Ο Μίνο Ραϊόλα πέθανε δύο φορές. Άλλωστε το τέλος του, όπως και η ζωή του, δεν θα μπορούσε να είναι συνηθισμένο. Όταν διαδόθηκε η είδηση του αληθινού θανάτου του, ο κόσμος του ποδοσφαίρου αφού πρώτα επιφυλακτικά διασταύρωσε την πληροφορία, ύστερα διερωτήθηκε: και τώρα τι; Ένας από τους πιο σημαντικούς και σημαίνοντες μάνατζερ της σύγχρονης εποχής του αθλήματος δεν υπάρχει πια, αφήνοντας ένα πραγματικό κενό εξουσίας.
Αναπόφευκτα, σε εκείνο το σημείο, προέκυψαν μερικά αρκετά περίπλοκα ερωτήματα: ποιος και πώς θα αντικαταστήσει τον Ραϊόλα; Τι θα γίνει με το πρακτορείο του «One», που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, και το οποίο διαχειρίζεται ποδοσφαιριστές όπως οι Πολ Πογκμπά, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, Έρλινγκ Χάαλαντ, Μάρκο Βεράτι, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, Ματίας Ντε Λιχτ και πολλοί πολλοί άλλοι;
Ποιος θα συγκεντρώσει μια τόσο μεγάλη κληρονομιά και άρα τόσο δύσκολα διαχειρίσιμη;
Φυσικά μιλάμε για μια αυτοκρατορία που θα μπορούσε να προσελκύσει πολλούς ή καλύτερα όλους, όπως αποκάλυψε ένας μάνατζερ - που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του - στο The Athletic: «Στην αρχή θα υπάρξει σίγουρα μια περίοδος πένθους και σεβασμού, η οποία θα τιμηθεί και από τους... χειρότερους agents, όμως ύστερα ο καθένας μας θα προσπαθήσει να κλέψει τους πελάτες του Ραϊόλα»!
Αλλά, τελικά, η μετάβαση στη μετά-Ραϊόλα εποχή ήταν λιγότερο τραυματική από ό,τι αναμενόταν, οφείλεται σε ένα άτομο που για χρόνια βρισκόταν στο πλευρό του Ιταλο-Ολλανδού μάνατζερ παραμένοντας όμως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τώρα συλλέγει τη βαριά κληρονομιά του: Ραφαέλα Πιμέντα.
Η Πιμέντα είναι Βραζιλιάνα δικηγόρος που αποφοίτησε πολύ νέα και άρχισε να εργάζεται στην αντιμονοπωλιακή ομάδα -η αντιμονοπωλιακή πολιτική είναι όρος οικονομικός και πολιτικός που χαρακτηρίζει μια κρατική παρέμβαση σύμφωνα με τις αρχές του δικαίου ανταγωνισμού και της επιβολής του νόμου- του τότε προέδρου της χώρας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο.
Γνώρισε τον Μίνο Ραϊόλα στη χώρα του καφέ. Είχε τότε ήδη κάποια εμπειρία στον τομέα του ποδοσφαίρου, έχοντας βοηθήσει τον Ριβάλντο και τον Σεζάρ Σαμπάιο -πρώην κεντρικό της Σελεσάο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998- να ιδρύσουν την Γκουαρατινγκετά, έναν μικρό ποδοσφαιρικό σύλλογο στην πολιτεία του Σάο Πάολο.
Ο Ραϊόλα την έπεισε να επενδύσει στην εταιρεία του κάνοντάς την τη μόνη συνεργάτιδα, εκτός από τον ίδιο τον Μίνο, του πρακτορείου. Η δομή του «One» είναι στην πραγματικότητα ελάχιστη: στα γραφεία του Μόντε Κάρλο, τα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου, υπάρχουν μόλις τέσσερις με πέντε υπάλληλοι. Ανάμεσά τους ένας γραμματέας, υπεύθυνος επικοινωνίας και ο Βιντσέντζο Ραϊόλα, ο ξάδερφος του Μίνο, ο οποίος ασχολείται κυρίως με τον σκάουτινγκ και τη διαχείριση Ιταλών παικτών.
Για τις άλλες διάφορες ανάγκες, η One προτιμά να βασίζεται σε εξωτερικούς συμβούλους: Ο Χοσέ Φόρτες Ροντρίγκες, πρώην Ισπανός ποδοσφαιριστής που πέρασε την καριέρα του στην Eredivisie, μεταξύ της Αλκμάαρ και της Rosdendaal, είναι ο κύριος υπεύθυνος επικοινωνίας για συναλλαγές στην Ολλανδία, ενώ ο δικηγόρος Βιτόριο Βίγκο δραστηριοποιείται στην Ιταλία.
Ζητήματα όπως η φροντίδα ενός παίκτη, η διαχείριση των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εύρεση ενός σπιτιού για αυτόν και την οικογένειά του ως μέρος της μετεγκατάστασης, ανατίθενται όλα σε εξωτερικούς συμβούλους.
