκαλεί οποιαδήποτε ανακατάταξη στην access list της UEFA για τις τρεις διοργανώσεις της.

Αυτή η ανακατάταξη, το περίφημο rebalance, ωστόσο, μπορεί να προκύψει -προς όφελος του κυπελλούχου Κύπρου- με ακόμη έναν τρόπο. Αν ο κάτοχος του Κόνφερενς Λιγκ, του οποίου ο τελικός θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη (25/5), έχει εξασφαλισμένη θέση μέσω του πρωταθλήματός του στο προσεχές Γιουρόπα Λιγκ.

Αυτό ισχύει για την ώρα για τη μία φιναλίστ. Η Φέγενοορντ έχει τερματίσει τρίτη στο ολλανδικό πρωτάθλημα, επειδή όμως η κυπελλούχος Αϊντχόφεν κατετάγη δεύτερη και θα συμμετάσχει στα προκριματικά των μη πρωταθλητών στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο σύλλογος του Ρότερνταμ παίρνει το εισιτήριο του κυπελλούχου και μια θέση στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Αν η Φέγενοορντ κατακτήσει το Κόνφερενς Λιγκ, αυτή η θέση στα πλέι οφ θα μείνει κενή και θα καταληφθεί από την κυπελλούχου Κύπρου, η οποία είναι η πρώτη χώρα που επηρεάζεται σε αυτό το rebalance.

Η άλλη φιναλίστ, Ρόμα, είναι αυτή τη στιγμή έκτη στη Σέριε Α, στο +1 από Φιορεντίνα και Αταλάντα. Φιλοξενείται την Παρασκευή (20/5) από την Τορίνο και με νίκη «κλειδώνει» παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αφού η κυπελλούχος Ιταλίας Ίντερ θα παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε περίπτωση κατάκτησης του Κόνφερενς Λιγκ από τους «τζαλορόσι» μία θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα αδειάσει, θα καλυφθεί από την κυπελλούχο Ολλανδίας (Φέγενοορντ), της οποίας τη θέση στα πλέι οφ θα πάρει ο κυπελλούχος Κύπρου.

Εν ολίγοις, με νίκη της Ρόμα επί της Τορίνο «κλειδώνουν» ήδη από την Παρασκευή ο κερδισμένος γύρος και η καπαρωμένη θέση στους ομίλους (τουλάχιστον του Κόνφερενς Λιγκ) για τον νικητή του τελικού Ομόνοια-Εθνικός την ερχόμενη Τετάρτη.

Αν η Ρόμα δεν νικήσει την Τορίνο, τότε θα πρέπει να μη νικήσει ούτε η Φιορεντίνα τη Γιουβέντους ούτε η Αταλάντα την Έμπολι.

Αν η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο τερματίσει εκτός πρώτης εξάδας στην Ιταλία, τότε ο κυπελλούχος Κύπρου θα εναποθέσει όλες τις ελπίδες του σε κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ από τη Φέγενοορντ και θα είναι υποχρεωμένος να περιμένει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, για να μάθει την ευρωπαϊκή αφετηρία του για τη σεζόν 2022/23.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο