Στο 40ο Σεμινάριο της EOC στη Βιέννη αντιπροσωπεία της ΚΟΕ

Στο 40ο Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 Μαΐου 2019 στη Βιέννη της Αυστρίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι των 50 Ολυμπιακών επιτροπών της ηπείρου μας, ανάμεσα τους και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο κ. Ντίνο Μιχαηλίδη και τον γενικό γραμματέα Στρατηγό Χαράλαμπο Λόττα.

Στην ετήσια σύναξη των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, έγινε αναφορά σε όλους τους επερχόμενους Αγώνες μέχρι το 2024, με έμφαση να δίνεται στους επικείμενους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ (21-30 Ιουνίου). Πραγματοποιήθηκε η τελετή ανάδειξης του κορυφαίου νέου αθλητή που έλαβε το 4ο χειμερινό βραβείο Piotr Nurowski. Παρουσιάστηκε ο νέος κώδικας αντί-ντόπινγκ, έγινε αναφορά στις δυνατότητες των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών να διεκδικήσουν στήριξη από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κάτι που ήδη αξιοποιεί η ΚΟΕ, η οποία συμμετέχει ως μέλος στο EOC EU Office), ενώ συζητήθηκε το άρθρο 40 της IOC και η δυνατότητα των αθλητών να αξιοποιούν εμπορικά το όνομά τους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην ανάλυση των προσεχών διοργανώσεων, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Μινσκ και τη διαδικασία προκρίσεων, με τον διευθυντή των Αγώνων να αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Κύπρο ως τη χώρα με τις περισσότερες προκρίσεις, αναλογικά με το μέγεθός της. Συγκεκριμένα, 40 αθλητές σε 9 αθλήματα θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη διοργάνωση στη Λευκορωσία μεταξύ 21-30 Ιουνίου 2019. Πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει την άνοδο του κυπριακού αθλητισμού.

Στο περιθώριο του διημέρου έγινε και η παρουσίαση τεχνικών θεμάτων, μέσα από έξι πάνελ, με βασικό σκοπό το συντονισμό του μοντέλου λειτουργίας όλων των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της ηπείρου μας. Το πρώτο πάνελ ασχολήθηκε με το Ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού και πως αυτό στηρίζει τα Ολυμπιακά σπορ. Τονίστηκε η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του μοντέλου λειτουργίας των Επιτροπών, με σκοπό να υπερασπίζονται τα Ολυμπιακά αθλήματα. Σε παρέμβαση του, ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι είναι απαραίτητο ο όποιος εκσυγχρονισμός να βασίζεται στις αρχές και αξίες του Ολυμπισμού, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών, κάτι που θα ενισχύσει την προσπάθεια διάδοσης των Ολυμπιακών Αξιών.

Το 2ο πάνελ ασχολήθηκε με το ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού και τη σημασία που έχει για την κοινωνική ενσωμάτωση, με αναφορά στη διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού στην κοινωνία. Στο 3ο πάνελ αναλύθηκε το μέλλον της προσπάθειας για ισότητα των φύλων, με το συμπέρασμα να βγαίνει πως παρατηρήθηκε πρόοδος, αλλά χρειάζεται ακόμη αρκετός δρόμος. Στο 4ο πάνελ συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίων οι οποίοι αναφέρθηκαν στη χρήση της τεχνολογίας και της επιστήμης στην υψηλή επίδοση των αθλητών. Το 5ο πάνελ ασχολήθηκε με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, με το συμπέρασμα να βγαίνει πως ο αθλητισμός σήμερα βασίζεται στην εμπορευματοποίηση αλλά πάντοτε εντός λογικών πλαισίων. Τέλος, το 6ο πάνελ ανέλυσε τα urban sport (αστικά αθλήματα), δηλαδή τα σπορ που φιλοξενούνται εκτός σταδίων, στις πόλεις, όπως το 3χ3 μπάσκετ, το snow volleyball, ο μαραθώνιος κτλ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι του αθλητισμού, το οποίο έχει επίδραση και στις νεανικές ηλικίες.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο