Μετά από τέσσερις διαδοχικές ήττες ο Απόλλωνας επέστρεψε χθες στις επιτυχίες επικρατώντας 2-0 του Εθνικού Άχνας, στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για τα προημιτελικά του κυπέλλου, ωστόσο από τη χθεσινή αναμέτρηση στο «Τσίρειο» θέμα συζήτησης έγινε η φάση του 79ου λεπτού, όταν ο Κονέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Δημητρίου.
Κατόπιν υπόδειξης του βοηθού του Μάριου Δημητριάδη ο Κωνσταντίνος Φελλάς ακύρωσε το τέρμα, ακολούθως άλλαξε απόφαση καταλογίζοντας το γκολ και στη συνέχεια επέστρεψε στην αρχική του ετυμηγορία ακυρώνοντάς το ξανά.
Έστω κι αν η διαδικασία δεν ήταν η πρέπουσα, η ουσία είναι πως ο διαιτητής έλαβε τη σωστή απόφαση βάσει όσων αναφέρονται στον κανονισμό του οφσάιντ. Και ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος και σαφής, ακόμη και ως προς το κομμάτι της «πρόθεσης» που ώθησε σχεδόν άπαντες να μιλήσουν και να γράψουν για λανθασμένη απόφαση.
Ο κανονισμός αναφέρει ότι ποδοσφαιριστής σε θέση οφσάιντ (σ.σ. ο Κονέ) δεν θεωρείται ότι έχει κερδίσει πλεονέκτημα, όταν πάρει την μπάλα από αντίπαλο, ο οποίος με πρόθεση παίζει την μπάλα. Σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή, δεν υπάρχει οφσάιντ. Ποια είναι η εξαίρεση; Το με εκ προθέσεως σώσιμο από τον αντίπαλο. Όταν δηλαδή ο αντίπαλος κάνει άμυνα.
Και το ακριβώς σημαίνει «σώσιμο»; Ο κανονισμός αναφέρει με πάσα λεπτομέρεια: Ένα «σώσιµο» είναι όταν ποδοσφαιριστής σταµατά, ή προσπαθεί να σταµατήσει, την µπάλα, η οποία κατευθύνεται µέσα ή πολύ κοντά στο τέρµα της οµάδας του, µε οποιοδήποτε µέρος του σώµατος εκτός από τα χέρια (εκτός κι αν είναι ο τερµατοφύλακας που βρίσκεται µέσα στη δική του περιοχή πέναλτι).
Ό,τι ακριβώς έκανε δηλαδή χθες ο Γιούστε, ο οποίος επιχείρησε με κεφαλιά να σταματήσει την μπάλα, η οποία πήγαινε μέσα ή πολύ κοντά στην εστία της ομάδας του. Βάσει κανονισμού συνεπώς ο Ισπανός έκανε εκ προθέσεως σώσιμο. Και σε αυτήν την περίπτωση ο παίκτης που ήταν σε θέση οφσάιντ, ο Κονέ, αποκόμισε πλεονέκτημα, συνεπώς έπρεπε να καταλογιστεί η παράβαση και το τέρμα να ακυρωθεί.