Αυτή η οργάνωση κάνει τη φιγούρα της Πιμέντα ακόμα πιο ισχυρή και κεντρική, αν και με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανό ότι οι δύο γιοι του Μίνο, Μάριο και Γκαμπριέλ - τώρα μόλις στα 20 τους - να αναλάβουν έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στο πρακτορείο.
Ωστόσο, όταν πέθανε ο Ραϊόλα, κανένας παίκτης δεν έφυγε από το πρακτορείο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα εξαιρετικά δεσμευτικά συμβόλαια που συνάπτουν οι παίκτες και εν μέρει στον ρόλο της Πιμέντα. Ένας μάνατζερ σκάουτινγκ για ομάδα της Premier League περιέγραψε τη Βραζιλιάνα δικηγόρο ως «την πιο σημαντική γυναίκα στο ποδόσφαιρο που κανείς δεν ξέρει», ένα μήνυμα που επανέλαβε επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, ο οποίος την αποκάλεσε «την πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο του ποδοσφαίρου αυτή την στιγμή, αλλά και την πιο σκληρή διαπραγματρεύτρια που μπορεί να βρεθεί μπροστά του».
Αυτό όμως που εντυπωσιάζει, περισσότερο από τα λόγια των συναδέλφων της, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Πολ Πογκμπά αποκαλεί καθημερινά την Πιμέντα: «Θεία Ράφα». Ένα παρατσούκλι που κάνει όπως καταλαβαίνουμε το είδος της σχέσης που μπόρεσε να δημιουργήσει η Πιμέντα με τους πελάτες της και που αποδείχτηκε θεμελιώδης για να διατηρήσει το τιμόνι του πρακτορείου αμέσως μετά το θάνατο του Ραϊόλα!
Όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από συνεργάτης στη διοικητική διαχείριση του πρακτορείου, η Πιμέντα ήταν παρούσα σε όλα τα βασικά βήματα στην καριέρα των παικτών με τη βοήθεια του «One». Ήταν αυτή που διαπραγματεύτηκε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ύψους 51,2 εκατομμυρίων λιρών του Χάαλαντ με τη Μάντσεστερ Σίτι.
Τις τελευταίες εβδομάδες επέβλεπε τη διπλή μεταγραφή των Νουσαΐρ Μαζράουι και Ράιαν Χράφενμπερχ από τον Άγιαξ στην Μπάγερν Μονάχου και είναι εκείνη που διαπραγματεύεστε επίσης με τη Γιουβέντους την επιστροφή του Πολ Πογκμπά στη Γιουβέντους.
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ για τον Γάλλο μέσο - που έχει ήδη κυκλοφορήσει ως «Pogmentary» - παραγωγής Amazon Prime, αποκάλυψε την στενή σχέση που δένει τον πρώην μέσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη "θεία Ράφα": σε ορισμένα σημεία βλέπει κανείς την Πιμέντα να συνομιλεί φιλικά με την οικογένειά του, να τον συνοδεύει στην τελετή της Χρυσής Μπάλας και να είναι επίσης μαζί του σε εκείνες τις διακοπές στο Μαϊάμι όπου ο Πογκμπά συνάντησε για πρώτη φορά την τωρινή του σύζυγο, Ζουλέι Σαλάουες.
Στο ντοκιμαντέρ, ο Γάλλος μιλά για την Πιμέντα ως «δεύτερη μητέρα», μέντορα και όχι σύμβουλο. Σε μια άλλη σκηνή, κατά τη διάρκεια μιας τριπλής βιντεοκλήσης μεταξύ Πογκμπά, Ραϊόλα και Πιμέντα, η «Θεία Ράφα» ρωτά τον πελάτη της τι θα τον έκανε πιο ευτυχισμένο στον κόσμο. Είναι τόσο γνήσια ερώτηση που αφήνει τον Πογκμπά σχεδόν έκπληκτο, αλλά στη συνέχεια απαντά, με την ίδια ειλικρίνεια: «Ένα project όπου μπορεί να νιώσει ξανά σημαντικός». Η σημασία και η επιρροή της Πιμέντα στον κόσμο του ποδοσφαίρου χτίστηκε επομένως και μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις με τους παίκτες. Αλλά όχι μόνο...
Ένας σημαντικός αθλητικός διευθυντής - θέλησε κι αυτός να διατηρήσει την ανωνυμία του - σχεδίασε το προφίλ της δικηγόρου, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που έφτιαξε τον εαυτό της, σε αυτά τα χρόνια που δούλευε δίπλα-δίπλα με τον Ραϊόλα: «Η Πιμέντα είχε δημιουργήσει την τέλεια ισορροπία με τον Μίνο. Οτιδήποτε άλλο εκτός από τον καλό αστυνομικό για τον κακό. Μπορεί να είναι πολύ σκληρή. Οι γνώσεις της για τις λειτουργίες της αγοράς είναι αξεπέραστες, και κατά κάποιο τρόπο πάντα υποψιαζόμασταν ότι πίσω από τον Μίνο βρισκόταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Ο Ραϊόλα τη σεβόταν με κάθε έννοια και ήξερε τα πάντα, κάθε πτυχή των πελατών τους».