Όταν δεν δουλεύει κάτι φτιάχνεται ή αλλάζεται σωστά;

Η Ανόρθωση μετά από μερικά θετικά αποτελέσματα (πρόκριση επί του Ολυμπιακού στο κύπελλο και νίκη επί της Νέας Σαλαμίνας), γνώρισε και πάλι την ήττα, αυτή την φορά από την ΑΕΚ.

Διαβάζοντας κανείς τα σχόλια των φίλων της Ανόρθωσης, θα αντιληφθούν ότι τα περισσότερα «πυρά» πηγαίνουν πρώτα στον προπονητή της ομάδας, Οκκά και μετά στους ποδοσφαιριστές.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ευθύνες πάντα είναι μοιρασμένες σε μια ήττα, παρ’ όλα αυτά σίγουρα ο Κύπριος τεχνικός θα μπορούσε να κάνει αρκετά πράγματα διαφορετικά.

Κατ’ αρχάς, μια από τις αποφάσεις του για τις οποίες κρίνεται είναι ο σχηματισμός του. Το 3-5-2. Το γεγονός ότι η Ανόρθωση δεν δημιούργησε φάση ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο (ούτε καν προϋπόθεση) ενώ δέχτηκε αρκετές, τόνισε αρκετά στον Οκκά για να προβεί σε μερικές αλλαγές.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ ενώ ακόμη και στον τραυματισμό του Μλάντοβιτς ο Κύπριος τεχνικός επέλεξε αντί να γυρίσει το σύστημα με τετράδα στην άμύνα, να τοποθετήσει τον Αρτυματά στο κέντρο της άμυνας, με τα αποτελέσματα… γνωστά και εμφανή.

Η επιλογή του δε να χρησιμοποιήσει τον ανέτοιμο Κριχόβιακ σε ένα παιχνίδι που θα χρειαζόταν τρεξίματα αντί του Στέφανου Χαραλάμπους που προερχόταν από μια πολύ καλή εμφάνιση με τη Νέα Σαλαμίνα, δεν του βγήκε σε καμία περίπτωση. Ίσως η λογική του να ήταν πως αποτελεί ένα παιχνίδι που θα παίξουν ρόλο οι προσωπικότητες, με τον Πολωνό μέσο να μην τον δικαιώνει σε κανένα σημείο ωστόσο γι’ αυτή του την επιλογή.

Η επιμονή του Οκκά σε ένα σύστημα που δεν ταιριάζει απέναντι σε κάθε αντίπαλο, αποτέλεσε και ένα από τους βασικότερους λόγους που ήρθε η ήττα με την ΑΕΚ, όπως επίσης και η διαχείριση του κατά την διάρκεια του αγώνα.

Κάθε προπονητής μπορεί να έχει συγκεκριμένες σκέψεις πριν τον αγώνα και να μην του βγουν όταν θα ξεκινήσει το ματς και αυτό είναι ως ένα βαθμό αποδεκτό. Το θέμα είναι να έχει το θάρρος και την νηφαλιότητα να αλλάξει πράγματα κατά την διάρκεια μιας αναμέτρησης. 

Με βάση την εικόνα αλλά και το αποτέλεσμα (το σκορ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο), ο Οκκάς δεν πέτυχε σε τίποτα από τα δύο σε σύγκριση πάντα και με τον συνάδελφο του στην ΑΕΚ.

Ίσως να είναι μια καλή ιδέα λοιπόν να δει ξανά το συγκεκριμένο σύστημα και το κατά πόσο ταιριάζει ή όχι σε κάθε παιχνίδι. Όταν κάτι δεν λειτουργεί άλλωστε, είτε το αλλάζουμε είτε το φτιάχνουμε. Δεν το αφήνουμε το ίδιο!

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο